Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενέργειες για ενίσχυση του τοπικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του Όρνιου

Κοινοποίηση

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» η δράση – Τι περιλαμβάνει

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» εντάχθηκε η δράση «Ενίσχυση του τοπικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του Όρνιου (Gyps fulvus)», σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων. Η δράση χρηματοδοτείται απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ. Η νέα δράση συνοπτικά αφορά:

  1. Στη διατήρηση του Όρνιου στην περιοχή δικαιοδοσίας του ΦΔΛΜ, καθώς και άλλων σπάνιων και απειλούμενων πτηνών, κυρίως ή εν μέρει πτωματοφάγων.
  2. Στην εξασφάλιση των απαιτούμενων (τροφή, μεταφορά) για την απρόσκοπτη λειτουργία του κλωβού επανένταξης του Όρνιου με βελτίωση του κλωβού και του συμπληρωματικού χώρου ενισχυτικής τροφοδοσίας (ΧΕΕΤ) καθώς επίσης την δημιουργία Χώρου Τροφοληψίας Αρπακτικών Πουλιών (ΧΤΑΠ) στην περιοχή ευθύνης του Φορέα.
  3. Στην τοποθέτηση κάμερας παρακολούθησης και στην τοποθέτηση πομπών παρακολούθησης επί των προς απελευθέρωση πτηνών με σχετική σήμανση, πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς ώστε σε περίπτωση δηλητηρίασης να εντοπίζεται το δόλωμα (λόγω στατικής εκπομπής του πομπού) και ν’ απομακρύνεται άμεσα, εμποδίζοντας έτσι το θάνατο ομοειδών, του Χρυσαετού και άλλων κινδυνευόντων ειδών αρπακτικών όπως και του Βασιλαετού που επίσης καταγράφεται στην περιοχή.
  4. Στην Παρακολούθηση – καταγραφή των πληθυσμών στις περιοχές δικαιοδοσίας του ΦΔΛΜ, καθώς επίσης των ποσοτήτων τροφής και του αριθμού γυπών στις υποδομές του Φ.Δ.
  5. Στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δημοσιοποίηση του έργου.

Σε εξέλιξη είναι επίσης η σύνταξη του τοπικού σχεδίου δράσης για τα δολώματα από την Δασική Υπηρεσία Μεσολογγίου.

Σκοπός της δράσης, σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Τμήματος Επόπτευσης, Φύλαξης & Εφαρμογών Διαχείρισης του Φορέα και του Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ Ιωάννη Κασβίκη, είναι «η συνέχιση της επιτυχημένης πειραματικής απελευθέρωσης όρνιων (κατόπιν χορήγησης άδειας επιστημονικής έρευνας απ’ το τμήμα διαχείρισης άγριας ζωής και θήρας) μετά από περίθαλψη και η παρακολούθηση της ενσωμάτωσής τους στον τοπικό πληθυσμό, με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της δημιουργίας κατάλληλης υποδομής του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ (κλωβός προσαρμογής, ΧΕΕΤ, ΧΤΑΠ). Ήδη 4 όρνια φιλοξενούνται εδώ και καιρό στον κλωβό προσαρμογής του Φορέα μετά από επιτυχή πρόσφατη μεταφορά τους από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ, ώστε οι επόπτες του Φορέα με την μέχρι τώρα οικονομική αρωγή από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία να προχωρούν σε σχετική παροχή τροφής».

Καθώς την τελευταία πενταετία πάνω από 30 όρνια έχουν πέσει θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή ο ΦΔΛΜ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα, πάντα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου δράσης για τους γύπες (ΥΠΕΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δασική υπηρεσία Μεσολογγίου κ.α), σε άμεσες δράσεις ενδυνάμωσης του τοπικού πληθυσμού, ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα φωλιάσουν στην περιοχή όπου χάθηκε πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος του αναπαραγωγικού πληθυσμού.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΦΔΛΜ ευχαριστεί τον κάθε συνεργάτη ξεχωριστά για τη μέχρι τώρα συνεισφορά του στους γύπες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ανεξάρτητη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΕΛΑΡΓΟΣ» η οποία σε συνέχεια της μέχρι τώρα συνεργασίας (δράσεις παρακολούθησης, τροφοληψίας κλπ) προχώρησε σε ευγενική χορηγία προς τον Φορέα Διαχείρισης με την σύνταξη Τεχνικής μελέτης κατασκευής Χώρου Τροφοληψίας Αρπακτικών Πουλιών (ΧΤΑΠ) στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων ώστε η πρόταση να αποκτήσει την ανάλογη ωριμότητα για την έγκριση και την μετέπειτα υλοποίησή της. Επίσης στον επιστημονικό συνεργάτη του Φορέα κ. Ρήγα Τσιακίρη που όλα αυτά τα έτη έχει βοηθήσει στα μέγιστα μαζί με όλα τα στελέχη και Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης που εργάστηκαν μαζί στην μέχρι τώρα διαχείριση. Τέλος στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων του έργου «Establishment of early warning system for wildlife poisoning in Greece – Messolonghi using GPS tracked vultures as detectives» που χρηματοδοτήθηκε από το Vulture Conservation Fund, ως τμήμα του Balkan Anti-Poisoning Project Small Grant Programme το 2019 και έβαλε τις πρώτες βάσεις.

«Η επιτυχία είναι ομαδική και η προσπάθεια συνεχίζεται…» σημειώνει ο Φορέας.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: