Κοινωφελής Εργασία 2016: Στην τελική ευθεία η έναρξη του προγράμματος

Έως 18.500 άνεργοι θα συμμετάσχουν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας «νέας γενιάς», που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα αυτά, που θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα στον Μάρτιο θα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τα σημερινά.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, η διάρκειά τους θα ανέλθει στους 8 μήνες, από τους 5 μήνες που ήταν έως τώρα. Επίσης, η στόχευση του υπουργείου Εργασίας είναι να απευθύνονται τα συγκεκριμένα προγράμματα κυρίως σε μακροχρόνια άνεργους.

Από την έως τώρα προετοιμασία που έχει γίνει, η αφετηρία των νέων προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Περάματος. Μόνο στο συγκεκριμένο δήμο, υπάρχει η πρόβλεψη για πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, με στόχο να προκύψουν έως 510 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα είναι δημότες της πόλης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα βρουν δουλειά για τους επόμενους 8 μήνες το 30% των μακροχρόνια ανέργων της συγκεκριμένης περιοχής, που έχει πληγεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια από την ανεργία.

Στη συνέχεια, θα προκύψουν ανάλογα προγράμματα σε άλλους 17 δήμους της χώρας. Η επιλογή τους θα γίνει μέσα από τα στοιχεία της υψηλής και της μακροχρόνιας ανεργίας, με στόχο να προκύψουν έως 6.000 ωφελούμενοι. Σε δεύτερο επίπεδο θα υπάρξει επέκταση των συγκεκριμένων προγραμμάτων σε άλλους 32 δήμους σε όλη τη χώρα, με προοπτική ένταξης στην κοινωφελή εργασία, άλλων 12.000 ανέργων.

Στα νέα προγράμματα συνδυάζεται αφενός η εργασία, αφετέρου το κοινωνικό όφελος για την τοπική κοινωνία, μέσα από τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών.

Παράλληλα, στόχος παραμένει και η στήριξη και ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα αυτά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ώστε να υποκαταστήσουν το μόνιμο προσωπικό του δημόσιου, από άνεργους. Ο συνδυασμός ανάμεσα στην κατάρτιση, στη συμβουλευτική και στην πιστοποίηση των προσόντων, στοχεύει ώστε οι άνεργοι με τη λήξη των προγραμμάτων αυτών, να συνεχίσουν να εργάζονται.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος