Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ)

Η ΓΟΠΝ είναι η νόσος που προκαλείται από τη συχνή παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα πάνω) υγρών του στομάχου στον οισοφάγο, που είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι.

Όσοι πάσχουν από ΓΟΠΝ συνήθως αισθάνονται κάψιμο πίσω από το στήθος ή ψηλά στο στομάχι, ίσως ξυνά υγρά να ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω ή σπανιότερα νοιώθουν μία τάση για εμετό. Τα συμπτώματα αυτά χαρακτηρίζονται σαν “συμπτώματα παλινδρόμησης”, συχνά εμφανίζονται ή χειροτερεύουν μετά το φαγητό και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες.

Μερικές φορές εμφανίζονται στην κατάκλιση ή στη διάρκεια του ύπνου. Κάψιμο στο στήθος ή ξυνά υγρά στο στόμα μπορεί βέβαια να έχουμε όλοι μας μερικές φορές, συνήθως μετά από μεγάλα γεύματα ή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Όταν όμως τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα τότε η διάγνωση της ΓΟΠΝ είναι πολύ πιθανή και τα άτομα αυτά θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Απλά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ

Τα άτομα που έχουν μόνο κάψιμο πίσω από το στήθος ή άλλα συνηθισμένα συμπτώματα παλινδρόμησης και κανένα από τα συμπτώματα αυξημένου κινδύνου, μπορούν να εφαρμόζουν αρκετά απλά, καθημερινά μέτρα τροποποίησης του τρόπου ζωής και διατροφής, ώστε να αποφεύγουν ή να μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων αυτών. Τέτοια μέτρα είναι τα εξής:

  1. Να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και υγρών και να προτιμάται η λήψη μικρότερων και συχνότερων γευμάτων. Για παράδειγμα ο ασθενής θα μπορούσε να μοιράζει το φαγητό του σε δύο ίσα μέρη και να καταναλώνει πρώτα το ένα μέρος και μετά από 1 ώρα τουλάχιστον το υπόλοιπο μισό. Επίσης, θα μπορούσε να αυξήσει τα ενδιάμεσα γεύματα, έτσι ώστε να μειώσει το μεσημεριανό και το βραδινό σε θερμίδες.
  2. Να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών ή ποτών που ευνοούν την παλινδρόμηση: λιπαρές ή πικάντικες τροφές, ντομάτα, κρεμμύδια, σοκολάτα, καφές, ποτά με ανθρακικό, οινοπνευματώδη, ξηροί καρποί.
  3. Η κατανάλωση υγρών (χυμοί, νερό) να μην πραγματοποιείται μαζί με στερεή τροφή, αλλά 1 ώρα πριν ή μετά το φαγητό (στερεή τροφή).
  4. Να αποφεύγεται η κατάκλιση (ύπνος) για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το φαγητό.
  5. Να πραγματοποιείται ανύψωση του πάνω μέρους του κρεβατιού περίπου 20-30 εκατοστά.
  6. Ενώ η προσθήκη περισσότερων μαξιλαριών δεν βοηθά.
  7. Απαγορεύεται το κάπνισμα (απόλυτη αποφυγή του καπνίσματος). Το κάπνισμα συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην εκδήλωση συμπτωμάτων ΓΟΠΝ και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας.
  8. Απαραίτητη η μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς.
  9. Να αποφεύγεται η ένδυση με στενά ρούχα ή σφικτά δεμένες ζώνες.
  • Οι οδηγίες είναι σύμφωνες με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.).
Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος