Η νέα ομάδα και το θολό τοπίο

Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για την ενίσχυση του Παναιτωλικού μέχρι στιγμής, αλλά και για τα τηλεοπτικά που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα

Βάσει του χρονικού περιθωρίου που απομένει για την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, οι ομάδες της Super League βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους. Ο Παναιτωλικός μετά την εκκαθάριση που επιχειρήθηκε στο έμψυχο υλικό που είχε στην διάθεσή του την προηγούμενη σεζόν, προχώρησε στις μεταγραφικές κινήσεις που έκρινε πως χρειάζεται ώστε να παρουσιαστεί πιο ισχυρός και πιο αποτελεσματικός, σε σχέση με τις δύο τελευταίες προβληματικές παρουσίες του στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας. Κινήσεις που όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Η ενίσχυσή του μέχρι στιγμής εντοπίζεται στο μεσοαμυντικό κομμάτι και κυρίως στην αμυντική του γραμμή, η οποία αποτέλεσε και την «Αχίλλειο πτέρνα» του στις δύο ψυχοφθόρες τελευταίες σεζόν. Πρόσθεσε από μία αξιόπιστη λύση σε κάθε θέση στην άμυνα, και κάτω από τα γκολπόστ, δείχνοντας πλήρης τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι. Από εκεί και πέρα δεν έγιναν και πολλά μέχρι στιγμής στην προσθήκη λύσεων στον μεσοεπιθετικό τομέα, στοιχείο που προβληματίζει καθώς είναι εξίσου σημαντικός για το «χτίσιμο» μιας ομάδας με δυνατότητες και στον οποίο επίσης έπασχε τα τελευταία χρόνια.

Η προσθήκη του Ντέιμπι Φλόρες είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς πρόκειται για έμπειρο και εγνωσμένης αξίας ποδοσφαιριστή που μπορεί να προσφέρει σιγουριά και ποιότητα, κυρίως όμως στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού, παρότι έχει καλή μπαλιά και οξυδέρκεια στο παιχνίδι του. Η μοναδική καθαρά επιθετικογενής προσθήκη στο ρόστερ μέχρι τώρα είναι αυτή του Τζόναθαν Μόρσει, που αφορά τη θέση του winger και φυσικά δεν καλύπτει φυσικά όλες τις ανάγκες της ομάδας στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Το τι χρειάζεται να γίνει ακόμη το γνωρίζουν όλοι και φυσικά οι άνθρωποι της ομάδας που είναι επιφορτισμένοι με τα μεταγραφικά. Η αναφορά του Γιάννη Αναστασίου πρόσφατα για την ανάγκη ύπαρξης βάθους στο ρόστερ της ομάδας, έχει φυσικά τη δική της σημασία και βαρύτητα πάνω σε αυτό. Τουλάχιστον τρεις προσθήκες επιβάλλεται να γίνουν εκ των αναγκών που υπάρχουν και αυτές εντοπίζονται στην θέση του φορ όπου το ζητούμενο είναι να έρθει ένας ποδοσφαιριστής που να έχει επαφή με τα δίχτυα, ενός ακόμη ανασταλτικού χαφ (εξαριού) ανάλογων δυνατοτήτων με τον Φλόρες, αλλά ευχής έργο θα ήταν η προσθήκη ενός ακόμη ποδοσφαιριστή με οργανωτικές δυνατότητες (καθαρό οχτάρι) που να μπορεί να αξιοποιεί τους υπόλοιπους και να μπορεί να επωμιστεί το βάρος ειδικών συνθηκών. Με λίγα λόγια να έχει τη δυνατότητα να «πάρει την ομάδα στην πλάτη του» όταν απαιτείται και να να δίνει λύσεις εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν για τους υπόλοιπους.

Ειδικά για την τελευταία περίπτωση είναι αυτονόητο πως απαιτείται να γίνει και οικονομική υπέρβαση (για τα μέχρι τώρα δεδομένα του Παναιτωλικού) και ειδική διαχείριση σε άλλα πράγματα ώστε να πεισθεί ένας ποδοσφαιριστής με αυτά τα χαρακτηριστικά να έρθει στο Αγρίνιο. Όμως τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση θα είναι πολλαπλάσια και θα αντισταθμίσουν όποια «θυσία» γίνει στο οικονομικό κομμάτι. Όπως και να’ χει όμως ήδη υπάρχει καθυστέρηση μεγάλη και όποιες κινήσεις είναι να γίνουν θα πρέπει να γίνουν άμεσα για μην πούμε πως έπρεπε να έχουν γίνει χθες.

Μια και η αναφορά έφτασε στο οικονομικό, τομέα βασικό και καθοριστικό για κάθε ομάδα, ιδιαίτερη σημασία έχει να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα σχετικά με τα τηλεοπτικά. Το θολό τοπίο που υπάρχει ακόμα αναφορικά με την κεντρική διαχείριση και η στάση των ομάδων αλλά και των συσχετισμών που διαμορφώνονται μέσα από αυτή, μένει να ξεκαθαρίσει ώστε να διαφανεί προς τα πού βαδίζει το κορυφαίο επαγγελματικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας. Φέτος λίγο πολύ φαίνεται ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι ομάδες με δύο τηλεοπτικές πλατφόρμες να «κάνουν παιχνίδι» και τα οικονομικά δεδομένα να διαμορφώνονται σε συγκεκριμένα πλαίσια. Όμως το τι μέλει γενέσθαι από εκεί και πέρα, από την επόμενη σεζόν, θα καθορίσει πολλά και για το μέλλον πολλών ομάδων αλλά και την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Ήδη από την κατάσταση που διαμορφώνεται στον ευρωπαικό ποδοσφαιρικό χάρτη και με τους τελευταίους αποκλεισμούς από τις διοργανώσεις αυτές των ελληνικών ομάδων, το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται να δουν τα πράγματα διαφορετικά και όχι εγωκεντρικά. Μόνο μέσα από ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μπορεί να προέλθει κάτι καλό ή για να είμαστε ακριβείς κάτι καλύτερο από το ήδη υπάρχον στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αν δεν είναι οι περισσότερες ομάδες ανταγωνιστικές δεν γίνεται να αλλάξει κάτι. Η ανταγωνιστικότητα έρχεται κυρίως μέσα από το οικονομικό κομμάτι και η πίτα από τα τηλεοπτικά παίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Συνεπώς οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα θα καθορίσουν και το μέλλον του Παναιτωλικού, ο οποίος τουλάχιστον έχει μία ξεκάθαρη και συνεπή στάση σε αυτό το θέμα. Μακάρι να επικρατήσει η λογική και να βρεθούν οι λύσεις εκείνες που θα επιτρέψουν να υπάρξει μία ανάκαμψη και φυσικά υγιείς συνθήκες στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μέχρι τώρα πάντως η στάση των μεγαλοπαραγόντων δυστυχώς δεν βοηθάει και το μέλλον φαντάζει αβέβαιο.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος