Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου: «Ακόμα και τη Μ. Παρασκευή γίνεται διαχωρισμός σε βάρος της αγοράς»

Πώς και πότε θα λειτουργεί το λιανεμπόριο

Την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για διαχωρισμό του ωραρίου λειτουργίας τη Μ. Παρασκευή ανάμεσα στις επιχειρήσεις των Τροφίμων και αυτών του Λιανικού Εμπορίου σχολιάζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαο Παπαθανάση, τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αγρινίου.

Αναλυτικά η επιστολή του ΕΣΑ:

«Έντονη είναι η Αγανάκτηση που επικρατεί στην Αγορά μετά την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για διαχωρισμό του ωραρίου λειτουργίας τη Μ. Παρασκευή ανάμεσα στις επιχειρήσεις των Τροφίμων και αυτών του Λιανικού Εμπορίου επιτρέποντας την έναρξη στα Σούπερ Μάρκετ από τις 9.00 το πρωί, ενώ στα καταστήματα επιτρέπεται να ξεκινήσουν στη 13.00 μετά το μεσημέρι.

Αυτός ο διαχωρισμός προκαλεί τον Εμπορικό κόσμο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που περιμένει να πάρει μια ανάσα έχοντας υποχρεωθεί να κρατήσει τις επιχειρήσεις του κλειστές για έξι μήνες μέσα σε ένα χρόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ που δεν έκλεισαν ούτε μια μέρα στη διάρκεια της πανδημίας μέχρι και σήμερα.

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου απαιτεί άμεσα από την Κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας της Αγοράς την Μ. Παρασκευή και να ξεκινήσει η λειτουργία της στις 9.00 το πρωί γιατί σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων του Λιανικού Εμπορίου».

Πώς και πότε θα λειτουργεί το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου 2021, και σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ισχύουν:

 • Συνεχίζεται η λειτουργία του λιανεμπορίου και στα δύο επιδημιολογικά επίπεδα με ραντεβού, click inside και click away.
 • Το ωράριο διευρύνεται από τις 07.00 μέχρι τις 21.00.
 • Εξαιρέσεις στο ως άνω ωράριο αποτελούν η Μεγάλη Παρασκευή με εύρος ωρών λειτουργίας από 13.00 μέχρι 19.00 και το Μεγάλο Σάββατο από 07.00 μέχρι 18.00.
 • Υπάρχει ρητή απαγόρευση οποιασδήποτε λειτουργίας καταστήματος λιανικής την Κυριακή του Πάσχα.
 • Η αναλογία παραμένει 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και πάνω από τα 500 τ.μ., 1 άτομο ανά 100 τ.μ. Στην εξίσωση μπαίνουν πλέον και οι κοινόχρηστοι χώροι με χωρητικότητα 1 άτομο ανά 10 τ.μ.
 • Ειδικά για τα καταστήματα τροφίμων, το ωράριο για τη Μεγάλη Παρασκευή διαμορφώνεται από τις 09.00 μέχρι τις 19.00 και για το Μεγάλο Σάββατο από τις 07.00 μέχρι τις 19.00.

Συνεπώς, άλλαξε και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο σύμφωνα πάντα με τον ΕΣΑ, έχει ως εξής:

Μεγάλη Δευτέρα (26/4), 8:30-14:00 και 17:00-21:00
Μεγάλη Τρίτη (27/4), 8:30-14:00 και 17:00-21:00
Μεγάλη Τετάρτη (28/4), 8:30-14:00 και 17:00-21:00
Μεγάλη Πέμπτη (29/4), 8:30-14:00 και 17:00-21:00
Μεγάλη Παρασκευή (30/4), 13:00-19:00 (συνεχές)
Μεγάλο Σάββατο (1/5), 8:30-15:30, κλειστά το απόγευμα
Δευτέρα του Πάσχα (2/5), κλειστά πρωί και απόγευμα
Τρίτη του Πάσχα (3/5), κλειστά πρωί και απόγευμα

Η ενημέρωση του ΕΣΑ για Επιστρεπτέα και «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Σχετικά με την Επιστρεπτέα προκαταβολή 7, ο ΕΣΑ ενημερώνει ότι ξεκίνησαν οι αιτήσεις και θα διαρκέσουν έως την 10η Μαΐου 2021. Η διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης – ενίσχυσης, δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β ‘1689/25.4.2021 καθώς και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη Διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021.

Ως προς το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», σημειώνει ότι αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019. Παρέχει Κρατική επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, για 8 μήνες, σε ποσοστό έως 90%. Οι δικαούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 9 Μαϊου 2021.

Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

 • Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
 • Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
 • Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.
 • Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές.
  Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:
  Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:
 • Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
  Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:
 • Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
  Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μία επιχείρηση για να λάβει την επιδότηση είναι 5:
 1. Υποβολή αίτησης: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών (www.keyd.gov.gr) ή στην ενιαία πύλη του Δημοσίου (www.gov.gr). Η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εντός του μήνα Μαρτίου 2021.
  Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της.
 2. Έλεγχοι επιλεξιμότητας: Διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του δημοσίου και των τραπεζών – διαχειριστών δανείων.
 3. Έγκριση επιδότησης: Εκδίδεται ηλεκτρονική Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης από την ΕΓΔΙΧ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) ο οφειλέτης, ώστε να το γνωρίζει.
 4. Συνεννόηση με τράπεζα ή διαχειριστή δανείων: Ο οφειλέτης έρχεται σε επαφή με τους πιστωτές (τράπεζες ή διαχειριστές δανείων), με σκοπό να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 5. Καταβολή επιδότησης:
  -Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης και πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η καταβολή της 1ης δόσης της επιδότησης θα διενεργηθεί στις 31/5/2021 και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.
  -Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή διαχειριστή δανείου και πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η ρύθμιση του δανείου θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15/7/2021.
Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος