Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για το αρνητικό ρεκόρ του Παναιτωλικού στο φετινό πρωτάθλημα και για τη συνέχεια της χρονιάς

Ρεκόρ καταρρίπτει ο Παναιτωλικός (αρνητικό δυστυχώς) με τις μέχρι τώρα επιδόσεις του στο πρωτάθλημα της Superleague 1. Σε εννιά αγωνιστικές έχει μόνο τρεις ισοπαλίες και έξι ήττες, κάτι που τον φέρνει σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση, απέναντι στις ομάδες που έχουν ίδιους στόχους με αυτόν. Παρά την όποια διάθεση δείχνουν παίκτες και προπονητικό τιμ, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει θεαματικά αναφορικά με τη βαθμολογική συγκομιδή και πλέον η σκέψη των περισσότερων μετατοπίζεται στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και στο ενδεχόμενο σημαντικής ενίσχυσης της ομάδας ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος.

Σημαντική συνθήκη σε οποιονδήποτε εγχείρημα σε κάθε τομέα, προφανώς και στο ποδόσφαιρο, αποτελεί όχι το τι επιθυμεί κανείς να κάνει αλλά το τι μπορεί. Στην περίπτωση του Παναιτωλικού, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, υπάρχει θέληση και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, όμως χρειάζεται και ουσιαστική ενίσχυση για να αλλάξουν θεαματικά προς το καλύτερο τα δεδομένα. Ο προπονητής «ανακατεύει την τράπουλα», ψάχνει λύσεις και δουλεύει και στο ψυχολογικό και στο τεχνικό κομμάτι, φαίνεται αυτό. Όμως για να υπάρξει ανατροπή στην κατάσταση και να έρθουν σε μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά τα θετικά αποτελέσματα, είναι απαραίτητη η ενίσχυση του έμψυχου υλικού και αυτό το βλέπουν όλοι.

Όσο κι αν δεν θεωρείται καλό για ψυχολογικούς λόγους και νωρίς χρονικά να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο, η βαθμολογική θέση της ομάδας και η εικόνα της το κάνουν να μοιάζει φυσιολογικό και απαραίτητο. Δεν έχει να κάνει με τη διάθεση των παικτών, αυτή δεν αμφισβητείται, αλλά με τις αγωνιστικές παθογένειες που όλοι βλέπουν και τις εμφανείς αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν. Ούτε βέβαια η πρόθεση της στήλης είναι να αποσταθεροποιήσει την ομάδα ή να σπείρει ζιζάνια διαπιστώνοντας τα αυτονόητα. Την διαπίστωση για σοβαρή ενίσχυση σε έμψυχο υλικό, φαντάζομαι την έχουν κάνει νωρίτερα οι ίδιοι οι άνθρωποι της ομάδας, ως πιο ενεργά και υπεύθυνα ασχολούμενοι με αυτή.

Τα έχουμε πει και έχουν γραφτεί και εδώ, από την προηγούμενη σεζόν, πως το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πολύ διαφορετικό και πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα προηγούμενα. Πως όλες οι ομάδες θα φροντίσουν να ενισχυθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές, λόγω ακριβώς και των διαφορετικών συνθηκών διεξαγωγής του. Στον Παναιτωλικό η ολική σχεδόν αναδόμηση σε έμψυχο υλικό του καλοκαιριού δεν βοήθησε και έχει αναλυθεί (και εδώ) γιατί έγινε αυτό. Το ζητούμενο τώρα είναι να σωθεί η παρτίδα και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και για να γίνει αυτό χρειάζεται ενίσχυση σε καίριες θέσεις με παίκτες ποιοτικούς και έτοιμους να βοηθήσουν. Και γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας, θα έλεγα συμπληρωματικά, γιατί η πολυτέλεια του χρόνου προσαρμογής πλέον απλά δεν υπάρχει.

Μέχρι τότε (την εμβόλιμη μεταγραφική περίοδο δηλαδή) θα πρέπει να συνεχιστεί η καλή δουλειά, να επιχειρηθεί η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και της ψυχολογίας και να γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα καθώς υπάρχουν και θετικά στοιχεία τα οποία απλά δεν έχουν φέρει αυτό που θα μπορούσαν (και δικαιούταν σε κάποιες περιπτώσεις) αναφορικά με τη βαθμολογική συγκομιδή. Τι είναι αυτό; Μα φυσικά οι νίκες και οι βαθμοί που φέρνουν. Μόνο μία ήρθε σε επίσημο ματς αυτή τη σεζόν και αυτή στο θεσμό του κυπέλλου με αντίπαλο που αγωνίζεται δύο κατηγορίες πιο χαμηλά!

Συνέχιση της καλής δουλειάς, ενίσχυση με παίκτες που αποδεδειγμένα μπορούν να βοηθήσουν και τον κόσμο να δίνει το δικό του παρόν δίπλα στην ομάδα. Μόνο αυτή η επιλογή υπάρχει πλέον στον Παναιτωλικό ώστε να ανακάμψει αγωνιστικά και βαθμολογικά και να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος