Κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Οκτώβριο

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης

Το ύψος των νέων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου. Για «ενεργειακό πόλεμο» σε όλη την Ευρώπη, που δε μας αφήνει ανεπηρέαστους, έκανε λόγο ο Υπουργός και ανέφερε ότι κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα με στόχο τη στήριξη των πολιτών με προσιτές τιμές, την ενεργειακή επάρκεια και την ενίσχυση της προσπάθειας εξοικονομήσεις ενέργειας.

Όπως είπε ο Υπουργός, από τον Οκτώβριο η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι κλιμακωτή και θα εξαρτάται από την κατανάλωση. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο θ’ αυξάνεται η επιδότηση, ενώ για όσους είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% της αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Επίσης θα προβλέπεται και μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωση σε σχέση με πέρσι.

Οι τρεις κλίμακες:

  • Έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών.
  • Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν έναν νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα.
  • Για καταναλώσεις άνω των 1.000 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70%. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση -χωρίς εισοδηματικά κριτήρια- ύψους 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Επίσης θεσπίζεται ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος