Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Επεκτείνεται η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

Κοινοποίηση

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου – Τι περιλαμβάνει

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χρηματοδότηση-επιχορήγηση για τα Υποέργα «Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού» και «Υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος» του Έργου «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις».

Έπειτα από επαφές του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ Κωνσταντίνου Καραγκούνη με τον Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας Γεώργιο Αποστολάκη, το προτεινόμενο έργο θα χρηματοδοτηθεί απ’ το ταμείο Ανάκαμψης και είναι προϋπολογισμού 10.504.806,77€. Περιλαμβάνει:

  • Έργα συλλογής των λυμάτων με την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Μοναστηράκι.
  • Έργα μεταφοράς των λυμάτων Μοναστηρακίου στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο της Βόνιτσας με την κατασκευή αγωγού, καθώς και την απαιτούμενη αντιστοίχως επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου για ενεργειακή αυτοτέλεια της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους.

Για την επέκταση της ΕΕΛ προτείνεται:

  • Η μετατροπή της υφιστάμενης γραμμής βιολογικής βαθμίδας παρατεταμένου αερισμού από συμβατικό σύστημα ενεργού ιλύος παρατεταμένου αερισμού σε βιοαντιδραστήρα μεμβρανών, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ εντός των υφιστάμενων δεξαμενών ελαχιστοποιώντας την απαραίτητη για νέα έργα ΠΜ.
  • Η αντίστοιχη αύξηση της δυναμικότητας της ΕΕΛ υπολογίζεται σε 8.000 ι.κ. από 5.000 που ήταν κατασκευασμένη δυναμικότητα της, μέχρι και σήμερα.
  • Στην ίδια έκταση (εντός των υφιστάμενων υποδομών) πραγματοποιείται η επέκταση της ΕΕΛ, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων αφού η εκροή του διηθήματος των μεμβρανών υπερδιήθησης που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της μεθόδου MBR είναι αντίστοιχη τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Ως εκ τούτου, στην ίδια έκταση επιτυγχάνεται η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, καθιστώντας ικανή την εκροή ακόμη και να επαναχρησιμοποιηθεί μελλοντικά είτε προς άρδευση ή για βιομηχανική χρήση.

Ο κ. Καραγκούνης σε δήλωσή του ευχαριστεί τον Υπουργό Κώστα Σκρέκα για το ενδιαφέρον που επέδειξε επί του θέματος και την έγκριση της χρηματοδότησης, τον ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, καθώς και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για όλες τις από μέρους τους ενέργειες.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: