Εκτιμάται ότι θ’ ανοίξουν 2.500 νέες θέσεις εργασίας στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας μέχρι το 2030

Ανοιχτή διαβούλευση για τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ακτίου – Βόνιτσας και Αμφιλοχίας – Ένα αναπτυξιακό – επενδυτικό πρόγραμμα με συνεκτικά έργα και δράσεις

Η πρώτη ανοιχτή διαβούλευση για την εκπόνηση της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ακτίου-Βόνιτσας και Αμφιλοχίας πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο ΛΑΪΣ, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας και συντονιστή του έργου Γιώργου Αποστολάκη. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, το μέλος της Ομάδας υποστήριξης-κατάρτισης της ΟΧΕ, καθηγητής Άγγελος Κότιος, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά και Καθηγητής Οικονομικών και Ανάπτυξης, το στέλεχος της Ειδικής Διαχείρισης του Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» της Περιφέρειας και συντονίστρια του προγράμματος Γλκυκερία Κατηφόρη, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των δύο Δήμων, στελέχη των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής κ.α.

Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό-επενδυτικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει μια σειρά από συνεκτικά μεταξύ τους έργα και δράσεις για το σύνολο της περιοχής των δύο Δήμων και προετοιμάζεται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά κείμενα προγραμματισμού, αλλά και τις κατευθύνσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνάντηση-διαβούλευση ξεκίνησε ουσιαστικά ο διάλογος μεταξύ των Δημοτικών Αρχών και των φορέων της περιοχής για τις αναπτυξιακές ανάγκες, τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα έργα/δράσεις που πρέπει να συμπεριληφθούν στην Στρατηγική της κοινής ΟΧΕ των Δήμων Ακτίου-Βόνιτσας και Αμφιλοχίας.

Ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκης, ενώ εξήρε τη σημασία του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις της Στρατηγικής και κάλεσε όλους τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα εκ των κάτω προς τα άνω, στο πλαίσιο του συμμετοχικού προγραμματισμού.

Σε δύο ΟΧΕ συμμετέχουν οι Δήμοι Ακτίου – Βόνιτσας και Αμφιλοχίας

Οι Δήμοι Ακτίου-Βόνιτσας και Αμφιλοχίας είναι απ’ τους ελάχιστους στην Ελλάδα που συμμετέχουν ταυτόχρονα σε δύο ΟΧΕ (Δυτικής Ελλάδας και Αμβρακικού Κόλπου), προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ, που υπεγράφη στις 20 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία του τότε Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Κότιος παρουσίασε σχέδιο αρχιτεκτονικής της Στρατηγικής της ΟΧΕ, ιδιαίτερα δε τις προτεραιότητες, τους ειδικούς στόχους και τις βασικές κατηγορίες δράσεων/έργων. Το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συνταχθεί ένα ρεαλιστικό, συναινετικό πρόγραμμα, συμβατό με τις ανάγκες της περιοχής, ικανό να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξή της.

140 εκ. ευρώ και 2.500 νέες θέσεις εργασίας στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας μέχρι το 2030

Ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας έχει εκπονήσει ήδη επιχειρησιακό πρόγραμμα ύψους 140 εκ. ευρώ έως το 2030, εκ των οποίων τα 85 εκ. ευρώ βρίσκονται στο στάδιο της οριστικής μελέτης ή προμελέτης. Εκτός αυτών, αυτό το διάστημα «τρέχουν» έργα άνω των 40 εκ. ευρώ, κάποια εκ των οποίων αναμένεται να ξεκινήσουν το νέο έτος.

Οι δύο Δήμοι έχουν ζητήσει απ’ την Περιφέρεια την ένταξή τους στο πρόγραμμα για νεοφυείς επιχειρήσεις που θ’ αφορούν κυρίως τους νέους. Για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων και την εκπαίδευση στον τουρισμό, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα δημιουργηθούν στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας 2.500 νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος