Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Γιάννης Υφαντής: Η τυραννική-κερδοσκοπική συμπεριφορά της ΔΕΗ απέναντι σ’ έναν Έλληνα πολίτη

Κοινοποίηση

Η κρίση, που βεβαίως δεν την έφερα εγώ, έκλεισε βιβλιοπωλεία, περιοδικά, εφημερίδες, όπου μπορούσα να δίνω κείμενά μου και να βγάζω τα προς το ζην. Από το 2012 και μετά δεν μπορούσα να πληρώνω το ρεύμα της οικίας μου στην Ραΐνα Αγρινίου. Η ΔΕΗ μου το έκοβε, αλλά φίλοι του «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» μου το ξανασυνέδεαν. Έτσι έφτασαν τον Φεβρουάριο του 2019 να καταστρέψουν κάθε δυνατότητα σύνδεσης της οικίας μου με το ρεύμα. Πιεσμένος από το οξύ βρογχικό άσθμα (μέσα σ’ έναν κατάψυχρο Φεβρουάριο) ζήτησα δανεικά και πήγα στο κατάστημα της ΔΕΗ Αγρινίου, (αφού ήμουν κάτοικος της Ραΐνας Αγρινίου).

Πήγα στις 4 Φεβρουαρίου, 2019, για να μου κάνουν την επανασύνδεση, να πληρώσω ένα μέρος του ποσού και να μου βάλουν το υπόλοιπό σε ρύθμιση. Χρωστούσα έως εκείνη τη στιγμή το ποσό των 6.035.

Μου είπαν ότι:

Για να γίνει η σύνδεση πρέπει να πληρώσω στο ταμείο της ΔΕΗ το ποσό των 130 ευρώ.

Κι ακόμη μου είπαν, ότι η ρύθμιση θα γίνει (στις 21.3 2019), αφού πρώτα καταθέσω στην Εθνική Τράπεζα για την ΔΕΗ τα ποσά:

  • 2.421 ευρώ και
  • 1.035 ευρώ.

Πήγα στην Εθνική Τράπεζα και πλήρωσα τα ποσά αυτά (κι έχω ακόμα τις αποδείξεις).

Δηλαδή είχα δώσει 2421 + 1035 ευρώ, που μαζί με το ποσό επανασύνδεσης γινόταν το ποσό των 3. 616 ευρώ.

Αφού κατέθεσα πάνω από το μισό του ποσού που χρωστούσα, ζήτησα να γίνει η ρύθμιση των υπολοίπων. Όμως μου αρνήθηκαν. Η ρύθμιση θα γινόταν στην επόμενη καταμέτρηση: Στις 7 Αυγούστου, του 2019.

Όταν πήγα για την ρύθμιση, στις 19 Αυγούστου του 2019, το ποσό που θα έμπαινε υπό ρύθμισιν, δεν ήταν τα 6.030 ευρώ, συν 100-200 ευρώ που (ας πούμε) κατανάλωσα ανάμεσα στους μεσολαβήσαντες μήνες (που τους πέρασα κυρίως στο σπίτι της κόρης μου στην Λευκάδα). Το ποσό ήταν 7.419 ευρώ. Ναι, έβγαλαν από το μανίκι, οι ταχυδακτυλουργοί του κρατικού τυράννου, 7.419 ευρώ. Κι ούτε αφαιρέθηκαν από αυτό τα ποσά που είχα ήδη δώσει στην τράπεζα. Μου είπαν δε, ότι για να μπω στην ρύθμιση πρέπει να καταθέσω αμέσως το ποσό των 1419 + 78 = 1498.

Εδώ η απλή λογική (όπως τη γνωρίσαμε για χιλιάδες χρόνια), λέει πως, αφού έχω ήδη πληρώσει τα 3.616 ευρώ + 1498 = 5.076 ευρώ, αφαιρείται το ποσό αυτό από το ποσό των 6.035 (το οποίο με την μεσολάβηση των 4 μηνών κατανάλωσης ρεύματος έγινε, το πολύ, 6.235 ευρώ). Οπότε θα πρέπει να μπω στην ρύθμιση με τα υπόλοιπα 6.235 – 5.076 ευρώ = 1159 ευρώ.

Όχι. Έβαλαν προς ρύθμισιν το ποσό των 7.419 ευρώ, χωρίς ν’ αφαιρέσουν τα όσα έδωσα ως τότε στην Εθνική Τράπεζα και στην ΔΕΗ για εγγυήσεις, χωρίς ν’ αφαιρέσουν το ποσό των 5.076 ευρώ.

Μα πώς; Γιατί; Γιατί έτσι γουστάρουν, γιατί είμαι ο ξεμοναχιασμένος πολίτης, που βρίσκομαι ξαφνικά να είμαι ο κεντρικός ήρωας στο μυθιστόρημα του Κάφκα «Η Δίκη».

Το 2020, μ’ επιστολή μου στον Υπουργό Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, εξέθεσα την περίπτωσή μου. Εκείνο που κατάφερα είναι να ζητήσει ο Υπουργός από την ΔΕΗ, οι δόσεις μου να μεγαλώσουν (από 36 να γίνουν 60), ώστε να λιγοστέψει το μηνιαίο ποσό. (Μήπως για την αλληλογραφία μου με τον Υπουργό του γινόταν τηλεφωνική παρακολούθηση;)

Έκτοτε πληρώνω την δόση του κάθε μηνός, αδυνατώντας να πληρώσω όσα καταναλώνω κατά τις 90 ημέρες του έτους που πηγαίνω στο πατρικό μου σπίτι στην Ραΐνα. Κι επειδή δεν πληρώνω το ποσό που καταναλώνω στις 90 ημέρες κατά έτος, η ΔΕΗ, συνεχώς με παρενοχλεί, απειλώντας να μου διακόψει την παροχή ρεύματος.

Να διακόψει την παροχή ρεύματος, σε κάποιον που η ίδια επέφερε τη βλάβη της «υπνικής άπνοιας», έχοντας σκεπάσει το χωριό μου με το δίχτυ της δηλητηριώδους μεταλλικής της αράχνης. Απειλούν με διακοπή ρεύματος, κάποιον που για ν’ αντιμετωπίσει την «υπνική άπνοια» χρησιμοποιεί μηχανισμό που δεν γίνεται να λειτουργήσει χωρίς ρεύμα.

Η ΔΕΗ, εν ολίγοις με απειλεί με θανάτωση. Η ΔΕΗ που έφερε στην γυναίκα μου τον καρκίνο, και σε μένα, απορρύθμιση του θυρεοειδούς, καταρράχτη και στα δυο μου μάτια, άσθμα και υπνική άπνοια.

Κι όλο αυτό συμβαίνει, επειδή δεν έχουμε δημοκρατία, κατά την οποία το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τους αδυνάτους από τους δυνατούς. Έχουμε Αντιπροσωπευτική Τυραννία. Το πολίτευμα λέγεται δημοκρατικό, οι φορείς του πολιτεύματος υπάρχουν ως δημοκρατικοί αξιωματούχοι, αλλά, ενώ είναι τύραννοι, δεν φαίνονται εύκολα ως τέτοιοι, επειδή τη δουλειά του τυράννου την έχουν αναθέσει στους αντιπροσώπους τους: Στα τέρατα των εταιριών και κυρίως αυτό, το τέρας της ΔΕΗ.

Στα τέρατα της Μεταπράτησης και της Αισχροκέρδειας. Σα τέρατα των ΜΜΕ, τους πιστούς ακριβοπληρωμένους αντιπροσώπους των τυράννων. Όλα τα τέρατα-εχθροί του Πολιτισμού και του Ψωμιού είν’ εδώ. (Του ψωμιού που χωρίς Πολιτισμό δεν υπάρχει).

Ναι, βεβαίως, η κρίση της εποχής μας, ενώ παρουσιάζεται ως οικονομική, είναι βαθύτατα πολιτισμική.

Μα ναι, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, ο Σουλτάνος είν’ εδώ, με άλλα ονόματαꞏ ο εισπράκτωρ του χαρατσίου είναι εδώ, με άλλα ονόματαꞏ ο Δράκος του Απόλλωνα και του Αη Γιώργη, είν’ εδώ, με ονόματα ανθρωποφάγων εταιριών. Κι εγώ, μη μπορώντας αλλιώς να τον αντιμετωπίσω, έγραψα γι’ αυτόν κατά καιρούς ποιήματα. Ποιήματα – Ξόρκια ενάντια στην απροσμέτρητη κτηνωδία του.

Ιδού:

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΚΙ Ο ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ

Ο δράκος το νερό κρατεί κ’ οι πάντες να διψούνε.
Θέλει μια κόρη για φαΐ, τότες θα τ’ αμολήσει.
«Αχ να το συζητήσουμε δράκοντα» λέει ο κόσμος
παρακαλούν συμβιβασμό να βρούνε να μην είναι
τόσο μεγάλο το κακό, κι αντίς να δίνουν κόρη
κάθε χρονιά να δίνουνε άλλο μεζέ να τρώει,
να του δωρίζουν άλογο, κριό, δαμάλι, κάπρο.

«Όχι» τους λέει ο δράκοντας, «κόρες εγώ γουστάρω
να τρώω, είμ’ ο δυνατός κι ό,τι ποθώ θα πάρω».

Μα τί ’ναι δα κείνο το φως που κάνει και τον Ήλιο
σα σκοτεινός να φαίνεται; Πίσω από τους λόφους
ο Άγιος εφάνηκε και τρόμαξεν ο δράκος
τα όπλα τόνε θάμπωναν, να βλέπει δεν μπορούσε.
Σκύβει και μόνο τις οπλές ακούει του αλόγου
να πλησιάζουν, ώσπου να, κοντά του σταματούνε.

«Αχ να το συζητήσουμε, συμβιβασμό να βρούμε
άγιε μου» λέει ο δράκοντας, «να μη με θανατώσεις».

«Με δράκοντες εγώ που λες ποτέ δεν συζητάω»
είπ’ ο Αη Γιώργης, «μοναχά, με το σπαθί μιλάω
όπως και τώρα». Κι άστραψε, δίνει σπαθιά στο δράκο
και του δρακόντου η κεφαλή κύλησε αμέσως κάτω.

TO TEΛOΣ TOY TEPATOΣ

Σαν έφτασε το τέρας στην πλατεία
όλοι κρυφτήκαν έντρομοι στα σπίτια τους.
Κανείς δεν έβγαινε μ’ αυτό να πολεμήσει.
Δε βγήκ’ ο άγιος, δε βγήκε ο βασιλιάς,
δε βγήκανε οι νέοι, κι ούτε οι γέροι,
ούτε οι ξορκιστές, ούτε οι μάγοι.
Έτρεμαν όλοι εκτός από το τέρας
που είχε θρονιαστεί και καρτερούσε.
Tότες ένα κορίτσι έξι χρόνων
βγήκε μ’ έναν καθρέφτη. Θαρρετά
πλησίασε το τέρας και κρατά
μπροστά του τον καθρέφτη. Ξαφνικά
το τέρας βλέπει μπρος του ένα τέρας.
Τόσο τρομάζει που του κόβεται η ανάσα.
Δε μπόρεσε ούτε καν να κουνηθεί.
Έτσι με όπλο μόνο έναν καθρέφτη
το κοριτσάκι σκότωσε το τέρας.

Γιάννης Υφαντής
[email protected]
www.yfantis.gr

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: