Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Δημήτρη Μπίκα στην επιφάνεια της Τριχωνίδας το απόγευμα της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2017, παραμονή πρωτοχρονιάς: Μια τεράστια σπείρα που πιάνει σχεδόν όλο το πλάτος της λίμνης!

Η εκπληκτική φωτογραφία που έφερε στην δημοσιότητα η “Αναγγελία” (5.1.2018) τραβήχτηκε από ένα γνωστό πανοραμικό σημείο στο Πετροχώρι, στον δρόμο προς Σιταράλωνα, απ’ όπου κάτω και μακριά βλέπει κανείς την Τριχωνίδα κατά μήκος.

Όταν η σπείρα έγινε ορατή από τους τρεις φίλους, ήταν ήδη σχηματισμένη, έμεινε δε σχηματισμένη και ακίνητη μέχρι που έφυγαν, μία ώρα αργότερα, ίσως και περισσότερο.

Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και την ώρα εκείνη επικρατούσε απόλυτη νηνεμία στη λίμνη.

Εξήγηση για το εντυπωσιακό φαινόμενο δεν υπάρχει βέβαια. Κυκλικά υδάτινα ρεύματα κοντά στις όχθες, αλλά και δίνες υπάρχουν στην Τριχωνίδα, και είναι γνωστό, ρεύματα όμως που σχηματίζουν σπείρα στην ήρεμη επιφάνεια του νερού, ποτέ κανείς δεν ανέφερε στην περιοχή.

Το αποτύπωμα της σπείρας στην υδάτινη επιφάνεια ίσως φανερώνει το ίχνος κάποιου άγνωστου γεωλογικού ή άλλου φαινομένου. Ίσως είναι η αρχή ενός υδροστροβίλου. Αυτό βέβαια είναι μόνο μια λογική σκέψη.

Η εικόνα παραπέμπει στα περίφημα “αγρογλυφικά” (για τα οποία υπάρχουν πολλές και διάφορες θεωρίες. Η λίμνη, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, ήταν εκείνη την ώρα ένας τεράστιος καθρέφτης. Υπάρχουν αμέτρητες άλλες φωτογραφίες (πολλές και από το πανοραμικό αυτό σημείο) που κατά καιρούς δείχνουν σύννεφα να καθρεφτίζονται στην επιφάνειά της. Κι αυτό κάνει τώρα τον καθένα ν’ αναρωτηθεί: Άραγε τι – εκτός από σύννεφο – ήταν στον ουρανό πάνω απ’ τη λίμνη, σε ποιο ύψος, και καθρεφτιζόταν τόση ώρα στην Τριχωνίδα;

Η σπείρα (μαίανδρος) είναι πανάρχαιο Ελληνικό σύμβολο, έρχεται από την παλαιολιθική εποχή και συμβολίζει τον διαχρονικό Ελληνισμό. Το σχήμα της αποτυπώνεται παντού στη φύση, από τον σπειροειδή γαλαξία μέχρι το ταπεινό σαλιγκάρι. Από τους αρχαίους εθεωρείτο σύμβολο νίκης και ενότητας, σύμβολο του απείρου και της αιώνιας ζωής, αλλά και της αέναης πορείας του Ανθρώπου μέσα στον κόσμο, δηλώνει δε την Ελληνική καταγωγή όλων των πραγμάτων που το φέρνουν πάνω τους.

Σπείρα στην Τριχωνίδα και το 2013

Δείτε επίσης μία φωτογραφία που έστειλε ο αναγνώστης του agriniovoice.gr Δημήτρης Σαρρής μετά την δημοσίευση του θέματος. Η παρακάτω φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το Παναιτωλικό, στις 2 Ιανουαρίου του 2013, από μία ανάβαση που έκανε ο αναγνώστης μας με φίλο του.

Αξιοσημείωτο ότι η σπείρα εμφανίζεται την ίδια χρονική περίοδο, τόσο το 2012-2013 όσο και το 2017-2018! 2 Ιανουαρίου 2013 και 31 Δεκεμβρίου 2017!

 

Προηγούμενο άρθροΣειρά επαφών του Κατσιφάρα με Προέδρους των Επιμελητηρίων
Επόμενο άρθροΜε πολλές αλλαγές ο Παναιτωλικός, ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ με 1-0
Παντολέων Φλωρόπουλος
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ