Ερευνητική δράση αποτύπωσης των δύο ιστορικών νησίδων Κλείσοβας και Βασιλαδιού στη λιμνοθάλασσα

Με σκοπό την διάσωση, την αειφόρο ανάδειξη και τουριστική προβολή

Ερευνητική δράση για τις δύο ιστορικές νησίδες Κλείσοβας και Βασιλαδιού της λιμνοθάλασσας διεξήχθη από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την διάσωση, την αειφόρο ανάδειξη και τουριστική προβολή του πλούσιου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική δράση αποτύπωσης των δύο νησίδων της λιμνοθάλασσας από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αποτελούμενη από 7 ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Ζαχαριά.

Η δράση αποτελεί τριμερή σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και του Δήμου Μεσολογγίου.

Οι αποτυπώσεις πραγματοποιήθηκαν με μη επανδρωμένο εναέριο μέσο νέας γενιάς, εφοδιασμένο με κάμερα ακριβείας και φασματόμετρο lidar, ώστε να επιτευχθεί υψηλής πιστότητας αποτύπωση των νησίδων και του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία των υλικών δόμησης των ναΐσκων τους, για να συμβάλλουν στις προγραμματισμένες εργασίες αποκατάστασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Την δράση υποστήριξαν εθελοντικά οι κ.κ. Γ. Καρκανιάς και Α. Ματζουράτος.

Η επόμενη φάση του έργου προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2023. Με την ολοκλήρωσή του θα έχει επιτευχθεί η πλήρης αποτύπωση της λιμνοθάλασσας.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες