«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους: Ποιες περιοχές παίρνουν bonus 15% (λίστα)

Επιδότηση έως 35.000 ευρώ με 90% χρηματοδότηση

Στην τελική ευθεία μπαίνει το ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι βασικές παράμετροι του προγράμματος, ενώ θα δοθεί bonus 15% για δικαιούχους από μικρούς οικισμούς. Το Υπουργείο, μάλιστα, ανάρτησε την Τρίτη (15/11) πίνακες με τις Δημοτικές Κοινότητες που δικαιούνται την επιπλέον επιδότηση 15%. Πρόκειται για περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Δείτε ΕΔΩ τις Κοινότητες που δικαιούνται την επιπλέον επιδότηση 15%.

Η προδημοσίευση του προγράμματος βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και θα παραμείνει εκεί έως και την Δευτέρα 21/11/2022. Μέχρι και αυτή την ημερομηνία θα μπορείτε να στείλετε τα σχόλια σας επί του κειμένου, στο email [email protected].

Το πρόγραμμα αφορά σε νέους από 18 έως 39 ετών, με στόχο ν’ αναβαθμίσουν και ν’ ανακαινίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για νέους».
  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για νέους».

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο τμήματα

  • Το «Εξοικονομώ για νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.
  • Το «Ανακαινίζω για νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αλλά και πατωμάτων.
    Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Συνολική επιδότηση έως 35.000 ευρώ με 90% χρηματοδότηση

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα:

  • Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ για νέους»: Έως 25.000 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.
  • Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω για νέους»: Έως 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το ποσοστό επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του δικαιούχου.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος