Λιβανός: «Το πρόγραμμα Υδωρ 2.0 θα αλλάξει την Αιτωλοακαρνανία»

«Το μεγαλύτερο έργο αρδευτικών υποδομών στο Νομό τον τελευταίο αιώνα» – 155 εκ. ευρώ σε 29 ΤΟΕΒ – Θα γίνει εκσυγχρονισμός δικτύου άρδευσης για 425.000 στρέμματα

Ως «το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, που δημιουργεί σύγχρονες υποδομές και προστατεύει το περιβάλλον», χαρακτήρισε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός το πρόγραμμα Ύδωρ 2.0, στην ημερίδα «Νέοι αγρότες-νέες δυνατότητες-νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», την οποία διοργάνωσε η ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, την Τρίτη (1/11), στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Ο κ. Λιβανός εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του «Ύδωρ 2.0», το οποίο δρομολογήθηκε επί των ημερών του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Εμείς, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το οραματιστήκαμε, το σχεδιάσαμε και το υλοποιούμε σήμερα, για να το χαρούν οι αγρότες μας αύριο» σημείωσε ο κ. Λιβανός.

Η υλοποίηση του έργου προβλέπει τη χρηματοδότηση των αρδευτικών υποδομών με 155 εκ. ευρώ μέσω του ΠΑΑ 2023-2027 σε 29 ΤΟΕΒ (Κατοχής, Νεοχωρίου, Μεσολογγίου, Ευηνοχωρίου, Λεσινίου, Χρυσοβεργίου, Παναιτωλίου, Καλυβίων, Μακρυνείας, Λυσιμαχίας, Παμφίας, Αγίου Βλασίου, Παραβόλας, Καινουργίου, Οζερού, Τρυπου Ξυνοροδιάς, Σκουτεράς, Πεδιάδας Αγρινίου, Αβαρίκου Ανάληψης, Κάτω Χρυσοβίτσας, Θέρμου, Αρδευτική περιοχή Αγίας Σοφίας, Φυτειών, Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου, ΤΟΕΒ Τρικόρφου, ΤΟΕΒ Γαλατά, Κατούνα, περιοχή Χατζαίικα / άρδευση ελαιώνων, περιοχή Βρουβιανών).

Θα γίνει εκσυγχρονισμός δικτύου άρδευσης για 425.000 στρέμματα περίπου, εκ των οποίων τα 175.000 αποτελούν νέες αρδεύσιμες εκτάσεις, όπως επίσης και το μείζονος σημασίας αρδευτικό έργο 11 Α κάτω Αχελώου στις περιοχές Αιτωλικού – Κεφαλοβρύσου – Αγίου Ηλία – Αγγελοκάστρου και Σταμνάς, προϋπολογισμού 21.965.402 ευρώ με αρδευτική έκταση 16.340 στρέμματα, που καλύπτουν όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο αρδευτικό έργο θα γίνει στην περιοχή του Βάλτου που θα χρηματοδοτηθεί απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί απ’ το Υπουργείο Υποδομών με προϋπολογισμό 65 εκ. ευρώ, ενώ έχει προγραμματιστεί η επανεκκίνηση, επέκταση και ολοκλήρωση του φράγματος των Αχυρών με τα νέα αρδευτικά δίκτυα.

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας σημείωσε επίσης ότι «στην Αιτωλοακαρνανία πριμοδοτούνται περίπου 800 Νέοι Αγρότες, που έχουν ήδη πάρει περίπου 21 εκ. ευρώ και στους επόμενους μήνες, έχουν να λάβουν ακόμα περίπου 9 εκ. ευρώ. Σύνολο, δηλαδή, 30 εκ. ευρώ».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος