Ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα για την οικονομία

Την ανακοίνωση νέων έκτακτων μέτρων για επιχειρήσεις, εργαζομένους και νοικοκυριά έκανε η κυβέρνηση το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Μαρτίου. Στην ενημέρωση συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Οι Υπουργοί ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί 1 δισ. για ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων και άλλο 1 δισ. στους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα

Α) Αναστέλλονται για 4 μήνες: καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών, καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων. Προϋπόθεση για αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας

Β) Αποζημίωση 800 ευρώ για όσους σταμάτησαν να εργάζονται. Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους.

Γ) Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά.

Δ) Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Ε) Άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες.

ΣΤ) 800 ευρώ ενίσχυση για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφορά επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται.

Ζ) Επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα ΕΣΠΑ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η) Οι τράπεζες αναστέλλουν τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Βασική προϋπόθεση να ισχύσουν τα μέτρα για τις επιχειρήσεις είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες η επιδότηση ανεργίας για όσους ανέργους έληξε (ή λήγει μέχρι 31 Μαρτίου) η χορήγηση του επιδόματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ