Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Διάσωση τραυματισμένου πελαργού στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Νεαρός λευκοπελαργός κρεμόταν ανάποδα από τη φωλιά του

Στη διάσωση ενός λευκοπελαργού (Ciconiaciconia) στο Νεοχώρι συμμετείχαν στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, την Κυριακή 3 Ιουλίου. Το στέλεχος της Μονάδας Μαλβίνα Καρανίκα, διερχόμενη απ’ το Νεοχώρι, παρατήρησε νεαρό λευκοπελαργό να κρέμεται ανάποδα από τη φωλιά του. Μετά από άμεση ειδοποίηση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου προέβη στην αποστολή καλαθοφόρου οχήματος για τον απεγκλωβισμό του πτηνού, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου απαραιτήτως προέβη σε διακοπή του ρεύματος προς αποφυγή πιθανού ατυχήματος.

Το ένα πόδι του πελαργού είχε παγιδευτεί σε κομμάτι τσουβαλιού, ενώ το άλλο του πόδι ήταν ακρωτηριασμένο. Ο τραυματισμένος πελαργός παρελήφθη επιτόπου από τους κ.κ. Κυριακή Κουτσογιάννη (επόπτη-φύλακα) και Λάμπρο Χαρέλο (εξωτερικό συνεργάτη στη φύλαξη) της Μονάδας Διαχείρισης. Ακολούθησε η μεταφορά του πτηνού στην έδρα της Μονάδας, όπου του παρήχθησαν πρώτες βοήθειες. Ο λευκοπελαργός παρέμεινε εκεί έως την επόμενη μέρα και ύστερα μεταφέρθηκε στoν Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής- ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα.

Η Μονάδα Διαχείρισης ενημερώνει σχετικά:

«Οι λευκοπελαργοί χτίζουν την φωλιά τους κοντά ή εντός ανθρώπινων οικισμών, σε υγρότοπους, πλημμυρισμένους ορυζώνες, λιβάδια και καλλιέργειες. Οι φωλιές απαντώνται κυρίως σε ύψος 5 – 15 μέτρων από το έδαφος, πάνω σε στέγες, καμινάδες, εκκλησίες, καμπαναριά αλλά και δέντρα. Η δημιουργία φωλιάς πάνω σε στύλους ηλεκτρισμού είναι επικίνδυνη για τα πτηνά καθώς ενδέχεται να κινδυνεύσουν να πάθουν ηλεκτροπληξία. Οχτώ ημέρες διαρκεί περίπου η δημιουργία μιας φυσικής φωλιάς από το ζευγάρι, όμως η συντήρηση της είναι αδιάκοπη. Οι φυσικές φωλιές χτίζονται με κλαδιά όμως εσωτερικά στρώνονται με μαλακά χόρτα και σβώλους ώστε να προστατευτούν τα μικρά από τα μυτερά κλαδιά. Τα πτηνά για το στρώσιμο της φωλιάς τους μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσουν και ανθρώπινα απορρίμματα όπως κουρέλια, σακιά και πλαστικές σακούλες. Τα υλικά αυτά μπορεί να γίνουν παγίδα για τα πτηνά, ιδιαίτερα για τους νεοσσούς και τα νερά άτομα προκαλώντας ακόμα και τον θάνατό τους ή τον ακρωτηριασμό τους κατά την προσπάθεια τους να απελευθερωθούν».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: