Λιβανός: «Οι θησαυροί της Αιτωλοακαρνανικής γης προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες»

Ομιλία του ΥΠΑΑΤ σε εκδήλωση του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου – «Μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις», επισήμανε ο κ. Λιβανός

Τις εξαιρετικές εξαγωγικές δυνατότητες των Ελληνικών προϊόντων, με έμφαση στα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, για τα οποία η Αιτωλοακαρνανία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανέδειξε ο Αιτωλοακαρνάνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στο Αραβοελληνικό συνέδριο τροφίμων, που διοργάνωσε το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο. Αναφερόμενος στις Ελληνοαραβικές σχέσεις στον τομέα της αγροδιατροφής, σημείωσε ότι τα σημαντικότερα εξαγόμενα προϊόντα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καπνός και το βαμβάκι.

Η αναφορά στον καπνό και το βαμβάκι έχει αυταπόδεικτη αξία για τους Αιτωλοακαρνάνες αγρότες, καθώς τα δύο αυτά προϊόντα, κυριαρχούν στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

«Μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας, των συνεργειών και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις», επισήμανε ο κ. Λιβανός και υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ ακολουθεί μια πολυεπίπεδη στρατηγική συντονισμού και αναδιοργάνωσης των εργαλείων εξαγωγικής υποστήριξης των προϊόντων, με στόχο «ν’ αποκτήσουν τα ελληνικά προϊόντα την εμπιστοσύνη ακόμα περισσότερων καταναλωτών αλλά και ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Και βεβαίως να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον νέων επενδυτών».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις Ελληνοαραβικές σχέσεις στον τομέα της αγροδιατροφής σημειώνοντας ότι τα σημαντικότερα εξαγόμενα προϊόντα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καπνός και το βαμβάκι. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αγαστή συνεργασία της Ελλάδας στον τομέα της αλιείας με τις αραβικές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο και της συμμετοχής μας σε διεθνείς οργανισμούς και Περιφερειακές Οργανώσεις Διαχείρισης της Αλιείας.

Επιπλέον, όπως είπε ο Αιτωλοακαρνάνας Βουλευτής, αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία που έχει η Ελλάδα στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Θύμισε δε ότι σε πολλές περιπτώσεις, Έλληνες ειδικοί επιστήμονες, όπως ιχθυολόγοι, μηχανικοί και τεχνικοί σύμβουλοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και την τεχνογνωσία τους στον τομέα αυτόν σε αραβικές χώρες.

Διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας σε δύο άξονες

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι οι ήδη πολύ καλές εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο στον τομέα του τροφίμου «μπορούν ν’ αυξηθούν ακόμα περισσότερο μέσω της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας και της αμοιβαίας ανταλλαγής τεχνογνωσίας». Και αυτό, όπως είπε, μπορεί να συμβεί αν στηριχθούμε σε δύο άξονες:

  1. Στη δύναμη των προϊόντων της ελληνικής γης, καθώς, όπως σημείωσε «έχουμε την τύχη σαν χώρα να διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Έναν πραγματικό θησαυρό». Ο κ. Λιβανός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν ν’ αποτελέσουν ένα σπουδαίο brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής, να δημιουργήσουν ΔΕ σημαντικές επενδυτικές κι επιχειρηματικές ευκαιρίες. «Για το λόγο αυτό», τόνισε, «το ΥΠΑΑΤ προωθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της «Ελληνικής διατροφής», που αποτελεί την αιχμή του δόρατος μιας ευρύτερης Εθνικής Στρατηγικής για την Αγροτική Παραγωγή».
  2. Στην Εθνική Στρατηγική που προωθεί την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων, η οποία έχει τις εξής προτεραιότητες:
  • Αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή και προβαίνουμε σε δράσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Συγκροτήθηκε ήδη Ειδική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης με σκοπό την εκπόνηση Εθνικής Δράσης
  • Επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία για τον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα.
  • Στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση και την ευρωπαϊκή Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»
  • Ενδυναμώνουμε τους ελέγχους σε συνεργασία και με τους αρμόδιους εποπτευόμενους φορείς μας, τον ΕΛΓΟ & τον ΕΦΕΤ, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων μας.
  • Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και να προωθούμε την εξωστρέφεια της παραγωγής μας.

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου σημειώνοντας ότι «συμβάλει εποικοδομητικά στην περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας στον τομέα των τροφίμων».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος