Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Φιλότιμο

Κοινοποίηση

skitsa545a

Ο χειμώνας μας δεν ήταν βαρύς. Η Άνοιξη ξεκούραστη άρχισε να απλώνει φωτεινά δάχτυλα ανάμεσα από τα σύννεφα. Ο πλανήτης αλλάζει πλευρό κι εκεί που κάθεσαι στη δουλειά έρχονται αχτίδες και σε βρίσκουν, καθώς κοιτάζει πλέον το σύμπαν λοξά.

Ειδήσεις από το εξωτερικό δείχνουν πολιτισμένο, δυτικό κόσμο να υποφέρει φέτος από τα καιρικά φαινόμενα, να χάνεται, να καταρρέουν τα εξελιγμένα συστήματα, να μιλάνε οι ειδικοί για το κλίμα, κόσμος στις πόλεις αποδιοργανωμένος. Πέρα από την υποθετική σύγκριση για το τι θα γίνονταν εδώ αν έρχονταν τέτοια κακοκαιρία στην ανοργάνωτη χώρα με τους πανικόβλητους και απαίδευτους δημοσιογράφους κοιτάς συγκριτικά και τις αντιδράσεις.

Το Αγορείτικο άβατο της χώρας ισχύει για τις θηλυκές έννοιες Πρόοδος, Εξέλιξη, Ανάπτυξη.

Άγγλοι με νερό στα σπίτια τους, που μένουν μέσα μόνο και μόνο για να μην πέσουν θύματα πλιάτσικου, μιλούν στις κάμερες σαν να περιγράφουν ένα πολιτικό γεγονός, ήρεμα και με αποδοχή, χωρίς να ουρλιάζουν και να κλαίνε. Ίσως γιατί είναι όντως ένα πολιτικό πρόβλημα για εκείνους και όχι μια μεταφυσική κατάρα της Μοίρας και του ανύπαρκτου κράτους όπως το παριστάνουμε εμείς στο μυαλό μας και τις κάμερες.

skitsa545bΑμερικάνοι που δεν μπορούν να κοιμηθούν μέσα στα ίδια τα σπίτια τους από το πολύ κρύο, απλά το συζητούν. Ηλικιωμένοι παραπονιούνται στον Τάμεση για την κυβέρνηση που πιάστηκε απροετοίμαστη όπως λεν αλλά απλά το συζητούν προβληματισμένοι. Προσπαθούν όπως κι εδώ να θυμηθούν αν έχουν ξαναδεί τέτοιες καταιγίδες. Μέτρο είναι κι εδώ τα προσωπικά βιώματα κι οι αναμνήσεις. Αλλά δεν μετασχηματίζονται όπως εδώ σε άσοφη καχυποψία, οργή, επιθετικότητα. Ίσως δεν έχει δώσει και το κράτος τους πολλά δικαιώματα.

Στη Ρόδο όμως, στις φετινές πλημμύρες, εμφανίζονταν στα δικά μας δελτία ένας νέος τριαντάρης να καταγγέλλει ότι δεν ήρθε κανένας αρμόδιος και «αναγκάστηκε» όπως έλεγε ο ίδιος να βοηθήσει «τις γριές» όπως τις έλεγε φωνάζοντας. Όλος ο καθρέφτης της πνιγμένης χώρας σε μια δήλωση.

Κι έρχονται άλλοι και σου λεν ότι οι λέξεις «φιλότιμο» και «ανθρωπιά» δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες. Μα τις αγοράσαμε δίνοντας πολλά για αντάλλαγμα.

Χρήστος Παπανίκος
Χρήστος Παπανίκος
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και πρωτοδημοσίευσε σκίτσα στην τοπική σατιρική εφημερίδα "Αραμπάς". Συνέχισε στο πολιτικό περιοδικό "Αντί". Έχει κάνει εικονογραφήσεις για την "Ελευθεροτυπία", για παραμύθια, και για εκπαιδευτικά βιβλία του υπουργείου Παιδείας και των εκδόσεων Πατάκη. Συνεργάζεται με τον Παναιτωλικό, το περιοδικό «The books journal» και την τοπική εφημερίδα "Αναγγελία".
spot_img

Διαβάστε επίσης: