Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025

Κορωνοϊός: Rapid-test στο Θέρμο στις 20 και στις 27 Νοεμβρίου

Κοινοποίηση

Διενέργεια τεστ για κορωνοϊό στο Θέρμο

Rapid-test για την Covid-19 θα πραγματοποιηθούν στο Θέρμο την Παρασκευή 20 και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 το πρωί, Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στο Θέρμο για τη διενέργεια των rapid-test. Επίσης, αντίστοιχος έλεγχος προγραμματίζεται από τον Δήμο Θέρμου και την την Διεύθυνση Υγιεινής της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας για την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ώρα 11 το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Δήμος Θέρμου επισημαίνει:

Οι ανακοινώσεις του Δήμου Θέρμου για την COVID-19 στηρίζονται πάντα στα επίσημα δεδομένα του ΕΟΔΥ και όχι στις όποιες φήμες αναπαράγονται χωρίς στοιχεία.

Επιθυμούμε να πληροφορήσουμε τους πολίτες, ότι διενέργεια δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-Cov-2 (rapid-test) γα τη μέτρηση ή την ανίχνευση αντισωμάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό Covid-19, έχουν μόνο την δυνατότητα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και δημόσιες δομές υγείας. (άρθρο 88 Ν 4745/6-11-2020, τεύχος Α΄, αρ. φύλλου ΦΕΚ 214).

Παραθέτουμε αποσπάσματα του άρθρου 88 του Νόμου 4745/6-11-2020: Άρθρα 1,3,4. 1. «Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 και όχι πέραν της 31ης.1.2021, απαγορεύονται η ελεύθερη διάθεση, η θέση σε λειτουργία και η χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων από φυσικά πρόσωπα ως τελικούς χρήστες, που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) για τη μέτρηση ή την ανίχνευση αντισωμάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό COVID-19».

«Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και δημόσιες δομές υγείας, όπως νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ. δύνανται να χρησιμοποιούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, φυσικών προσώπων, υπό τον όρο της παρουσίας ιατρονοσηλευτικού προσωπικού υπεύθυνου για την ορθή χρήση του προϊόντος και την κατάλληλη ενημέρωση του φυσικού προσώπου ως προς το εξαγόμενο αποτέλεσμα. Τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι η κλινική ευαισθησία τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενενήντα τοις εκατό (90%) για SARSCoV-2 σε σύγκριση με μοριακό test αναφοράς, η ύπαρξη ποσοστού κλινικής ειδικότητας μεγαλύτερου του ενενήντα εννέα τοις εκατό (99%) για SARS-CoV-2, καθώς και η συμπερίληψη στις ενδείξεις αποτελέσματος ένδειξης εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας (εκτός από την ένδειξη για θετικό η αρνητικό). Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) και να προστίθενται επιπλέον χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας, καθορίζονται οι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, που δύνανται να χρησιμοποιούν αντίστοιχου τύπου ιατροτεχνολογικά προϊόντα για διαγνωστικούς ή επιδημιολογικούς σκοπούς, οι κατηγορίες προσώπων που υποβάλλονται στον συγκεκριμένο τύπο διαγνωστικού ελέγχου με αναφορά στα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και κάθε σχετική προς τα ανωτέρω λεπτομέρεια».

«Οι φορείς διενέργειας δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) υποχρεούνται αμελλητί να καταχωρούν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής σε Βάση Δεδομένων Επιδημιολογικών Ελέγχων, που λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν, το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό) και την κατηγοριοποίηση του ελεγχόμενου φυσικού προσώπου σε μία εκ των ομάδων προσώπων που υπάγονται σε αυτούς τους επιδημιολογικούς ελέγχους. Σε περίπτωση μη καταχώρησης ή καθυστερημένης καταχώρησης των στοιχείων στην εφαρμογή επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις: α) πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής, ανάκληση λειτουργίας του ιδιωτικού διαγνωστικού φορέα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών».

Καταληκτικά αναφέρουμε ως Δημοτική Αρχή ότι θα υπερασπιστούμε την εφαρμογή του Νόμου για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διασπορά του ιού στην κοινότητα, με πλήρη εφαρμογή των νόμων και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Οποιαδήποτε ενέργεια που θα είναι αντίθετη με αυτές τις αρχές θα αντιμετωπιστεί πάραυτα.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: