Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αγρίνιο: Αρνητική γνωμοδότηση απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη ΜΠΕ του Υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας

Κοινοποίηση

Το Σώμα απέρριψε τη Μελέτη του έργου στον Αχελώο

Με ισχυρή πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο», κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης είπε αρχικά: «Η αντίθεσή μας δεν προέρχεται από κάποιου είδους ιδιοκτησιακή αντίληψη, ούτε από κανενός είδους “τοπικιστικό πατριωτισμό” παλαιάς κοπής. Η αντίθεσή μας εδράζεται σε απαράβατους κανόνες, ειδικά από τη στιγμή που αφορά στον Αχελώο, τον ζωοδότη της Αιτωλοακαρνανίας, κι ένα έργο που εξακολουθεί να συσχετίζεται με τα περιβόητα έργα εκτροπής του ποταμού, για τα οποία η δικαιοσύνη έχει πει έξι φορές “όχι”».

Ο κ. Φαρμάκης τεκμηρίωσε την άποψή του επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ, τα ελλιπή ή παλαιά στοιχεία που λαμβάνει υπ’ όψιν της η μελέτη, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει συνυπολογιστεί η επίδραση του έργου σε κλιματικούς δείκτες, όπως και οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο Δέλτα του Αχελώου και της γύρω περιοχής.

«Η άποψή μας είναι σαφής, ότι η μελέτη δεν είναι ούτε επικαιροποιημένη, ούτε ολοκληρωμένη» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα οι Αιτωλοακαρνάνες, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους πολίτες της Θεσσαλίας. Αντίθετα, έχουν πολλά που τους ενώνουν. Κι εμείς όχι μόνο δεν διακατεχόμαστε από οποιουδήποτε είδους αντιπαλότητα απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια, αλλά επιζητούμε διαρκώς τη συνεργασία και τη συνεννόηση. Μία συνεργασία όμως που πρέπει να είναι για το καλό και για την ανάπτυξη όλων. Και όχι μόνο μερικών. Η Αιτωλοακαρνανία, όπως και οι άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, η Αχαΐα και η Ηλεία, δεν είναι οι παρίες της Ελλάδας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων, ας σεβαστούν όλοι και τα δικαιώματα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας».

Καταλήγοντας τόνισε ότι στην περίπτωση που η ΜΠΕ παραμείνει ίδια, «θ’ ασκηθεί κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να μην επιτραπεί να υλοποιηθεί ένα έργο που εξακολουθεί να δημιουργεί πολλές σκιές και φοβίες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Φυσικών Πόρων Λάμπρος Δημητρογιάννης ανέλυσε τις επιπτώσεις και αρνητικές συνέπειες που πηγάζουν από τη Μελέτη, επισημαίνοντας: «Πάσχει από τεχνικές και περιβαλλοντικές στρεβλώσεις, περιέχει ελλείψεις, ασάφειες και μη επαληθευμένα στοιχεία. Έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να εκφράσουμε τη διαφωνία μας». Ζήτησε δε την συστράτευση φορέων και πολιτών για την προάσπιση των φυσικών πόρων της Δυτικής Ελλάδας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων, των επικεφαλής των παρατάξεων και των Περιφερειακών Συμβούλων.

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη:

Δήλωση του Κουτσουπιά για το θέμα

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συλλογικές αποφάσεις των θεσμικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου» Θωμάς Κουτσουπιάς, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ως Συνεταιρισμός έχουμε από την πρώτη στιγμή συνταχθεί στον αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου. Έχω και άλλοτε δηλώσει ότι δε μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ και για κανέναν λόγo να μπει σε διαπραγμάτευση ούτε ο Αχελώος ούτε η προσήλωση της Ένωσης Αγρινίου στην υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου.

Ο Περιφερειάρχης μίλησε για δικαιοσύνη και νομιμότητα. Κι έχει απόλυτο δίκαιο. Για τη νομιμότητα έχει αποφανθεί αλλεπάλληλες φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπενθυμίζω και με εισήγηση της σημερινής Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όσο για τη δικαιοσύνη, θα περιοριστώ να υπενθυμίσω ότι η περιοχή απ’ την οποία ζητούν τους υδάτινους πόρους της, έχει το 40% των καλλιεργούμενων εκτάσεών της ξηρικές, τις δε υπόλοιπες πολύ κακά αρδευόμενες, με ένα απαρχαιωμένο και προβληματικό δίκτυο. Οι αποφάσεις που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί είναι δεσμευτικές και η Ένωση Αγρινίου, όπως έκανε και στο παρελθόν όσες φορές χρειάστηκε, είναι διατεθειμένη να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογούν, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και ως φορέας εκπροσώπησης του αγροτικού χώρου.

Εκτιμώ ότι το θέμα δεν είναι τεχνικής φύσεως και σαφώς το διακύβευμα δεν είναι η μελέτη για τη Μεσοχώρα. Δεν είναι οικονομικό, δεν είναι ενεργειακό, δεν είναι κοινωνικό. Πολιτικό είναι το θέμα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, μέχρι την οριστική και αμετάκλητη ακύρωσή του».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: