Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Λιβανός: «Ο Έλληνας αγρότης να αποζημιώνεται δίκαια και άμεσα»

Κοινοποίηση

Ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καλύψει τους παραγωγούς

Κατά την απάντησή του σε Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λαρίσης του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λιβανός τόνισε ότι η κατάσταση με τα Ροδάκινα εφέτος κρίνεται αρκετά περίπλοκη, αλλά το μόνο βέβαιο, όπως σημείωσε, είναι η ισχυρή βούληση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και της Κυβέρνησης να στηρίξουν τους αγρότες σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ, ανάλογα με την ποικιλία που δηλώνει κάθε παραγωγός, αντιστοιχεί και η ανάλογη ασφαλιστική εισφορά. «Οι παραγωγοί που επέλεξαν και δήλωσαν την ειδική φθηνή ασφαλιστική εισφορά, δεν έλαβαν την υψηλή αποζημίωση των 0,68 ανά κιλό την οποία, όμως, έλαβαν όσοι είχαν φροντίσει να δηλώσουν τις καλλιέργειες στη μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας βεβαίως και περισσότερα χρήματα». Και τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καλύψει τους παραγωγούς, αλλά δεν μπορεί να παρανομήσει γιατί όταν παρακάμπτονται οι κανονισμοί της ΕΕ τελικά αυτός που πληρώνει είναι ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του ΥΠΑΑΤ:

«Η κατάσταση με τα Ροδάκινα φέτος κρίνεται αρκετά περίπλοκη. Το μόνο βέβαιο είναι η ισχυρή βούληση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και της Κυβέρνησης ΚΜ να στηρίξουμε τους αγρότες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πυξίδα μας είναι πάντα η ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών, με κάθε πρόσφορο μέσο και προς τούτο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.  

Στόχος του Υπουργείου μας είναι ο Έλληνας αγρότης να αποζημιώνεται δίκαια και άμεσα για να προχωράμε όλοι μαζί στον πλατύ δρόμο ανάπτυξης που βαδίζει ο πρωτογενής τομέας. 

Ζήτησα και έλαβα ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, για το θέμα που αναφέρετε στην ερώτησή σας, ως προς τον τρόπο δήλωσης των ποικιλιών. 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κάθε παραγωγός υποβάλλει την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας μαζί με την Αίτηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) που υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, και με τον ίδιο χρόνο/προθεσμία υποβολής. 

Ο παραγωγός έχει δικαίωμα να υποβάλλει υποχρεωτικά μόνο μία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας ετησίως, η οποία αποτυπώνει το σύνολο της γεωργικής του εκμετάλλευσης, ενώ η δήλωση αυτή, της καλλιέργειας, είναι δεσμευτική και για την τιμή της αποζημίωσης που τυχόν θα χρειαστεί να λάβει.

Ο παραγωγός, μετά την δήλωση ΟΣΔΕ, είναι υποχρεωμένος να ελέγξει σε ποια κατηγορία είναι δηλωμένες οι καλλιέργειες του (δηλαδή περιγραφή τιμή και εισφορά), ώστε σε περίπτωση λάθους του συστήματος να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις. 

Ανάλογα με την ποικιλία που δηλώνει κάθε παραγωγός, αντιστοιχεί και η ανάλογη ασφαλιστική εισφορά.

Όσον αφορά στο ζήτημα που θέτετε, στο σύστημα υπάρχει ο κωδικός και συνεπώς η δυνατότητα για τους παραγωγούς να δηλώσουν τις ποικιλίες στις οποίες αναφέρεστε ως υπερπρώιμες, καταβάλλοντας όμως ταυτόχρονα αντίστοιχη, πιο ακριβή κατά 50% ασφαλιστική εισφορά.

Οι παραγωγοί που επέλεξαν και δήλωσαν την ειδική φθηνή ασφαλιστική εισφορά, δεν έλαβαν την υψηλή αποζημίωση των 0,68 ανά κιλό την οποία, όμως, έλαβαν όσοι είχαν φροντίσει να δηλώσουν τις καλλιέργειες στη μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας βεβαίως και περισσότερα χρήματα. 

Όσοι ασφαλίστηκαν με το χαμηλό κόστος, έλαβαν τις αποζημιώσεις που τους αντιστοιχούν, δηλαδή 0,32 ανά κιλό στα ροδάκινα και 0,43 ανά κιλό στα νεκταρίνια. 

Όσοι κατέβαλαν τα υψηλά ασφάλιστρα, κατά δίκαιο τρόπο έλαβαν την αποζημίωση των 0,68 ανά κιλό για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους.

Όπως καταλαβαίνετε, εκ των πραγμάτων, δεν συμμετέχει καθόλου σε αυτή τη διαδικασία. Το πρόβλημα αφορούσε στην επιλογή δήλωσης ασφαλίστρου από κάθε παραγωγό. 

Σε σχέση με την αποκατάσταση που αναφέρετε, πρέπει να τονιστεί ότι αποκλειστικά για τεχνικούς και μόνο λόγους, ο ΕΛ.Γ.Α δεν μπορεί να προχωρήσει σε διορθώσεις των λαθών που προέκυψαν, καθώς οι δηλώσεις ΟΣΔΕ ΤΟΥ 2020 έχει κλείσει προ πολλού. Όπως αντιλαμβάνεστε αποκλείεται η παρέμβαση με οποιονδήποτε άλλον τρόπο».

Σημεία της δευτερολογίας του ΥΠΑΑΤ

  • Αυτό που λέτε, ότι δηλαδή δεν δίνουμε αρκετά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, δεν ισχύει. Και το κάναμε με τρόπο νόμιμο.
  • Σε ό,τι αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς, εσείς λέτε να παρακάμψουμε τις προβλέψεις του ΕΛΓΑ. Φαντάζομαι δεν μας ζητάτε να παρανομήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές αλλά με τρόπο νόμιμο και σύμφωνο με τους κανόνες της Ε.Ε. Άλλωστε ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τα πρόστιμα όταν παρακάμπτονται οι κανονισμοί της ΕΕ.
Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: