Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λιβανός για ΚΑΠ: «Μία μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη της Ελλάδας με πάνω από 19,5 δις ευρώ»

Κοινοποίηση

Τα 6+1 σημεία «ορόσημο» της νέας ΚΑΠ – Από τη Λάρισα ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ως μια «μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελλάδας που δεν πρέπει να πάει χαμένη», χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του κατά την πρώτη από τις 13 Συνδιασκέψεις, στο πλαίσιο του διαλόγου για την ΚΑΠ, που έγινε στη Λάρισα, την Πέμπτη 24 Ιουνίου. Και τούτο, όπως εξήγησε, γιατί στη χώρα μας αναλογούν άνω των 19,5 δις ευρώ για την επόμενη περίοδο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι για ν’ ανταποκριθεί ο πρωτογενής τομέας στις προκλήσεις της νέας εποχής πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, αφού στόχος είναι να ωφεληθούν οι Έλληνες αγρότες.

«Στόχος μας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, η αύξηση της απόδοσης ανά στρέμμα για το γεωργό μας, η αναβάθμιση της θέσης του έλληνα αγρότη στην κοινωνική και οικονομική αλυσίδα, η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21 ο αιώνα», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ συμπυκνώνοντας την πολιτική και οικονομική στόχευση της νέας Εθνικής Στρατηγικής στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το ΥΠΑΑΤ ξεκινά διαβούλευση για την ΚΑΠ, ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο κ. Λιβανός είπε ότι οι συζητήσεις θα είχαν ξεκινήσει πολύ πριν αν δεν υπήρχε η πανδημία. Το γεγονός ότι η ΚΑΠ δεν βρίσκεται στο δημόσιο διάλογο της χώρας αποτελεί ήττα για όλους μας, είπε ο κ. Λιβανός «και κυρίως αποτελεί ήττα για τους αγρότες μας. Συζητάμε για τα μικρά και χάνουμε τα μεγάλα.  Η συζήτηση για την ΚΑΠ θα γίνεται παράλληλα με τον διάλογο που γίνεται στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο ΥΠΑΑΤ και πρόσθεσε: «Βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Το δάσος είναι η ΚΑΠ», σημείωσε δε ότι πρέπει να την καταλάβουν περισσότερο από όλους οι αγρότες μας που θα την υλοποιήσουν. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα συνθέσουμε τις θέσεις μας».

Στη δημιουργία του κοινού μέλλοντος της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, ο κ. Λιβανός ζήτησε τη συμβολή όλων, κυρίως των ιδίων των αγροτών τους οποίους χαρακτήρισε συνεργάτες σε έναν κοινό αγώνα γεμάτο προκλήσεις.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ότι η αύξηση του πληθυσμού και οι σύγχρονες καταναλωτικές αντιλήψεις οδηγούν στην εξάντληση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, όπως το νερό και η καλλιεργήσιμη γη ενώ η  αλλαγή διατροφικών προτύπων οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι καταστροφές στην παραγωγή γίνονται όλο και μεγαλύτερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου δημιουργεί πολυπλοκότητα στις αλυσίδες παραγωγής και διάθεσης προϊόντων.

Ωστόσο ο ΥΠΑΑΤ αναγνώρισε ότι η ψηφιακή και τεχνολογική μετάβαση οδηγεί στην ανάπτυξη της γεωργίας ακριβείας που επιτρέπει αύξηση της παραγωγής με  μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

Και όλα αυτά τη στιγμή που η πανδημία του covid ενέτεινε την ανάγκη για ανθεκτικότητα των διατροφικών αλυσίδων ενώ οι προκλήσεις θέτουν στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης τα ζητήματα της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας και σηματοδοτούν την ανάγκη για αλλαγή ρότας, για  να διασφαλίσουμε  συστήματα τροφίμων δίκαια, υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον.

Η νέα ΚΑΠ, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις της νέας εποχής έχοντας ως στρατηγική της την πολιτική από το «Αγρόκτημα στο πιάτο» και τη Βιοποικιλότητα.

Εξηγώντας τη νέα λογική της ΚΑΠ είπε ότι επικεντρώνεται στη «μετατόπιση από τη στήριξη του Γεωργικού Εισοδήματος στη στήριξη του παραγωγού».

Επισημαίνοντας τους μεγάλους κοινούς στόχους αυτής της νέας πολιτικής είπε ότι επικεντρώνονται στα εξής:

  • ασφαλή τρόφιμα,
  • προστασία του περιβάλλοντος,
  • αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενες στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα τόνισε ότι στόχος είναι ένας καλός συμβιβασμός και δεσμεύθηκε στους αγρότες για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους. «Είναι δέσμευση για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τη νέα ΚΑΠ για τους Έλληνες αγρότες», είπε χαρακτηριστικά. 

Μοναδική, για την ελληνική αγροτική παραγωγή, χαρακτήρισε την ευκαιρία που δίνει η ΚΑΠ, ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, καθώς μέχρι το 2027 θα απορροφηθούν πόροι ύψους πλέον των 19,5 δις, ενώ σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα άνω των δύο δις ευρώ που θα κινητοποιήσουν τα χρήματα που αναλογούν στον πρωτογενή τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Και εμείς, ως Υπουργείο, είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε, να χαράξουμε νέες πολιτικές και να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ακόμα και με πολιτικό κόστος»

Όπως ανέφερε ο στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πενταπλός:

  1. αύξηση του εισοδήματος,
  2. μείωση του κόστους παραγωγής και
  3. αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων για τους Έλληνες παραγωγούς.
  4. να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής
  5. να φέρουμε τους νέους μας στο χωράφι καθώς η δημογραφική ανανέωση είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. 

Ήδη, οι πρώτες μας αποφάσεις για διπλασιασμό του ποσού ενίσχυσης των νέων αγροτών από το ΠΑΑ, δείχνουν στην πράξη ότι είμαστε αποφασισμένοι  να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ωστόσο επισήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί, βεβαίως, η ύπαρξη μιας συγκροτημένης και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής για τον αγροδιατροφικό τομέα, μιας Στρατηγικής που θα απαντάει στις προκλήσεις των καιρών, όπως αυτή που εκπόνησε το ΥΠΑΑΤ.

Απαντώντας για το ζήτημα των ελέγχων ο κ. Λιβανός είπε μεταξύ άλλων ότι για να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί και καταναλωτές από νοθείες, παράνομες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» πρώτων υλών και προϊόντων από το εξωτερικό, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. Σημείωσε ότι  προχωρά η ενοποίηση και οριζόντια συνεργασία των 7 διαφορετικών ελεγκτικών μηχανισμών και θυμίζοντας και τους δεκαπλάσιους ελέγχους που έγιναν το Πάσχα, σημείωσε: « Ήδη φέρνουμε αποτελέσματα που αποτυπώνονται στις αυξήσεις τιμών στο γάλα και το κρέας για τους παραγωγούς μας».

Για τον παγετό επανέλαβε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για καταβολή αποζημιώσεων, τόνισε όμως ότι θα γίνουν εξατομικευμένοι έλεγχοι ώστε οι αποζημιώσεις να δοθούν με δικαιοσύνη και όχι σε βάρος όσων έχουν πραγματικά υποστεί ζημιές.

Οικονόμου: Τα 6+1 σημεία «ορόσημο» της νέας ΚΑΠ

Ο κ. Οικονόμου, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ είναι μία μεγάλη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας συντονίζοντας κάθε κράτος- μέλος τις εθνικές του πολιτικές με το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εστίασε στην τοποθέτηση του σε 6+1 σημεία ορόσημο της υπό διαμόρφωση νέας ΚΑΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου:

  1. Η νέα ΚΑΠ φέρνει αλλαγές στον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων.«Πρόκειται για μία ουσιαστική ευκαιρία προκειμένου οι ενισχύσεις να πηγαίνουν εκεί που πραγματικά πρέπει να πηγαίνουν. Δηλαδή, σε εκείνους που παράγουν και σε εκείνους που λειτουργούν στον πρωτογενή τομέα χωρίς να στρεβλώνουν την αγορά» επισήμανε χαρακτηριστικά.
  2. Η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων στην αγροτική οικονομία. Η χώρα μας είναι κάτω από το 20%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 40-45%. «Είναι μονόδρομος να δυναμώσουμε τους συνεταιρισμούς και θα αξιοποιήσουμε εργαλεία της νέας ΚΑΠ προς αυτή τη κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
  3. Εκτεταμένες παρεμβάσεις στις υποδομές. Το μεγαλύτερο κόστος εισροών είναι το κόστος που αφορά το νερό και την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει μία γεωργική εκμετάλλευση. «Οι υποδομές στη χώρα μας είναι απαρχαιωμένες. Υπάρχουν προβλήματα στις εκτάσεις που αρδεύονται μέσω ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, υπάρχει θέμα περιβαλλοντικό, θέμα κατασπατάλησης του υπαίθριου πλούτου και των υπέργειων υδάτων, καθώς και ανάγκη υπογειοποίησης τω δικτύων για να μειωθεί το κόστος και να προστατεύεται το περιβάλλον. Είναι προτεραιότητα να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Να αξιοποιήσουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και πόρους από το μεταβατικό ΠΑΑ για τη χρηματοδότηση μελετών. Οι εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
  4. Προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Οι υποχρεώσεις για την αλλαγή των καλλιεργητικών μεθόδων, ώστε να φτάνουμε το ύψος των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ σε σχέση με την παλιά. «Εμείς δεν τις βλέπουμε ως υποχρεώσεις κανονιστικές, αλλά ως το μέσο τα προϊόντα μας να αποκτήσουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Είναι κεντρική στρατηγική μας να ενισχύσουμε τα προϊόντα μας και να κάνουμε ότι απαιτείται για να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία (βιολογικά προϊόντα, θωράκιση των ΠΟΠ, θωράκιση απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές, επανατοποθέτηση προϊόντων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό)» ανέφερε.
  5. Εκπαίδευση, συμβουλευτική, υποστήριξη, έρευνα και καινοτομία.«Πληρώνουμε φάρμακα και μηχανήματα πιο ακριβά από την υπόλοιπη Ευρώπη και τα αξιοποιούμε με βάση την εμπειρία που πηγαίνει από πατέρα σε γιο. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι θεμέλιος λίθος της ανταγωνιστικότητας» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.
  6. Ανάγκη δημογραφικής ανανέωσης. «Είναι προτεραιότητα μας να σπρώξουμε στο επάγγελμα αυτό νέους ανθρώπους» είπε ο ΥφΑΑΤ.
  7. Η ενίσχυση του ρόλου του γεωτεχνικού. Οι Έλληνες γεωτεχνικοί πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού. Όχι μόνο της αγροτικής πολιτικής αλλά της μετάβασης του παραγωγικού μοντέλου σε μια καινούρια κατάσταση. Μέσα από τη νέα ΚΑΠ θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να βοηθήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: