«Ελιά καλαμών: με το βλέμμα στο μέλλον» – Εκδήλωση στο Γύθειο με συνδιοργάνωση από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Επιζητείται κοινή στρατηγική και εθνικό σχέδιο προώθησης του προϊόντος

Εκδήλωση με θέμα «Ελιά καλαμών: με το βλέμμα στο μέλλον» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου. Ήταν μία συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Λακωνίας με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας. Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης.

Τόνισε, μεταξύ άλλων: «Παγκοσμίως η ελιά καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας «Καλαμάτα / Kalamata» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «Καλαμών / Kalamon» δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκ. ευρώ ετησίως, καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων».

Κλείνοντας τόνισε ότι τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν πιστά στη δέσμευσή τους για τη θωράκιση του προϊόντος και την ανεύρεση μόνιμης λύσης για εξαγωγή του απ’ όλες τις περιοχές της χώρας που αυτή καλλιεργείται.

Τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο οποίος τόνισε κι αυτός τη μεγάλη σημασία της ονομασίας του προϊόντος, αλλά και την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης για το μείζον ζήτημα της απρόσκοπτης εξαγωγής του.

Η τοποθέτηση και των τριών Προέδρων ήταν πως «χρειάζεται κοινή γραμμή πλεύσης και από κοινού προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων».

Οι Εισηγητές της εκδήλωσης παρουσίασαν τις διαστάσεις του ζητήματος:

 • Δρ. Θεόφιλος Μασούρας, Καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου της Σχολής Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Ανέλυσε το θέμα «Προϊόντα Γεωγραφικών ενδείξεων, μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας», τονίζοντας τη σημασία των Γεωγραφικών ενδείξεων και πώς μέσα από αυτές ένα προϊόν ευεργετείται και διεκδικεί αναγνώριση στη εγχώρια και διεθνή αγορά, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και παραδείγματα προϊόντων ΠΓΕ και ΠΟΠ.
 • Δρ. Δημήτριος Μπιλάλης, Καθ. Γεωργίας & Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργίας, Διδάκτωρ του ΓΠΑ και Επίτιμος Διδάκτωρ του USAMV Cluj.
  Μίλησε για το θέμα «“Kalamata Olives”, Πρόβλημα, Λύσεις και Λειάνσεις», Έδωσε έμφαση στην ανάγκη κοινής αποδοχής της ονομασίας “Kalamata Olives” απ’ όλους και κοινής αντιμετώπισής του ως εθνικό προϊόν.
 • Δρ. Γεώργιος-Θεόδωρος Ντούτσιας Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) – Ειδικότητα Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων.
  Ανέπτυξε το θέμα «“Kalamata Olives”: αίσιο τέλος για όλους!» δίνοντας έμφαση στην ιστορική αναδρομή της εξαγωγής της ελιάς καλαμών από πολλές περιοχές της Ελλάδας ως “Kalamata olives”. Παρουσίασε στατιστικά δεδομένα και λεπτομέρειες που αφορούν το προϊόν, δίνοντας στοιχεία του επίσημου φορέα της επιτραπέζιας ελιάς.
 • Λίνα Αγγελοπούλου, Δικηγόρος LLM Δημoσίου Δικαίου Νομικής Αθηνών. Πληρεξούσια Δικηγόρος ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας στην δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση «Kalamata Olives».
  Μίλησε για το θέμα «Συνώνυμο “ΚΑΛΑΜΑΤΑ”- Η Νομική Διάσταση» με έμφαση στη δυνατότητα που έχουν όλες οι χώρες του κόσμου να εξάγουν την ελιά καλαμών ως “kalamata olives”, ενώ στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν προβλήματα που ήρθαν να επιλύσουν η Υπουργική Απόφαση «Αποστόλου» το 2018 και Γεωργαντά το 2022. Υποστήριξε ότι «η μόνιμη λύση θα δοθεί μόνο εάν προταχθεί το εθνικό συμφέρον και το κοινό συμφέρον παραγωγών και επιχειρήσεων». Προσέγγισε το θέμα από τη νομική του διάσταση αποσαφηνίζοντας τις νομικές του λεπτομέρειες.

Ακολούθησε διάλογος, όπου εκφράστηκαν προβληματισμοί και οι δυσκολιές που παρουσιάζονται. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα προβλημάτων στην εξαγωγική διαδικασία που επιλύθηκαν το 2018 με την Υπουργική Απόφαση «Αποστόλου», προβλήματα που επιλύει και η σε ισχύ απόφαση «Γεωργαντά». Όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει διάθεση για αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων, αλλά, αντιθέτως, επιζητείται κοινή στρατηγική και εθνικό σχέδιο προώθησης του προϊόντος.

Στη βάση αυτή τονίστηκε ως μελανό σημείο της διοργάνωσης η απουσία συμμετοχής εκπροσώπων της Μεσσηνίας, οι οποίοι πρέπει να προσέλθουν σε συζήτηση, ώστε να λυθεί από κοινού το φλέγον ζήτημα της προώθησης ενός εθνικού προϊόντος.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε με live streaming από τη Δημοτική Αγορά Λακωνίας και από την σελίδα του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Facebook στην οποία και παραμένει για όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος