Διεξαγωγή επιμορφωτικών ημερίδων από την ΕΛΜΕ

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου επιμορφωτική ημερίδα απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς με θέμα: «Η Ερευνητική Εργασία στο Λύκειο». Λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής και για τη διευκόλυνση παρακολούθησής της από όσο το δυνατόν περισσότερους, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, μία στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και μια στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου. Επιμορφώτρια ήταν η κ. Σκούφη – Κατσιδονιώτη Δήμητρα, Φυσικός – Ωκεανογράφος, Επ. Προϊσταμένη Δ.Ε., επιμορφώτρια Β. Επιπέδου, Σύμβουλος Ομάδων και Οργανισμών, Συντονίστρια της O.C.E.A.N N.G.O.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε: Προβολή του βίντεο «οι αγριόχηνες» ως παράδειγμα ομαδικής συμπεριφοράς και αλληλοϋποστήριξης, εισήγηση με θέμα «Ο επιτυχημένος εκπαιδευτικός», παρουσίαση του project «O Σαρωνικός κόλπος – οι μαθητές μικροί ωκεανογράφοι» ως παράδειγμα ερευνητικής εργασίας και τέλος βιωματικό εργαστήριο με δημιουργία ομάδων και επιτόπου σχεδιασμό και παρουσίαση εργασιών.

Οι συναντήσεις έγιναν με την χορηγία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου. Σημαντική η συμβολή του Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας.

Ημερίδα για τη Διαμεσολάβηση των συνομηλίκων

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στη Ναύπακτο η 2η Εκπαιδευτική ημερίδα για τη διαμεσολάβηση. Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου. Την ευθύνη για τη διοργάνωση είχε η Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. Θέμα της ημερίδας ήταν: «Πρόληψη της Βίας στο Σχολείο: Η Διαμεσολάβηση των Συνομηλίκων» και το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια και διάλογο στην ολομέλεια των συμμετεχόντων. Οι εισηγητές, ο κ. Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η κ. Αγγελική Γιαννάτου, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου και η κ. Μαίρη Κωτσέλη Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων και πρώην Υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας Δυτικής Αττικής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο τόπος συνάντησης των επιμορφωμένων εκπαιδευτικών της 1ης και της 2ης ημερίδας για τη διαμεσολάβηση (να θυμίσουμε είχε προηγηθεί αντίστοιχη τον Ιούνιο στο Μεσολόγγι) ήταν το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου και συζητήθηκε η εφαρμογή της Διαμεσολάβησης των συνομηλίκων στο σχολείο, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο θα εφαρμοστεί η θεωρία στην πράξη στα πλαίσια προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς. Πραγματοποιήθηκε δίωρη εξάσκηση σε τεχνικές που εφαρμόζονται στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων διαμεσολάβησης και συζητήθηκαν εκτενώς απορίες που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος