Είχε διάθεση και έδειξε πως μπορεί

Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για την ισοπαλία με τη Λάρισα και τα καλά στοιχεία που έδειξε ο Παναιτωλικός

Μετά και την έβδομη αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Παναιτωλικός με νέο προπονητή, αναζητεί ακόμη την πρώτη του νίκη. Πήρε τον μόλις δεύτερο βαθμό του στον τελευταίο αγώνα με τη Λάρισα, δείχνοντας καλά στοιχεία και θέληση να καλύψει το χαμένο έδαφος. Εκείνο που δίνει μία νότα αισιοδοξίας στους φίλους του, ήταν η διάθεση των παικτών σε αυτό το ματς και κυρίως το ότι κατάφεραν προς στιγμήν να γυρίσουν το παιχνίδι.

Στο ποδόσφαιρο θέλει ψυχή και συνεχή προσπάθεια ώστε να έρθει η επιτυχία και αυτά τα στοιχεία έδειξε πως τα έχει ο Παναιτωλικός στην τελευταία αναμέτρηση με αντίπαλο τη Λάρισα. Στο ντεμπούτο, για φέτος, του Μάκη Χάβου στον πάγκο, φάνηκε πως η ψυχολογία των παικτών ήταν σε καλά επίπεδα και η προσπάθεια που κατέβαλαν ήταν επίσης πειστική και ενθαρρυντική. Ενώ βρέθηκαν πίσω στο σκορ μετά από ένα «κρύο γκολ» όπως είπε κι ο προπονητής, κατάφεραν με επιμονή (και παρά τις όποιες αδυναμίες) να κάνουν το παιχνίδι τους και να καταφέρουν να φέρουν το σκορ υπέρ τους. Εκεί τα ατομικά λάθη δεν επέτρεψαν να έρθει και το τελικό νικηφόρο αποτέλεσμα και να πάρουν τους πολύτιμους τρεις βαθμούς, όμως φάνηκε πως μπορούν να επανέλθουν σε πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο και παράλληλα να είναι αποτελεσματικοί.

Σίγουρα ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα, αλλά μήπως υπάρχουν εύκολα παιχνίδια; Εξ αρχής λοιπόν το έργο της ομάδας ήταν και είναι πολύ δύσκολο ενόψη της συνέχειας του πρωταθλήματος, αυτό δεν είναι νέο. Η μέχρι τώρα φτωχή βαθμολογική συγκομιδή, βεβαιότατα το κάνει ακόμη δυσκολότερο. Εκείνο που πρέπει να κάνουν όλοι στον Παναιτωλικό πλέον, είναι να αντιμετωπίζουν όλα τα παιχνίδια ως τελικούς. Με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια μεγάλη και συνεχή προσπάθεια, αλλά χωρίς άγχος. Στο μέτρο που βέβαια είναι αυτό δυνατό. Απλά το άγχος δεν βοηθάει και θα πρέπει να γίνεται ότι είναι δυνατό για την αποφυγή του.

Ο προπονητής είναι άριστος γνώστης της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας (σε αντίθεση με τον προκάτοχό του) και της πραγματικότητας εδώ στον Παναιτωλικό μια και έχει περάσει τόσες φορές από τον πάγκο του. Με τα δεδομένα της στιγμής, μοιάζει σαν την καταλληλότερη λύση ώστε να δώσει σε τεχνικό επίπεδο τις λύσεις που χρειάζεται η ομάδα. Ίσως και αυτό να ήταν το στοιχείο που οδήγησε στην επιλογή του. Αν καταφέρει και περάσει στους παίκτες την ψυχολογία που χρειάζονται και τους κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους, μπορεί να πετύχει πάρα πολλά και να βγάλει την ομάδα από τη δύσκολη θέση.

Φυσικά δεν είναι μόνο η ψυχολογία, ο τομέας στον οποίο χρειάζεται βελτίωση η ομάδα και αυτός που θα καθορίσει την από εδώ και πέρα πορεία της. Βασικά το σύνολο παικτών που απαρτίζει το ρόστερ, θα πρέπει να γίνει ομάδα με τη σημασία της λέξης. Αυτό δεν έγινε επί Κάστρο, τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο που να δίνει πειστικές απαντήσεις στον αγωνιστικό χώρο. Μη ξεχνάμε πως πρόκειται για μία καινούργια ομάδα, στην οποία δεν έχει διατηρηθεί ένας κορμός παικτών, ένα ρόστερ που απαρτίζεται κυρίως από ξένους που χρειάζονται τον χρόνο προσαρμογής τους στα εδώ δεδομένα και βέβαια στο δέσιμο μεταξύ τους. Εδώ θα κριθούν πολλά αναφορικά με το τι θα καταφέρει τελικά η ομάδα φέτος και θα φανεί και «η μαγκιά» του προπονητή.

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως και η ερχόμενη μεταγραφική περίοδος θα παίξει τον δικό της ρόλο, αναφορικά με το πόσο θα ενισχυθεί η ομάδα με παίκτες που χρειάζονται για να βοηθήσουν. Απαραίτητες τουλάχιστον τρεις προσθήκες είπε ο Χάβος μετά τον αγώνα με τη Λάρισα, χωρίς βέβαια να λέει περισσότερα γιατί το τάιμινγκ γι’ αυτό δεν είναι σωστό.

Προς το παρόν, κρατάμε τα καλά στοιχεία που φάνηκαν στον αγώνα με τη Λάρισα και περιμένουμε να δούμε σταδιακά να σημειώνεται βελτίωση σε όλους του τομείς. Αν έρθει σύντομα και η πρώτη νίκη, τότε όλα θα αρχίσουν να βρίσκουν το δρόμο τους.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος