Καθάρισε προστατευόμενες περιοχές η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου

Για διατήρηση των οικοτόπων και προστασία της άγριας ζωής

Μία σειρά από υποβρύχιους καθαρισμούς στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού πραγματοποιεί φέτος -με τη βοήθεια δύτη- η Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως και κάθε χρόνο βέβαια, με στόχο την διατήρηση των οικοτόπων και την προστασία της άγριας ζωής.

Φέτος τον Ιούλιο έγινε καθαρισμός στη περιοχή της Νίδοβας. Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων που μαζεύτηκαν ήταν πλαστικά μπουκάλια, ενώ απομακρύνθηκαν απ’ τον βυθό αρκετές πλαστικές σακούλες, φενιζόλ, ελαστικά αυτοκινήτων και δίχτυα ψαράδων.

Τον Σεπτέμβριο η Μονάδα συμμετείχε επίσης σε δράσεις καθαρισμού που διοργανώθηκαν την Κυριακή 11 του μηνός στην Τριχωνίδα και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στη Λιμνοθάλασσα, στο πλαίσιο του προγράμματος αειφορίας του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος, Καθάρισε στην Πηγή».

Η δράση στην Τριχωνίδα έγινε στην τοποθεσία Μούρτος Καψοράχης και στην Παραλία Σιταράλωνα, με την υποστήριξη των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου, από την Henkel Hellas, το Dixan και τους εργαζόμενους από τα My market Αγρινίου και Ναυπάκτου. Συμμετείχαν η «Ακτίνα Εθελοντισμού», το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας, Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.), η Λέσχη Μεικτού Αθλητισμού Θέρμου (ΛΕ.Μ.Α.Θ.), η περιβαλλοντική οργάνωση Project Κα.Πα. από την Πάτρα, Σύλλογοι του Δήμου Θέρμου και εθελοντές.

Στη Λιμνοθάλασσα η δράση υλοποιήθηκε από την Henkel Hellas και το Dixan με την πολύτιμη συνδρομή της τοπικής εθελοντικής οργάνωσης Μεσολόγγι by Locals, την εθελοντική οργάνωση από την Πάτρα, Project Κα.Πα., στις τοποθεσίες Αλσύλλιο Κλείσοβας, Παρατηρητήριο Κλείσοβας και περιοχή Μπαμπακούλα.

Η ΜΔ συμμετείχε με κλιμάκιο δυο εποπτών-φυλάκων, τη χρήση αγροτικού για τη μεταφορά των απορριμμάτων και την υποβοήθηση του έργου αποκομιδής, ενώ διένειμε ενημερωτικά έντυπα. Τα πλαστικά που απομακρύνθηκαν από τα σημεία των καθαρισμών, θα επεξεργαστούν περαιτέρω και μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας θα μετατραπούν σε νέα αντικείμενα.

Η Μονάδα, με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί τους εθελοντές που συμμετείχαν, δίνοντας με την παρουσία τους το ηχηρό μήνυμα: «Όχι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος – Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τους οικότοπους μας».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος