Μιχαηλίδου: Αύξηση στο επίδομα ανεργίας ανάλογα με τις εισφορές

«Είναι λογικό το επίδομα να γίνει πιο ανταποδοτικό, δηλαδή να είναι μία ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια που δουλεύεις και που εισφέρεις στο ταμείο», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας

«Το επίδομα ανεργίας χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό» είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και διευκρίνισε: «Να είναι μια ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο ταμείο του και στη ΔΥΠΑ και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα του να το κάνουμε ακόμα πιο απλό. Δηλαδή να γίνει μια ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ωφελούμενο».

Όπως είπε η Υπουργός, εξετάζεται το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο. 

«Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος και θα δούμε πως κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά», διευκρίνισε.

Τί είπε για την αύξηση των γιατρών του ΚΕΠΑ

«Για πρώτη φορά υπερδιπλασιάζουμε τους γιατρούς των ΚΕΠΑ. Δηλαδή από 500 που είναι σήμερα οι γιατροί, θα γίνουν 1.200. Επιπλέον, αυξάνουμε τις ειδικότητες τους. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν σημαντικές ειδικότητες όπως, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι, παιδοψυχίατροι. Ο περιορισμένος αριθμός τους, σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που περιμένει να περάσει από την επιτροπή αξιολόγησης, είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να καθυστερεί η διαδικασία πιστοποίηση της αναπηρίας. Με σκοπό την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, αυξάνουμε και κατά 50% την αμοιβή των γιατρών των ΚΕΠΑ ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε και την συμμετοχή τους. Για παράδειγμα, η κατ’ οίκων επίσκεψη ήταν 30 ευρώ, τώρα γίνεται 45 ευρώ για τον γιατρό και από 10 ευρώ, τώρα γίνονται 15 ευρώ».

Τί είπε για τις εκκρεμείς συντάξεις

«Το 2019 είχαμε 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις. Μόνο τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περίπου 750.000 συντάξεις. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 35.000 αιτήσεις και πλέον έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είμαστε στις 24.000. Όσον αφορά στις επικουρικές, τον Αύγουστο ήταν περίπου 45.000 και πλέον είναι 35.000 σε εκκρεμότητα. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, καθυστερήσεις υπάρχουν μόνο στις περιπτώσεις που εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις ή γνωματεύσεις ΚΕΠΑ, γι’ αυτό και για την δεύτερη περίπτωση, προχωρούμε σε αύξηση των γιατρών του ΚΕΠΑ. Όσον αφορά στις επικουρικές, το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις που είναι τα ταμεία διαδοχικά, από τρία και πάνω. Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί και επικεντρώνεται σε όσες συντάξεις έχουν κολλήσει χρόνια οι υπολογισμοί τους, θα μας βοηθήσει να λύσουμε και το κομμάτι των διαδοχικών που εκκρεμούν».

Τί είπε για εργασία συνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία

«Πριν τα Χριστούγεννα προχωρήσαμε σε αυτή τη σημαντική αλλαγή η οποία θα βοηθήσει τόσο τους συνταξιούχους όσο και την αγορά εργασίας. Δηλαδή στο ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται με μια μικρή παρακράτηση του 10%. Στο μέτρο αυτό προστίθενται και οι αναπηρικές συντάξεις. Στο τέλος του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να μπορούν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να δηλώνουν την απασχόλησή τους προκειμένου να υπαχθούν στο νέο καθεστώς».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος