Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Photopolis Agrinio Photo Festival (ΦΩΤΟ)

Διάρκεια μέχρι 24 Ιουνίου

Στα Αμπάρια Παναιτωλίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των φωτογραφικών ομάδων «art8» του Αγρινίου και «Το Αιτωλικό», με θέμα «μια λίμνη θάλασσα … μια λιμνοθάλασσα». Τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή 19 Ιουνίου σε μία μαγευτική θέση, δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα. Στην έκθεση παρουσιάζεται το έργο 25 φωτογράφων, ενώ οι ομιλητές κατέθεσαν προβληματισμούς για την απαραίτητη πλέον περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για την Τριχωνίδα και τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φωτογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου «Photopoli», οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου θα εγκαινιαστούν στις 2 Οκτωβρίου στο Αγρίνιο.

Τα εγκαίνια άνοιξε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Λεωνίδας Φραγκούλης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους, είπε μεταξύ άλλων: «Η art8 και η φωτογραφική ομάδα Αιτωλικού συναποφάσισαν να εκθέσουν φωτογραφίες που μαρτυρούν μια προσπάθεια ανίχνευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος των δυο βασικότερων ίσως οικοσυστημάτων του νομού μας: της λίμνης Τριχωνίδας & της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & Αιτωλικού. Έτσι, και θεωρώντας ότι η απομάκρυνση ενός εικαστικού γεγονότος από τον αστικό ιστό αποτελεί μια αρχική πράξη τέχνης, η έκθεση γίνεται κοντά, σχεδόν πάνω στο υδάτινο στοιχείο».

Τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του Δικτύου Ενεργών Πολιτών με την επωνυμία «Act now – Παρέμβαση Τώρα» Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο οποίος επεσήμανε ότι «ο τίτλος της Έκθεσης είναι εύστοχος διότι πράγματι η λίμνη Τριχωνίδα, με επιφάνεια 97 τ.χμ., βρίσκεται στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας και δεσπόζει ηγεμονική σαν θάλασσα. Είναι το πέλαγος του τόπου μας», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε ότι η λίμνη Τριχωνίδα και η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου αποτελούν δύο βιοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα, είναι καταγεγραμμένα στην κοινοτική Οδηγία 92/43 και ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000.

«Αυτό είναι το κεφάλαιο της περιοχής μας και πρέπει να το προστατεύσουμε. Ακόμη ανέφερε ότι αυτά τα δύο βιοσυστήματα, γεφυρώνονται σήμερα με αυτήν την Έκθεση και μπορούν να αποτελέσουν ένα Δίκτυο Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό το οποίο με κατάλληλη προβολή και διαφήμιση μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας και να ενδυναμώσει έτσι την τοπική οικονομία» επεσήμανε ο κ. Τραπεζιώτης.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων Γιάννης Σελιμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της βιοποικιλότητας, στην ανάγκη για προστασία της και τη μη επέμβαση του ανθρώπου σε οικοσυστήματα άγριας ζωής. «Ενέχονται κίνδυνοι μεταφοράς ζωονόσων, όπως επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη υγειονομική κρίση, που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και καταστρέφουν πολύτιμους πόρους ζωής» εξήγησε ο κ. Σελιμάς. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις προστασίας της φύσης υπό τον Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για τη λίμνη Τριχωνίδα, που αφορούν την δράση παρακολούθησης του ψαριού Silurus Aristotelis (γλανήδι), του Economidichtys Trichonis (νανογωβιού), της βίδρας (lutra lutra) με την κατασκευή τεχνητών φωλιών για την υποβοήθηση της αναπαραγωγής του είδους, όπως επίσης και τις δράσεις διατήρησης των εξαιρετικά ευαίσθητων ασβεστούχων βάλτων. Επισήμανε τέλος την αλληλουχία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού με τη Λίμνη Τριχωνίδα τόσο από υδρολογικής άποψης όσο και από οικολογικής, τονίζοντας ότι το δίπτυχο περιβάλλον – πολιτισμός αποτελεί το αναπτυξιακό στοίχημα για την Αιτωλοακαρνανία του 21 ου αιώνα.

Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη 24 Ιουνίου και θα λειτουργεί καθημερινά από ώρα 20:00 μέχρι 22:00.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος