Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Έχει το πλεονέκτημα φτάνει να είναι αποτελεσματικός

Κοινοποίηση

Απομένουν οκτώ αγωνιστικές για την λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Super league και πολλά έχουν ξεκαθαρίσει αναφορικά με τους στόχους των ομάδων. Ο Παναιτωλικός καλείται να σιγουρέψει και μαθηματικά την παραμονή, έχοντας ένα πρόγραμμα που ναι μεν χαρακτηρίζεται βατό, όμως μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις. Όλα αναμένεται να κριθούν στα ματς στα οποία οι αντίπαλοι έχουν τον ίδιο στόχο με αυτόν, δηλαδή την παραμονή.

Αν κοιτάξει κανείς τον βαθμολογικό πίνακα όπως έχει διαμορφωθεί μετά και την 22η αγωνιστική, εύκολα θα διαπιστώσει πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες ομάδων. Ο Ολυμπιακός που ναι μεν μαθηματικά δεν έχει εξασφαλίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως έχει σημαντικό πλεονέκτημα με την διαφορά των εφτά βαθμών από τον δεύτερο Πανιώνιο και έντεκα βαθμών από τον τρίτο ΠΑΟΚ. Ακολουθεί το γκρουπ των οκτώ ομάδων που βρίσκονται από την δεύτερη έως και την ένατη θέση και είτε κατέχουν μία θέση στην πρώτη πεντάδα που οδηγεί στα play off είτε η βαθμολογική τους θέση τους επιτρέπει να έχουν ως στόχο το πλασάρισμα σε αυτή. Ενώ μετά βρίσκεται το τελευταίο γκρουπ με εφτά ομάδες που ο στόχος τους με βάση τους βαθμούς που κατέχουν είναι η παραμονή, έστω κι αν κάποιες από αυτές βρίσκονται σε αρκετά πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλες.

Ο Παναιτωλικός βρίσκεται στην πρώτη θέση του τελευταίου γκρουπ με είκοσι τρείς βαθμούς μαζί με την Κέρκυρα, έχοντας τρεις βαθμούς διαφορά από Αστέρα Τρίπολης και Λάρισα που τον κυνηγούν βαθμολογικά και έξι περισσότερους από τον Λεβαδειακό που είναι η τελευταία ομάδα που βρίσκεται πάνω από την γραμμή του υποβιβασμού. Η διαφορά του από τον Ηρακλή που βρίσκεται κάτω από την γραμμή είναι αυτή τη στιγμή στους οκτώ και από την τελευταία Βέροια στους δέκα. Συνεπώς στις οκτώ αγωνιστικές που απομένουν είναι από τις ομάδες που έχουν το ποιο εύκολο έργο αναφορικά με την εξασφάλιση της παραμονής, αρκεί να πάρει τα αποτελέσματα που πρέπει ειδικά με τις ομάδες που είναι κάτω από αυτόν.

Πρώτη πρόκληση η αγωνιστική που έρχεται, αυτό το Σάββατο, όπου αντιμετωπίζει τον Λεβαδειακό στο Αγρίνιο. Παρότι δεν έχουν λείψει στο παρελθόν «οι εκπλήξεις» στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων, τα «καναρίνια» είναι σαφώς το φαβορί λόγω δυναμικής και ποιότητας. Όμως αυτές οι αναμετρήσεις θέλουν μεγάλη προσοχή, ειδικά όταν για τον αντίπαλο η σημασία όσων παιχνιδιών απομένουν τα χαρακτηρίζει ως ισάριθμους τελικούς. Πόσο μάλλον όταν στα τελευταία παιχνίδια η ομάδα του Αγρινίου κερδίζει μεν τις εντυπώσεις αλλά δεν παίρνει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, κάτι που στη συνέχεια πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Αν κανείς προσθέσει σε όλα αυτά και το αναπόφευκτο άγχος, τότε εύκολα γίνεται κατανοητό πως αυτού του είδους τα ματς μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Στο υπόλοιπο του προγράμματος, με βάση την λογική που αναλύσαμε πιο πάνω, τα κομβικά αναφορικά με την εξασφάλιση της παραμονής παιχνίδια είναι αυτά με την Λάρισα εκτός έδρας την 25η αγωνιστική, με τον Αστέρα στο Αγρίνιο την 26η, με την ουραγό Βέροια επίσης στο Αγρίνιο την 28η και με τον προτελευταίο Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη την 29η. Έτσι αν κερδίσει έστω αυτά στην έδρα του (χωρίς να υπολογίζεται η τελευταία αγωνιστική με τον Ολυμπιακό) θα έχει φτάσει στους τριάντα δύο βαθμούς που ναι μεν δεν τον εξασφαλίζουν μαθηματικά, όμως είναι δύσκολο έως απίθανο να τον φτάσουν οι δύο τελευταίοι στην βαθμολογία. Αν τσιμπήσει βαθμούς και στα εκτός έδρας με Ηρακλή και Λάρισα που είναι κάτω από αυτόν, τα πράγματα απλουστεύονται ακόμη πιο πολύ. Όπως και να ’χει ο “Τίτορμος” βρίσκεται σαφώς σε πλεονεκτική θέση, αρκεί να δώσει την απαιτούμενη προσοχή και να είναι αποτελεσματικός.

Γιάννης Τσιρώνης
Γιάννης Τσιρώνης
Ασχολείται αρκετά χρόνια με το αθλητικό ρεπορτάζ και έχει συνεργαστεί με όλες σχεδόν τις αθλητικές εφημερίδες στο νομό Αιτωλ/νίας καθώς και με άλλα τοπικά μέσα (πολιτικές εφημερίδες - ραδιόφωνα - ιστοσελίδες). Επίσης έχει διατελέσει ανταποκριτής σε πολλές αθηναϊκές αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.
spot_img

Διαβάστε επίσης: