Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Στόχος των περιπολιών της Ομάδας είναι ο έλεγχος της υπαίθρου και ο έγκαιρος καθαρισμός της από δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα

Με τον «Brando», έναν Βελγικό – ποιμενικό σκύλο στελεχώθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Ο «Brando» είναι εκπαιδευμένος στην Ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και θα επιχειρεί μαζί με τον χειριστή του στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών. Στόχος των περιπολιών της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων είναι ο έλεγχος της υπαίθρου και ο έγκαιρος καθαρισμός της από δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα, ώστε να μετριαστούν οι απώλειες στη βιοποικιλότητα.

Η Μονάδα Διαχείρισης υλοποίησε τα προηγούμενα έτη μια σειρά δράσεων διατήρησης, αύξησης και προστασίας του πληθυσμού των όρνιων του Αρακύνθου για τη διάσωση των γυπών της Αιτωλοακαρνανίας από βέβαιο αποδεκατισμό. Η δυνατότητα ταχύτατου εντοπισμού μεμονωμένων περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τη συνδυαστική χρήση εκπαιδευμένου σκύλου ανίχνευσης κρίθηκε ως επιπλέον αναγκαίο μέτρο για τη μείωση της συχνότητας περιστατικών ανεύρεσης δηλητηριασμένων όρνιων, αλλά και άλλων ειδών άγριας ζωής, σε περιοχές ευθύνης της.

Η πρώτη προληπτική περιπολία της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων έγινε την Τετάρτη 3 Αυγούστου στην περιοχή των Κάτω Ελληνικών ή Κάτω Αμπέλια. Ακολούθησε δια ζώσης επικοινωνία του χειριστή Νίκου Παλαιού με κατοίκους του χωριού με σκοπό την παύση χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για τον θάνατο άγριων και μη θηλαστικών. Η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, μέσω της συνεχής ενημέρωσης του, είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας οποιασδήποτε προσπάθειας προστασίας της άγριας ζωής.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. είναι ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στη χώρα που εντάσσει στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό πέντε Ομάδες Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, οι οποίες τόσο από τη διεθνή όσο και από την Ελληνική εμπειρία, αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης δηλητηρίασης οικόσιτων και άγριων ειδών ζώων.

Η Μονάδα Διαχείρισης υπενθυμίζει ότι: «Η χρήση δηλητηριασμένων δολομάτων είναι σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα που διώκεται από τον Νόμο και απειλεί τόσο τα ζώα όσο και την δημόσια υγεία».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος