Καιρός – Μαρουσάκης: «Έρχονται πολικές θερμοκρασίες και πολλά χιόνια» (VIDEO)

Έρχεται πολικό ψύχος από το Σάββατο

Πολική κακοκαιρία, η οποία φέρνει ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες πλησιάζει στη χώρα μας. Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρου Μαερουσάκη, ο καιρός τις επόμενες μέρες θα περιλαμβάνει πολύ κρύο και χιόνια μέχρι και την Αττική. Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος, το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας οφείλεται σε αεροχείμαρρο, δηλαδή ένα ποτάμι αέρα, που βρίσκεται ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα το οποίο οδηγεί το πολικό αυτό ψύχος να κατέβει προς τα γεωγραφικά πλάτη της χώρας μας.

Το πρώτο ψυχρό κύμα απασχολέι ήδη τη χώρα μας και κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Ήδη η Τετάρτη ξεκίνησε με πολύ κρύο και μάλιστα στη χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε, στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας ο υδράργυρος έφτανε τους -8 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η μέρα ξεκίνησε με νεφοσκεπή ουράνιου θόλου, με ασθενείς τοπικές βροχές, χιονόνερο στα ανατολικά και βόρεια τμήματα ή ακόμα και χιονοπτώσεις στη γύρω ορεινή ζώνη. Δεν αποκλείεται μέχρι το απόγευμα να σημειωθούν χιονοπτώσεις προς τα βόρεια προάστια. Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν προς το απόγευμα όμως η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου

Όπως σημειώθηκε, αργότερα σήμερα Τετάρτη ο καιρός στη χώρα αναμένεται να βελτιωθεί και η Πέμπτη και η Παρασκευή θα κυλίσουν με σχετικά ήπιο καιρό. Όμως, όπως τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στη συνέχεια η κακοκαιρία θα επιδεινωθεί εκ νέου, καθώς αναμένεται να πάρει τη σκυτάλη το πολικό ψύχος που θα κατέβει από τη Σκανδιναβία.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τετάρτη

Για σήμερα Τετάρτη προς την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα συναντήσουμε νεφοσκεπή, κατά διαστήματα θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο. Στις πιο πεδινές περιοχές και χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά. Καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα τα φαινόμενα αυτά θα μετατοπίζονται μέσα στο νότιο Αιγαίο προς την περιοχή της Κρήτης για να αρχίσει και η βελτίωση του καιρού. Στην υπόλοιπη χώρα δεν περιμένουμε κάτι αξιόλογο, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί.

Για παράδειγμα, η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στη Θεσασσαλονίκη, όμως η μέρα ήδη ξεκίνησε με παγετό και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 7 βαθμούς Κελσίου.

Έρχεται πολικό ψύχος από το Σάββατο

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, μετά την Παρασκευή «έρχεται πολικό ψύχος με χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας ενώ ο υδράργυρος ενδέχεται να “φλερτάρει” και με τους -15° με -18° στη βόρεια Ελλάδα όπου αναμένουμε να ξαστερώσει με αυξημένες τις πιθανότητες ακόμη και για ολικό παγετό!!! Είχαμε αναφέρει αυτή την εξέλιξη αρκετές ημέρες πριν όταν μιλήσαμε για τον ΩΜΕΓΑ εμποδιστή και που θα έστελνε διαδοχικά κύματα ψύχους προς τη χώρα μας στο δεύτερο μισό του μήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει, από το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για μία πολύ ψυχρή, πολική αέρια μάζα η οποία κατευθύνεται νοτιότερα και, την Παρασκευή, θα φτάσει στα νότια Βαλκάνια. Μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας, λοιπόν, αναμένονται χιονοπτώσεις και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Περισσότερο χιόνι θα δουν οι περιοχές από τη Θεσσαλία και κάτω, και συγκεκριμένα Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Πελοπόννησος, ενώ χιόνια προβλέπεται να δούμε και στην Αττική. Οι περιοχές που θα δουν περισσότερο χιόνι, εξήγησε, είναι από τη Θεσσαλία και κάτω και συγκεκριμένα είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Πελοπόννησος, ενώ μεγάλη ποσότητα χιονιού αναμένεται και στην Αττική.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος