Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διαγνωστικές (απεικονιστικές) εξετάσεις και μητρικός θηλασμός

Κοινοποίηση

Γράφει η Παρασκευή Δημοπούλου

Πρόσφατα χρειάστηκε προσωπικά να υποβληθώ σε μαγνητική τομογραφία (MRI) για λόγους υγείας και μου έγινε η σύσταση ,μετά την εν λόγω εξέταση, να διακόψω τον θηλασμό της 22 μηνών κόρης μου για τουλάχιστον 24 – 48 ώρες. Για να δούμε όμως, πόσο στέκει επιστημονικά η συγκεκριμένη διαδεδομένη πλέον ,σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σύσταση;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σκιαγραφική ουσία που εγχύεται ενδοφλέβια ,όχι πάντα, στην μαγνητική τομογραφία (συνήθως γαδολήνιο) ναι μεν απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες ώστε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι θα βλάψει το θηλάζον μωρό/νήπιο. Πιο συγκεκριμένα, λιγότερο από το 0,04% της δόσης της σκιαγραφικής ουσίας που θα εγχυθεί στην μητέρα, θα απεκκριθεί στο μητρικό γάλα και από αυτή την ποσότητα (0,04%) ΜΟΝΟ το 0,8% απορροφάται πραγματικά από το μωρό.

Μία άλλη διαγνωστική (απεικονιστική) εξέταση που ίσως χρειαστεί να υποβληθεί μία θηλάζουσα μητέρα είναι και η αξονική τομογραφία (CT) όπου χρησιμοποιείται μία ιωδιωμένη ένωση. Αν και το ιώδιο εισέρχεται στο μητρικό γάλα συνδέεται με ένα μόριο φορέα, και η εν λόγω ιωδιωμένη ένωση δεν απεκκρίνεται σε αυτό σε αξιοσημείωτη ποσότητα ώστε να είναι επιβλαβής για το μωρό. Επομένως, η ποσότητα που απορροφάται από το έντερο και μεταφέρεται στο μωρό είναι ουσιαστικά μηδενική.

Σε γενικές γραμμές μία θηλάζουσα μητέρα δεν χρειάζεται να διακόψει τον θηλασμό αν χρειαστεί κατά την διάρκειά του να υποβληθεί είτε σε ακτινογραφία (Ro), είτε σε μαγνητική τομογραφία (MRI), είτε σε αξονική τομογραφία (CT), είτε σε αγγειογραφία, είτε σε υπερηχογράφημα ή μαστογραφία. Οι προαναφερθείσες διαγνωστικές (απεικονιστικές) εξετάσεις δεν επηρεάζουν τον θηλασμό είτε σε κάποιες από αυτές χρειαστεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια σκιαγραφική ουσία, είτε όχι. Όταν χρειαστεί όμως να χορηγηθεί σκιαγραφική ουσία (MRI, CT, αγγειογραφία) η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να ενημερώσει τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ότι θηλάζει και να συννενοηθούν από κοινού ποια εναλλακτική ουσία μπορεί να χορηγηθεί σε περίπτωση που η προτεινόμενη ουσία από τον γιατρό είναι υψηλού κινδύνου για το μωρό/ νήπιο. Σε περίπτωση που ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης δεν γνωρίζει από συμβατότητα φαρμάκων κατά τον θηλασμό και προτείνει διακοπή του μητρικού θηλασμού, καλό είναι η θηλάζουσα ,όταν δεν επιθυμεί να διακόψει τον θηλασμό, να μπει διαδικτυακά στο site www.e-lactancia.org, ένα χρήσιμο εργαλείο στο οποίο οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να λαμβάνουν έγκυρη ενημέρωση για την συμβατότητα της δραστικής ουσίας της θεραπείας που λαμβάνουν κατά την διάρκεια του θηλασμού. Επιπλέον, στο εν λόγω site αν μία δραστική ουσία ενός φαρμάκου είναι υψηλού κινδύνου για το θηλάζον νεογνό/βρέφος/νήπιο προτείνονται εναλλακτικές συμβατές δραστικές ουσίες με την προτεινόμενη για την εκάστοτε θεραπεία, οπότε σε συννενόηση πάντα με τον γιατρό σας μπορείτε να επιλέξετε την κατάλληλη για την θεραπεία σας.

Τέλος, το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει όταν προτείνεται η αναίτια πολλάκις, έστω και για λίγο, διακοπή του μητρικού θηλασμού, είναι το κάτωθι…αξίζει άραγε ,όταν δεν υπάρχει λόγος και όταν υπάρχουν εναλλακτικές, μία μητέρα και ένα μωρό/νήπιο να αποκοπούν «βίαια» τόσο από το θρεπτικό όσο και από το συναισθηματικό κομμάτι (επαφή με το στήθος της μαμάς του) που παρέχει ο μητρικός θηλασμός ; Η απάντηση φυσικά εξαρτάται από την κάθε μητέρα.

Ηουσία είναι μία. Ενημερωθείτε πρώτα και ύστερα επιλέξτε το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας.

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Νοσηλεύτρια ΤΕ
MSc στην Δημόσια Υγεία
Φοιτήτρια Μαιευτικής Αθήνας

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: