Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τέλος Απριλίου αναρτώνται τα ειδοποιητήρια

Κοινοποίηση

Ποιοι θα δουν μεγαλύτερη έκπτωση

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ. Η εκκαθάριση του φόρου έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο άμεσο διάστημα. Αμέσως μετά και το αργότερο έως τις 30 Απριλίου, θα σταλούν τα «ραβασάκια» τις ηλεκτρονικές θυρίδες των φορολογούμενων, στο myAADE (Taxisnet). Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023. Εν ολίγοις, η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 10 δόσεις.

ΕΝΦΙΑ 2022: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με το iefimerida, ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι ελαφρύτερος για 5 εκατ. ιδιοκτήτες, 350.000 θα δουν αυξήσεις, ενώ για 900.000 ιδιοκτήτες θα είναι στα ίδια επίπεδα.

Μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια και τις νέες κλίμακες, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα «χτυπήσει» κυρίως όσους διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας στις νησιωτικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ιθάκη και τη Μύκονο, όπου μεγάλα τμήματα των νησιών ήταν εκτός συστήματος, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, όπου σε κάποιες περιοχές η τιμή ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκε.

Σε όσα ακίνητα έχουν αξία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ θα επιβληθεί ο λεγόμενος «πρόσθετος φόρος», που υπολογίζεται με συντελεστή από 0,2% έως και 1%. Επιπλέον, για περιουσίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ ο συνολικός φόρος προσαυξάνεται έως και 20% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

Νέα κλίμακα εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ

Για το νέο ΕΝΦΙΑ διευρύνθηκαν τα κλιμάκια επί των οποίων υπολογίζεται η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση του φόρου, δηλαδή το 30%. Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι η έκπτωση του 30% κάλυπτε ακίνητα αξίας ως 60.000 ευρώ, φέτος καλύπτει ακίνητα αξίας ως 100.000 ευρώ, δηλαδή τη μεγάλη μάζα των νοικοκυριών.

Η νέα κλίμακα εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ:

  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%
  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%
  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%
  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, κατά ποσοστό 15%
  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: