ΔΥΠΑ: Νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα ανεργίας και… διαγραφές

Αλλαγές έρχονται στα επιδόματα της ΔΥΠΑ

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που έρχονται μέχρι τέλος του χρόνου για τους εγγεγραμμένους άνεργους της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Για πρώτη φορά καθιερώνεται το επίδομα εργασίας (ισοδυναμεί με το 50% του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι ουσιαστικά θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας παράλληλα με το μισθό τους, μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του. Επίσης:

Καθιερώνεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας. Το επίδομα αυτό δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.

Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια –ίδια μ’ εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης– όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό. Το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ που μπαίνει ως «κόφτης», θα είναι με προσαύξηση –όπως το επίδομα θέρμανσης ανάλογα με τα τέκνα– και στην περίπτωση που υπερβαίνει ο άνεργος το όριο, δεν χάνει το επίδομά του, αλλά άλλες παροχές όπως, οι δωρεάν μετακινήσεις, οι Κοινωνικός Τουρισμός και η μοριοδότηση σε εργασία.

Ενεργοποιείται η διαγραφή απ’ το μητρώο της ΔΥΠΑ από 6 μήνες έως 2 χρόνια μετά από 3 αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας ή άρνηση συμμετοχής σε προγράμαμτα κατάρτισης. O άνεργος θα φτιάχνει το βιογραφικό και εργασιακό του προφίλ με τον εργασιακό του σύμβουλο, ο οποίος θα τον ενημερώνει όταν θα υπάρχει δουλειά που αντιστοιχεί στα προσόντα και την προϋπηρεσία του. Εφόσον ο εργαζόμενος εμφανιστεί στο ραντεβού με τον εργοδότη και δεν επιλεγεί, παραμένει επιδοτούμενος, όχι όμως αν αρνηθεί τρεις φορές προτεινόμενες θέσεις. Το μέτρο δεν αφορά στους πρώτους 12 μήνες επιδότησης.

Εγγραφή Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ

Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία. Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και, με τη διασύνδεση αυτή, επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σ’ αυτό ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ.

Μπορεί να παρέχεται υπό μορφή ψηφιακής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ή κάρτας που περιέχει επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει την επιβεβαίωση της ισχύος της, ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος