«Ενεργειακή συμμαχία» με συνολικά επτά ενεργειακές κοινότητες στη Δυτική Ελλάδα

Έπεσαν υπογραφές στα καταστατικά – Στόχος ν’ απεγκλωβιστούν οι αγρότες και η αυτοδιοίκηση απ’ το δυσβάσταχτο ενεργειακό βάρος – Ο ρόλος των κοινοτήτων για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι

Πραγματικότητα αποτελούν πλέον και οι 7 ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας, που διαμορφώνουν μία μεγάλη «ενεργειακή συμμαχία», έπειτα από την υπογραφή των καταστατικών απ’ τους εκπροσώπους των Δήμων κι άλλων νομικών προσώπων, την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 (μετά και τις αντίστοιχες υπογραφές από εκπροσώπους των αγροτικών οργανισμών την περασμένη εβδομάδα). Στόχος ν’ απεγκλωβιστούν οι αγρότες και η αυτοδιοίκηση απ’ το δυσβάσταχτο ενεργειακό βάρος που υφίστανται σήμερα.

Στην έδρα της Περιφέρειας, την Πάτρα, παραβρέθηκαν Δήμαρχοι κι εκπρόσωποι αυτών που απαρτίζουν τις τέσσερις από τις επτά ενεργειακές κοινότητες, προκειμένου να υπογράψουν τα σχετικά καταστατικά ίδρυσης και λειτουργίας των υπό σύσταση φορέων.

Οι τέσσερις ενεργειακές κοινότητες και τα ιδρυτικά τους μέλη είναι τα εξής:

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ1: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Αιγιαλείας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ΔΕΥΑ Αιγιάλειας και ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ2: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Ερυμάνθου, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ΔΕΥΑ Δυμαίων Δυτικής Αχαΐας και Δήμος Πηνειού.
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ3: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Ανδραβίδας, Δήμος Αμφιλοχίας και Δήμος Θέρμου
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ4: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, Πνευματικό Κοινωνικό και Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Σχολική Επιτροπή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Δήμος Ξηρομέρου, Πολιτισμός Περιβάλλον Αθλητισμός Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια Δήμου Ξηρομέρου, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου, Σχολική Επιτροπή Σχολείων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου, Σχολική Επιτροπή Σχολείων Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου και Δήμος Αγρινίου.

Της σημερινής διαδικασίας είχε προηγηθεί αντίστοιχη με 26 ΤΟΕΒ και 2 ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας, που συνυπέγραψαν τα καταστατικά για τις τρεις πρώτες ενεργειακές κοινότητας.

Επηρεάζονται θετικά 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας

Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία επτά ενεργειακών κοινοτήτων από τις οποίες θα επηρεαστούν θετικά πάνω από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς Δήμους, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Φωτοβολταϊκό πάρκο 1.300 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι

Οι επτά ενεργειακές κοινότητες θ’ αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder, της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων και το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί στην Περιφέρεια απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εξάλλου, με την ολοκλήρωση της υπογραφής των καταστατικών, πρόκειται να κατατεθεί στην ΡΑΕ αίτημα δανειοδότησης για το Πάρκο και ν’ αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του έργου, μέρος της οποίας θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, καθώς εντάσσεται στους επιλέξιμους στόχους του νέου ΕΣΠΑ.

Φαρμάκης: «Απ’ ευθείας οφέλη για την κοινωνία»

«Περισσότεροι από 60 φορείς καταφέραμε να συνεργαστούμε, να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και σε σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες που μας οδηγούν σε μια ενεργειακή συμμαχία, από την οποία θα προκύψουν οφέλη απ’ ευθείας για την κοινωνία» είπε αρχικά ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε από την ανάγκη ν’ ανεξαρτητοποιηθούν ενεργειακά οι αγρότες και να ξεφύγουν από την ενεργειακή φτώχεια, εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μειώσει τα ενεργειακά της βάρη και να εξοικονομήσει πόρους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Υπογράμμισε ότι αυτή η πρωτοβουλία, που συνιστά ένα μεγάλο και πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα «πράσινο έργο», ενδεχομένως έχει ακόμα πολλές πτυχές και ωφέλειες που θ’ ανιχνευθούν στην πορεία. «Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Κάθε άλλο… Είναι όμως μια δημιουργική κίνηση των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης που αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, δημιουργώντας μια τεράστια πολιτική παρακαταθήκη από την οποία ωφελημένη θα βγει η κοινωνία» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης κι ευχαρίστησε τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους τους για την συνεργασία.

Στις υπογραφές συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος αφού ανέλυσε το περιεχόμενο των καταστατικών, επεσήμανε: «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει σε μία Δυτική Ελλάδα που θα μπει στην πρωτοπορία της πράσινης εποχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος