Επιμελητήριο: Καταγγελίες για φαινόμενα παραμεσιτείας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ανακοίνωση από το Επιμελητήριο, αλλά και από μεσίτες του Αγρινίου για το φαινόμενο

Για φαινόμενα παραμεσιτείας κάνει λόγο το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν και μεσίτες της πόλης του Αγρινίου.

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου:

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τους πολίτες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, μετά από σχετικές καταγγελίες, για το φαινόμενο της παραμεσιτείας, δηλαδή της διαμεσολάβησης στη σύναψη πώλησης ή μίσθωσης ακινήτου από πρόσωπο που στερείται των προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη αστικών συμβάσεων.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Επιμελητηρίου διατηρεί πίνακα των νομίμων μεσιτών αστικών συμβάσεων και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τη δυνατότητα συγκεκριμένων προσώπων να ενεργούν διαμεσολάβηση.

Επίσης ενημερώνουμε το κοινό ότι λειτουργεί πειθαρχικό συμβούλιο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν στις περιπτώσεις αδικημάτων των μεσιτών αστικών συμβάσεων.

Η ανακοίνωση μεσιτών της πόλης:

Επειδή το φαινόμενο της παραμεσιτείας, δηλαδή της διαμεσολάβησης στην σύναψη σύμβασης πώλησης ή μίσθωσης ακινήτου από πρόσωπο που στερείται της νόμιμης άδειας γι αυτό, έχει καταντήσει μάστιγα, γνωστοποιούμε στο Επιμελητήριο, στις αρμόδιες αρχές και στους πολίτες τα εξής:

Ο νόμιμος σύμβουλος ακινήτων έχει άδεια κτηματομεσίτη καταχωρημένη στο Επιμελητήριο, έχει αριθμό ΓΕΜΗ. Η παραμεσιτεία ευδοκιμεί από «στόμα σε στόμα», από δήθεν ανθρώπους της πιάτσας που υποτίθεται ότι γνωρίζουν ευκαιρίες, είναι παράνομη, συνιστά φοροδιαφυγή και διώκεται ποινικά. Όποιος ενεργεί παράνομη μεσιτεία, σύμφωνα με το νόμο 4072/2012, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 2 χρόνια ή με χρηματική ποινή 5000 € έως 30000€ ή και τα δυο. Απ την παραμεσιτεια πλήττεται ο κλάδος των νόμιμων μεσιτών, που υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό, το κράτος έχει απώλεια εσόδων από «μαύρες» συναλλαγές και οι πολίτες κινδυνεύουν να εξαπατηθούν απο επιτήδειους, απ τους οποίους δεν μπορούν να αναζητήσουν ευθύνες. Το Απρίλιο του 2020, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για φαινόμενα παράνομης μεσιτείας, μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία διατάχθηκε μετά από καταγγελία νόμιμων μεσιτών. Εάν συνεχιστούν και στην περιοχή μας τέτοια κρούσματα θα κινηθούμε ανάλογα.

Οι μεσίτες αστικών συμβάσεων:

ΚΑΛΥΒΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΘΕΩΔΟΡΟΣ
ΚΟΥΤΕΡΗ-ΜΠΑΝΙΑ ΒΟΥΛΑ
ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΥ-ΚΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες