Επίδομα ρεύματος κι επιστροφή των αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας

Τον Ιούνιο αναμένεται ν’ ανοίξει η ειδική πλατφόρμα

Επίδομα ρεύματος κι επιστροφή των αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ειδική πλατφόρμα αιτήσεων αναμένεται ν’ ανοίξει τον Ιούνιο για το επίδομα ρεύματος -ύψους έως 600 ευρώ- που θ’ αφορά στις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί απ’ τις εκπτώσεις που έχουν ήδη δοθεί.

Προβλέπεται επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Μετρά, ωστόσο, η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι δηλαδή βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet. Σύμφωνα με το dikaiologitika, μπαίνοντας στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.

  • Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα.
  • Αν δεν είναι, έχετε τη δυνατότητα να επικαιροποίησετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
  • Σε κάποια επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και το ΙΒΑΝ του λογαριασμού ρεύματος.

Στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε κάτι, γιατί θ’ αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος. Επίσης δεν θα χρειάζεται να εισάγετε τις χρεώσεις, καθώς αυτό θα γίνεται απ’ ευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργειας.

Πώς να υπολογίσετε το ποσό επιστροφής

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες