Η Ασφάλεια Αγρινίου εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που έκανε κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε πολλές περιοχές

8 συλλήψεις – Δικογραφία σε βάρος ακόμα 6 ατόμων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικός – Εξιχνιάστηκαν 44 ληστείες, απάτες και κλοπές – Η οργάνωση αποκόμισε παράνομο περιουσιακό όφελος 195.000 ευρώ από τη δράση της

Από την Ασφάλεια Αγρινίου εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε διάπραξη κλοπών και απατών με το πρόσχημα υπαλλήλου της ΔΕΗ ή του Δήμου, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης, ενώ σε βάρος ακόμα 6 ατόμων (μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός) σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση, εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένης κλοπής, απάτης, ληστείας, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, παράβασης καθήκοντος, δωροληψίας υπαλλήλου και παραβάσεις των Νομοθεσιών για τη νομιμοποίηση εσόδων και τα όπλα.

Όπως προέκυψε από πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και απατών σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων.

Δρώντας σε ολιγομελείς ομάδες, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, εντόπιζαν οικίες που διέμεναν ηλικιωμένοι και, υποδυόμενοι τους υπάλληλους της ΔΕΗ ή του Δήμου, εισέρχονταν σε αυτές. Ακολούθως, με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα έπειθαν τα θύματά τους και κατάφερναν ν’ αποσπάσουν χρηματικά ποσά και τιμαλφή, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε κατάστημα που διατηρεί ένα από τα μέλη.

Μεταξύ τους είχαν καθορίσει διακριτούς ρόλους με επιμερισμό αρμοδιοτήτων στην προσέγγιση των θυμάτων και στην «περιφρούρηση» του πεδίου δράσης, ενώ συνεργός τους που βρισκόταν σε κοντινό σημείο φρόντιζε για την διαφυγή τους με επιχειρησιακό όχημα. Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν δυσχερή την ανακάλυψη της παράνομης δράσης τους, ενάλλασσαν τα μέσα που χρησιμοποιούσαν, ώστε να διευκολύνουν τη διαφυγή τους από το εκάστοτε σημείο.

Ο ρόλος του αστυνομικού

Σε ό,τι αφορά τον εμπλεκόμενο αστυνομικό προέκυψε ότι είχε γνώση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, απαιτούσε χρηματικά ποσά από τα μέλη της, ενώ όπως διαπιστώθηκε, είχε ενημερώσει δράστες της οργάνωσης ότι αναζητούνται, ύστερα από αξιόποινη πράξη που διέπραξαν τον περασμένο Ιούνιο.

Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας και ομάδων ΟΠΚΕ Αγρινίου και Βέροιας.

Σε έρευνες που ακολούθησαν σε οικίες και στο ανωτέρω κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • κυνηγετικό όπλο,
  • 5 οχήματα,
  • πλήθος τιμαλφών και ρολογιών αξίας τουλάχιστον 39.700 ευρώ,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων,
  • ιδιόχειρες σημειώσεις,
  • 32.500 ευρώ και 7 χρυσές λίρες.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 περιπτώσεις ληστείας, απάτης, κλοπής και αποπειρών απάτης και κλοπής σε Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Έδεσσα και Κιλκίς, με το παράνομο περιουσιακό όφελος να ξεπερνά τα 195.135 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση υπενθυμίζεται ότι, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) είναι διαθέσιμες ειδικές συμβουλές με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος