Σε αυτά περιλαμβάνονται μερικά είδη μανιταριών όπως είναι:
-
Amanita phalloides – μανιτάρι του αγγέλου του θανάτου.
Είναι από τα πλέον τοξικά και περιέχουν φαλλοτοξίνες και αματοξίνες που καταστρέφουν το ήπαρ και τους νεφρούς. Σε 6-24 ωρες, μετά απο την πέψη του τροφίμου, εμφανίζονται συμπτώματα όπως είναι το άλγος, διάρροια, απώλεια δύναμης και σπασμοί. Η θνησιμότητα υπερβαίνει το 50% και η διάρκεια της νόσου είναι 2-8 ημέρες. Οι τοξίνες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο βράσιμο και το τηγάνισμα οπότε το σύνηθες μαγείρεμα προσφέρει μικρή προστασία από την τοξίνωση.
-
Amanita muscaria ή μανιτάρι της ερυθρής μύγας.
Η τοξίνη του, η μουσκαρίνη, είναι ένα αλκαλοειδές που προκαλεί παραισθήσεις αλλά είναι λιγότερο τοξικό από το προηγούμενο είδος.
-
Μώβ μούρα-atropa belladonna, αλλά και τα ερυθρά -solanum dulcamara
Έχουν προκαλέσει το θάνατο σε μικρά παιδιά. Στην πρώτη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι εμετός, ταχυπαλμία και παραισθήσεις, ενώ ο θάνατος επέρχεται μέσα σε 24 ώρες. Στην δεύτερη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι εμετός, διάρροια και σπασμοί ενώ η θνησιμότητα είναι χαμηλή.
Η κατανάλωση ωμών κοκκινοφάσουλων προκάλεσαν τοξίνωση κυρίως λόγω των χημικών ενώσεων που λέγονται λεκτίνες με συμπτώματα μετά την πάροδο 1-3 ωρών, ναυτία, εμετός και αργότερα διάρροια, η κατανάλωση 4-5 ωμών φασολιών μπορεί να οδηγήσει σε τοξίνωση.
Τέλος υπάρχουν ορισμένα φυτικά προιόντα, τμήματα των οποίων είναι τοξικά στον άνθρωπο, όπως είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σπόρων μήλου μπορεί να είναι θανατηφόρα, το φύτρο, οι φλούδες και όλα τα πράσινα τμήματα της πατάτας περιέχουν ένα δηλητήριο, την σολανίνη η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας των φύλλων και των βλαστών του ραβεντίου (γνωστό ως ραμπαρμπάρο –Rheum rhabarbarum), περιέχει οξαλικό οξύ και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Αναστασία Γραμματέα
Γεωπόνος ΓΠΑ