Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Δηλητηριώδη φυτά…

Κοινοποίηση

amanita-phalloides

Σε αυτά περιλαμβάνονται μερικά είδη μανιταριών όπως είναι:

  • Amanita phalloides – μανιτάρι του αγγέλου του θανάτου.

Είναι από τα πλέον τοξικά και περιέχουν φαλλοτοξίνες και αματοξίνες που καταστρέφουν το ήπαρ και τους νεφρούς. Σε 6-24 ωρες, μετά απο την πέψη του τροφίμου, εμφανίζονται συμπτώματα όπως είναι το άλγος, διάρροια, απώλεια δύναμης και σπασμοί. Η θνησιμότητα υπερβαίνει το 50% και η διάρκεια της νόσου είναι 2-8 ημέρες. Οι τοξίνες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο βράσιμο και το τηγάνισμα οπότε το σύνηθες μαγείρεμα προσφέρει μικρή προστασία από την τοξίνωση.

  • Amanita muscaria ή μανιτάρι της ερυθρής μύγας.

Η τοξίνη του, η μουσκαρίνη, είναι ένα αλκαλοειδές που προκαλεί παραισθήσεις αλλά είναι λιγότερο τοξικό από το προηγούμενο είδος.

  • Μώβ μούρα-atropa belladonna, αλλά και τα ερυθρά -solanum dulcamara

Έχουν προκαλέσει το θάνατο σε μικρά παιδιά. Στην πρώτη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι εμετός, ταχυπαλμία και παραισθήσεις, ενώ ο θάνατος επέρχεται μέσα σε 24 ώρες. Στην δεύτερη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι εμετός, διάρροια και σπασμοί ενώ η θνησιμότητα είναι χαμηλή.

Η κατανάλωση ωμών κοκκινοφάσουλων προκάλεσαν τοξίνωση κυρίως λόγω των χημικών ενώσεων που λέγονται λεκτίνες με συμπτώματα μετά την πάροδο 1-3 ωρών, ναυτία, εμετός και αργότερα διάρροια, η κατανάλωση 4-5 ωμών φασολιών μπορεί να οδηγήσει σε τοξίνωση.

Τέλος υπάρχουν ορισμένα φυτικά προιόντα, τμήματα των οποίων είναι τοξικά στον άνθρωπο, όπως είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σπόρων μήλου μπορεί να είναι θανατηφόρα, το φύτρο, οι φλούδες και όλα τα πράσινα τμήματα της πατάτας περιέχουν ένα δηλητήριο, την σολανίνη η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας των φύλλων και των βλαστών του ραβεντίου (γνωστό ως ραμπαρμπάρο –Rheum rhabarbarum), περιέχει οξαλικό οξύ και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Αναστασία Γραμματέα
Γεωπόνος ΓΠΑ

Αναστασία Γραμματέα
Αναστασία Γραμματέα
Γεωπόνος της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών με ειδίκευση στην αμπελουργία και δενδροκομία. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό στο Εργαστήριο Γεωργίας και Βελτίωσης Φυτών. Έχει συνεργαστεί παλιότερα με διάφορα σάιτ πανελληνίου ενδιαφέροντος.
spot_img

Διαβάστε επίσης: