Έρχονται αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας – Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις

Αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του από τις επιχειρήσεις

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, έθεσε μία σειρά θεμάτων προς τον κ. Γεωργιάδη, με στόχο την πρόοδο του επιχειρείν η οποία μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η Ψηφιακή Κάρτα, η οποία για την ώρα εφαρμόζεται σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και ασφαλιστικές εταιρείες.

Κίνητρα

«Όπως προανήγγειλε ο Υπουργός, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του από τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που πλήττονται από τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα δε με την Ημερησία, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί την κατάργηση της ανάρτησης στην «Εργάνη» μιας σειράς εντύπων, μεταξύ των οποίων και της προαναγγελίας των υπερωριών ως κίνητρο για τις μικρές επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Στόχος είναι η αποφυγή της γραφειοκρατίας, δεδομένου ότι μέσω της ψηφιακής κάρτας το πραγματικό ωράριο των μισθωτών θα απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα «Εργάνη».

Συνταξιούχοι που εργάζονται

Στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μία από τις αλλαγές που έρχονται αφορά στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης τους και μελετάται η καταβολή ενός ποσοστού -πιθανότατα το 10%- από την αμοιβή που λαμβάνουν από την εργασία τους. Αλλαγές αναμένονται επίσης και στον τομέα της απασχόλησης καθώς και των ελέγχων που γίνονται για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Η αντιπροσωπεία του επιμελητηρίου έθεσε προς τον κ. Γεωργιάδη και θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Δηλώσεις

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός δήλωσε: «Σήμερα είχα την πρώτη μου θεσμική συνάντηση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Στόχος της πολιτικής μας στο Υπουργείο Εργασίας είναι οι όποιες αλλαγές που θα νομοθετήσουμε να λαμβάνουν υπόψιν την μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις έτσι ώστε το σύστημα της «ΕΡΓΑΝΗΣ» να δουλεύει υπέρ και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Με τον υπουργό συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε το νέο τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας, η οποία δίνει μια νέα ώθηση σε ένα πρόβλημα που πραγματικά απασχολεί επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Εκτιμώ ότι και στις άλλες προτάσεις που κάναμε στον Υπουργό για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, βρήκαμε έναν υπουργό που ακούει και όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις σε θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα ώστε οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και η χώρα να πάει μπροστά».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος