Κεντρίζει το ενδιαφέρον η “Εκάβη” του ΔΗΠΕΘΕ για την παράσταση στη Δήλο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κεντρικών μέσων ενημέρωσης είναι η παράσταση «Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο», η οποία ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Το Αρχαίο θέατρο ανοίγει τις πύλες του μετά από… δύο χιλιετίες σιωπής για την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, όπου πρωταγωνιστεί η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Η εικόνα του Θεάτρου μετά την καταστροφή του, το 88 π.Χ., από τα στρατεύματα του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, αλλάζει για δύο βραδιές και φιλοξενεί μετά από 2.100 χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη. «Εκάβη είναι όλες οι πρόσφυγες του κόσμου», αναφέρει η σπουδαία ηθοποιός.

«Εκάβη, μια πρόσφυγας»

Το θέατρο οικοδόμησαν οι Δήλιοι το 3ο αι. π. Χ. ως έκφραση της ανεξαρτησίας τους, αλλά και σε ένα χώρο συνάντησης, συνύπαρξης και ανταλλαγής ποικιλόμορφων πολιτιστικών ιδιωμάτων. Η παράσταση είναι μια ελάχιστη προσφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα στα νερά του Αιγαίου.

Εκεί εξάλλου, στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, εορτάζονταν οι μεγαλύτερες γιορτές του νησιού, με φημισμένους διονυσιακούς τεχνίτες από κάθε άκρη της ελληνιστικής οικουμένης. Εκεί στεφανώνονταν οι πολυάριθμοι πρόξενοι και ευεργέτες της δηλιακής πόλεως και τελούνταν οι αγώνες της ανεξάρτητης Δήλου. Εκεί, όπου το θαλασσινό κουπί έφερε τις Τρωαδίτισσες για να ενωθούν με τις Δηλιάδες και να υμνήσουν την Άρτεμη, όπως λέει ο Ευριπίδης και όπως πληροφορεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Θυμίζουμε ότι η παράσταση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου.

Η παράσταση ξεκινάει στις 18:00 στο φως της ημέρας και όποιος επιθυμεί να την παρακολουθήσει θα πρεπει να επικοινωνήσει για κρατήσεις στο 210 3250148.

Με στοιχεία από δημοσίευμα του iefimerida.gr

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες