Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τί θα κρίνει το ύψος της νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό

Κοινοποίηση

Ο μισθός αναμένεται να φτάσει στο επίπεδο των 700 ευρώ (μικτά) – Η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 8% (2%+6%)

Με ταχύτερο βηματισμό αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου. Η διαδικασία, που σύμφωνα με το Νόμο διαρκεί 4 μήνες, θα συντμηθεί στους 3 μήνες με στόχο ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από 1η Μαίου 2022 και όχι από 1η Ιουλίου. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η «γενναία» αυτή τη φορά αύξηση να δοθεί συντομότερα ως αντίδοτο στην ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις που πιέζουν τα νοικοκυριά -αν και από την Πρωτομαγιά μας χωρίζουν ακόμη 3,5 μήνες.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η εκκίνηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων θα γίνει εντός Ιανουαρίου αντί το Φεβρουάριο, θα τρέξει το τρίμηνο Φεβρουάριος – Απρίλιος και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η αύξηση να νομοθετηθεί και να ισχύσει από την Πρωτομαγιά. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται σχετική νομοθετική διάταξη, ώστε να προβλεφθεί ο νέος βηματισμός.

Σήμερα ο Νόμος προβλέπει:

  • Εκκίνηση διαδικασίας 20-30 Φεβρουαρίου με έγγραφη πρόσκληση προς θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς (π.χ. Τράπεζα Ελλάδος, ΟΑΕΔ κ.α.) και Ινστιτούτα να υποβάλλουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος μισθού
  • Υποβολή των εκθέσεων έως 31 Μαρτίου
  • Αποστολή των εκθέσεων προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων
  • Πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους για προφορική διαβούλευση έως 15 Απριλίου
  • Μεταβίβαση όλων των υπομνημάτων στο ΚΕΠΕ έως 30 Απριλίου και σύνταξη πορίσματος
  • Ολοκλήρωση πορίσματος έως 31 Μαίου
  • Ο υπουργός Εργασίας εισηγείται την αναπροσαρμογή το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου.

Τι θα γίνει τώρα:

  • Εκκίνηση διαδικασίας εντός Ιανουαρίου με έγγραφη πρόσκληση προς θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς να υποβάλλουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος μισθού
  • Επίσπευση βηματισμού και ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τέλος Απριλίου, δηλαδή σε τρεις μήνες
  • Ισχύς νέου μισθού από 1η Μαίου

Τι είπε ο Πρωθυπουργός

Την εμπροσθοβαρή νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πέραν του 2% που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (13/1) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος – Ενωπίω». Χωρίς ν’ αναφερθεί στο ποσοστό της αύξησης, το οποίο θα είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, ανέφερε ότι θα είναι «σημαντικό και πολύ μεγαλύτερο από το 2% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου».

Οι εκτιμήσεις για την αύξηση

Όπως λέγεται, ωστόσο, το ποσοστό της δεύτερης αύξησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πληθωρισμού, καθώς στόχος είναι ν’ απορροφηθούν οι πιέσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά με έμφαση στους ευάλωτους.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έτρεξε με 5,1% τον Δεκέμβριο και δεν αποκλείεται να τρέξει με ποσοστά της τάξης του 6% στις αρχές του 2022 -σύμφωνα με εκτιμήσεις- κρίσιμος κρίκος στη αλυσίδα των αποφάσεων είναι αν θα διαφανεί εν τέλει τάση αποκλιμάκωσης μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως προεξοφλεί μερίδα αναλυτών.

Σε κάθε περίπτωση, με τον πληθωρισμό να τρέχει στα επίπεδα του 5% με 6%, μια αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ώστε ο μισθός να φτάσει στο επίπεδο των 700 ευρώ. Αν και όλα θα εξαρτηθούν από το μεσοσταθμικό επίπεδο του κρίσιμου δείκτη (ΔΤΚ), όπως αυτός θα διαμορφώνεται τους πρώτους μήνες του 2022.

Η αύξηση θα συνδεθεί φυσικά και με την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η ανάπτυξη είναι ο έτερος σημαντικός δείκτης στην διαδικασία και θα αποφασιστεί με βάση τις εισηγήσεις των ινστιτούτων, των κοινωνικών εταίρων, του ΚΕΠΕ, της Τράπεζας τα Ελλάδος και άλλων επιστημονικών φορέων.

Με ανάπτυξη και πληθωρισμό να τρέχουν παράλληλα σε υψηλά ποσοστά, το μόνο που περιμένουν οι ειδικοί είναι μια «γενναία», καθώς λέγεται, αύξηση του κατώτατου μισθού.

Άμεσα η διαδικασία από το Υπουργείο Εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό τη σχετική διαδικασία, που προβλέπει ως πρώτο βήμα τη συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία θα συντονίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια θα παραδοθεί σχετικό πόρισμα στον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος πιθανότατα τον Απρίλιο του 2022 θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό.

Τα σενάρια, αν και είναι νωρίς ακόμη, προβλέπουν περαιτέρω αύξηση 5%-6% αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Επομένως η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 8% (δηλαδή 2%+6%) μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2022. Οι πλέον αισιόδοξοι ρισκάρουν να προβλέψουν ακόμα και μεγαλύτερη αύξηση από 6%.

Στόχος πάντως είναι ν’ απορροφηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος το Δεκέμβριο ανέβηκε στο 5,1%, αλλά σύμφωνα με επιφανείς οικονομολόγους αναμένεται ν’ αποκλιμακωθεί τους επόμενους μήνες.

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης 5% εντός του 2022, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 696 ευρώ, ενώ αν το ποσοστό φτάσει το 6% ο μισθός θα ανέλθει στα 703 ευρώ.

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει διαβεβαιώσει ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να “φύγει η οικονομία μπροστά” και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θ’ αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, άλλωστε, έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός με απόφαση του κ. Χατζηδάκη, σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο. Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας έχει καθοριστεί έκτοτε ως εξής:

  • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το επίδομα ανεργίας ν’ αυξάνεται κατά 9 ευρώ.

Η συζήτηση για περαιτέρω αυξήσεις άνοιξε και στις χώρες τις ΕΕ

Αντίστοιχες συζητήσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ελέω και της ανόδου του πληθωρισμού, έχουν ξεκινήσει σε Γαλλία και Ισπανία, προκειμένου να θωρακίσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Εως το Μάρτιο του 2021, 17 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει παρά την ύφεση λόγω της πανδημίας συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού για την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς.

Από τις 17 χώρες που αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, ανάμεσα στις χώρες που διατήρησαν την 1η Ιανουαρίου του 2021 τον κατώτατο μισθό σταθερό σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020, η Εσθονία και η Ισπανία, είχαν ήδη αυξήσει τον ωριαίο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019 κατά 8,15% και 5,55%.

Για το 2021, υψηλότερη ήταν η αύξηση του ωριαίου κατώτατου μισθού στη Λετονία (16,3%) και χαμηλότερη στη Γαλλία και στη Μάλτα (1%).

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: