Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Φαρμάκης: «Απαραίτητος για την Αιτωλοακαρνανία ο δρόμος Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία»

Κοινοποίηση

Ημερίδα για τις υποδομές και τα έργα της Περιφερειακής Ενότητας και όχι μόνο, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών

Την αναγκαιότητα ενός διευρωπαϊκού δρόμου, που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για την Αιτωλοακαρνανία, έθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στον Υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τις υποδομές και τα έργα. Η ημερίδα διεξήχθη το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουνίου στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, παρουσία του Υφυπουργού.

«Θεωρούμε ως κομβικής σημασίας, στην προοπτική του νέου Εθνικού στρατηγικού σχεδίου μεταφορών και την ένταξη σε αυτό του οριζόντιου άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, που είναι ενταγμένος στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Τμήμα αυτού του άξονα είναι και η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Ο Δήμος Αγρινίου έχει εκκινήσει ήδη την διαδικασία της θεσμοθέτησης Επιχειρηματικού Πάρκου σε περιοχή που ευρίσκεται πάνω στον άξονα της κάθετης σύνδεσης με την Ιόνια Οδό. Η δημιουργία αυτού του οδικού άξονα θα τονώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μεγάλο βαθμό και θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην αγροτική παραγωγή της περιοχής» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε επίσης στο Πλατυγιάλι, επισημαίνοντας πως είναι ένα υπερσύγχρονο λιμάνι, κατασκευασμένο εδώ και δεκαετίες, πλήρως λειτουργικό, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αποκτήσει τον αρμόζοντα θεσμοθετημένο χωροταξικό του ρόλο και χαρακτήρα, σαν κόμβος συνδυασμένων μεταφορών. «Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που αυτό δεν έχει συμβεί είναι γιατί στην ουσία είναι αποκομμένο από το πλέγμα των οδικών μεταφορών» επισήμανε ο Περιφερειάρχης και τόνισε:

«Η Δυτική Ελλάδα δεν έχει καλύψει ακόμα το σοβαρό έλλειμμα υποδομών που αντιμετωπίζει επί πολλά χρόνια και το οποίο απέδωσε σε δύο βασικές αιτίες: Πρώτον, η πολυετής κεντρική στρατηγική ανάπτυξης του ανατολικού άξονα της χώρας κατά προτεραιότητα. Μία στρατηγική, που ενώ υπάκουε σε σοβαρές εθνικές ανάγκες, εντούτοις διαμόρφωσε μία μεγάλη ανισορροπία και ουσιαστικά, μία Ελλάδα δύο ταχυτήτων. Και δεύτερον, ότι για πολλά χρόνια επικράτησε στην περιοχή μας μία πολιτική αντίληψη που έδινε προτεραιότητα σε όσα ήθελαν να ακούσουν τα αυτιά μας και όχι σε όσα έπρεπε να δουν τα μάτια μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, «το 2020 υπογράφτηκαν 63 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 121 εκ. ευρώ, το 2021 υπογράφτηκαν 61 συμβάσεις 109 εκ. ευρώ, ενώ στο 1ο εξάμηνο του 2022 έχουν ήδη υπογραφεί 46 συμβάσεις, 78 εκ. ευρώ. Συνολικά στην περίοδο 2019-2022, δηλαδή είναι 228 συμβάσεις συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 397 εκ. ευρώ».

Ακόμα υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάπτυξη περιφερειακών πόλεων. «Το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, ο Πύργος, αλλά και η Αμαλιάδα, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, η Αμφιλοχία και η Βόνιτσα, το Θέρμο και η Ζαχάρω, έχουν τον δικό τους ρόλο. Δημιουργούν ένα ακτινωτό πλαίσιο ανάπτυξης. Είναι αυτό που με άλλα λόγια λέμε, ανάπτυξη για όλους» τόνισε.

Τι είπε για την γέφυρα του Ευήνου

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καταστροφή της γέφυρας του Ευήνου. «Θέλουμε το έργο αυτό να προχωρήσει ταχύτατα, ενώ πρέπει να δούμε και τη δυνατότητα προσωρινής εναλλακτικής λύσης έως ότου κατασκευαστεί η νέα γέφυρα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στις άμεσες παρεμβάσεις της Περιφέρειας με προσωρινά μέτρα που ελήφθησαν για τη διευκόλυνση των κατοίκων, παρατηρώντας ωστόσο ότι «η αποκατάσταση του προβλήματος με την ανακατασκευή της γέφυρας είναι ουσιαστικά ο μόνιμος και ασφαλής τρόπος».

Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων της Δυτικής Ελλάδας, αφού παρατήρησε ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι περιοχή προικισμένη με πλούσιο υδατικό δυναμικό, αλλά με αρδευτικά δίκτυα που λειτουργούν με πολλά προβλήματα, πρόσθεσε ότι το 2020 εντάχθηκαν 4 έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,9 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για ισάριθμους ΟΕΒ της περιοχής και ήδη υλοποιούνται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ΤΟΕΒ Λεσινίου, Κατοχής, Μεσολογγίου, Νεοχωρίου. Επίσης, στην πρόσφατη πρόσκληση για το μέτρο 4.3.1. του ιδίου προγράμματος υποβλήθηκαν 6 νέα έργα για αντίστοιχους ΟΕΒ (όπως ΤΟΕΒ Γαλατά, Ευηνοχωρίου, Φυτειών και ΓΟΕΒ Αχελώου) συνολικού προϋπολογισμού 13,1 εκ. ευρώ.

Τα δίκτυα φυσικού αερίου και οι ενεργειακές κοινότητες

Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στα δίκτυα φυσικού αερίου, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται, αλλά και στις επτά ενεργειακές κοινότητες και το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι, το οποίο θα λυτρώσει πάνω από 130.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες της Δυτικής Ελλάδας από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος.

Μιλώντας για τις επτά ενεργειακές Κοινότητες, είπε ότι αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων και το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί στην Περιφέρεια απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως είπε, αναμένεται από την ΡΑΕ η αδειοδότηση για το Πάρκο και ν’ αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του έργου, μέρος της οποίας θα καλυφθεί απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, καθώς εντάσσεται στους επιλέξιμους στόχους του νέου ΕΣΠΑ.

«Εργαζόμαστε και διεκδικούμε μία Δυτική Ελλάδα με ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών και συγκοινωνιών, με σύγχρονα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, με υποδομές σύγχρονες και ανθεκτικές. Αυτή είναι η πυξίδα μας για την Δυτική Ελλάδα του 2030. Δεν παρουσιάζουμε μια συνταγή από τα παλιά για προβλήματα του σήμερα. Δεν παρουσιάζουμε μια φωτογραφία της στιγμής υποσχόμενοι μια μακέτα για το αύριο. Δημιουργούμε μία Περιφέρεια που κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια λέγοντας αλήθειες, που έχει τη γνώση και τη δύναμη να σχεδιάσει και υλοποιήσει ρεαλιστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, που έχει το θάρρος και την ικανότητα να αλλάζει. Βάζουμε τέλος στην εποχή όπου η Περιφέρεια ήταν απούσα από την καθημερινότητα του πολίτη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους. Τελικά, η μεγάλη μας διαφορά είναι πως οι πολίτες μας βλέπουν καθημερινά να μοχθούμε δίπλα τους. Ότι και εμείς, όπως αυτοί, πασχίζουμε να βελτιώσουμε την ζωή μας και να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο που γεννήθηκαν…» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Καραγιάννης: «Καλύπτουμε κενά δεκαετιών»

Ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε ότι έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα έργων για το σύνολο της χώρας, ύψους 13 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δις ευρώ αφορούν στην Δυτική Ελλάδα και σχολίασε: «Υπήρχε σοβαρό, αναπτυξιακό έλλειμμα που ήταν υποχρέωση της πολιτείας να το αντιμετωπίσει» και μετέφερε τη δέσμευση να προχωρήσουν σημαντικά έργα στη Δυτική Ελλάδα.

«Βήμα – βήμα καλύπτουμε κενά δεκαετιών» υποστήριξε ο Υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει φροντίσει για τη Δυτική Ελλάδα να προσφέρει έργα οδικής ασφάλειας της τάξεως των 50 εκ. ευρώ, ώστε να λύσουμε ζητήματα που ήταν άλυτα»

Αναφερόμενος στο έργο Άκτιο – Αμβρακία, που προχωρά, είπε: «Το κατασκευάζουμε συστηματικά. Βλέπετε τα εργοτάξια. Το πρώτο ουσιαστικό ορόσημο που θα εκπληρώσουμε είναι να παραδώσουμε εντός του καλοκαιριούτην παράκαμψη Αμφιλοχίας, έναν δρόμο 17 χλμ που θα λύσει όλο το κυκλοφοριακό, ενώ το συνολικό έργο θα παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο 2023».

Για την οδική σύνεση της Λευκάδας και ειδικότερα τα τμήματα Άκτιο – Άγιος Νικόλαος (5χλμ) και Βόνιτσα – Λευκάδα (16χλμ), ανέφερε ότι τα πρώτα 5χλμ θα παραδοθούν νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα και τέλη καλοκαιριού του 2023 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ πρόσθεσε: «Με πόρους που διαθέσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λύνουμε προβλήματα στο οδικό δίκτυο Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης που θα παραδώσουμε στο τέλος της χρονιάς».

Μιλώντας για την οδική σύνδεση της πόλης του Αγρινίου, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε: «Είναι μια εκκρεμότητα από το 2008 που βάλαμε σε σειρά.Ένα σημαντικό μέρος των μελετών έχει προχωρήσει και μόλις ολοκληρωθούν θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε»

Για την κατεστραμμένη Γέφυρα του Ευήνου, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι απασχολεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής, αναφέρθηκε στις άμεσες ενέργειες που έγιναν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ συμπλήρωσε ότι προχωρούν οι μελέτες, με προοπτική μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν εργασίες. Περιέγραψε αντιπλημμυρικά έργα ύψους 25 – 30 εκατ ευρώ, αλλά και η κατασκευή μιας νέας, σύγχρονης γέφυρας.

Συνοψίζοντας τόνισε: «Το πλάνο μας για την Αιτωλοακαρνανία ξεπερνά 500 εκατ ευρώ με έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών»

Αναφέρθηκε ακόμη, σε άλλα αντιπλημμυρικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία, σε σιδηροδρομικά έργα που αφορούν συνολικά τη Δυτική Ελλάδα κι έκανε αναφορά στον αυτοκινητόδρομο το Πάτρα – Πύργος που σήμερα κατασκευάζεται. Το χαρακτήρισε εμβληματικό έργο και το έφερε ως παράδειγμα λάθος σχεδιασμών και ιδεολογικών αγκυλώσεων και κράτησαν το έργο βαλτωμένο για χρόνια..

Καταλήγοντας ο κ. Καραγιάννης μίλησε για τη διαρκή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα ζητήματα που προκύπτουν και να υλοποιούνται μεγάλα έργα που «στόχο έχουν όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενεές» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μαυρομμάτης: «Αγωνιζόμαστε, για να δίνουμε λύσεις»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε στοχευμένες παρεμβάσεις στην Αιτωλοακαρνανία, όπως το έργο πρόσβασης στον Λούρο, τη μεγαλύτερη αμμουδιά της Ελλάδας, ένα έργο 4,5 εκ. ευρώ, που υλοποιείται, αλλά και ο δρόμος της Τουρλίδας, η ανάπλαση του οποίου χρειάστηκε να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις, ώστε να υλοποιηθεί. Μίλησε για σημειακές, δύσκολες επεμβάσεις που έγιναν όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων και χειμάρρων, ενώ εξήρε το έργο των υπηρεσιακών παραγόντων.

Αναφερόμενος σε σημαντικά έργα που εκτελούνται σε όλη την Δυτική Ελλάδα, έφερε ως παράδειγμα την αποκατάσταση του 70% του φωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και στο μεγάλο έργο των 17 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση λαμπτήρων με τεχνολογία LED αλλά καιτον πρωτόγνωρο αριθμό ρεμάτων και χειμάρρων που έχει καθαριστεί. «Έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα; Όχι. Είμαστε εδώ για ν’ αγωνιζόμαστε, να δίνουμε λύσεις, να εξασφαλίζουμε τις περιουσίες των συμπατριωτών μας, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή» τόνισε.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά είπε ότι σχεδιάστηκε κι εφαρμόζεται ένα συνολικό πρόγραμμα παρεμβάσεων, οι οποίες στο σύντομο μέλλον θα αποδειχθούν ευεργετικές και πολυσήμαντες. «Η Δυτική Ελλάδα και η Περιφερειακή Αρχή δεν προχωρά απλά στο δρόμο της ανάπτυξης πλέον πρωτοπορεί, εισάγει καινοτομίες, προσφέρει δυνατότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της, δημιουργεί συνθήκες ενός μέλλοντος σχεδιασμένου πάνω στις ανάγκες αλλά και τα πλεονεκτήματά της. Έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, συνομιλεί και ακούει τους ίδιους τους πολίτες» τόνισε.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν ακόμα οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Καλαβρύτων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Διοικητής 6η2 ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, οι Πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής και ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχες τίμησε συμβολικά τον Γιώργο Παπαδάκη που παραχώρησε έκταση ιδιοκτησίας του, για την ανάπλαση της παραλίας της Τουρλίδας.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: