Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για «κοινωνικό μέρισμα» – Μεγάλο το έλλειμμα για παροχές

Τι είπε κυβερνητικός αξιωματούχος

Απομακρύνεται η πιθανότητα παροχής κοινωνικού μερίσματος, καθώς, όπως όλα δείχνουν, με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια τα δημόσια ταμεία δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους αποφάσεις. Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι η αναφορά αξιωματούχου από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «η έννοια κοινωνικό μέρισμα είναι χωρίς νόημα αυτή την στιγμή και θα πρέπει να βγει από το λεξιλόγιο μας γιατί η χώρα μπαίνει σε περίοδο ανάπτυξης αλλά αυτό θα συμβεί από το 2022. Για την ώρα δεν συμβαίνει ακόμα. Είμαστε με πολύ μεγάλο έλλειμμα» όπως επισήμανε.

«Έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση της οικονομίας για να μπορούμε να μπούμε στα ήρεμα νερά, έχουμε μια θύελλα και καθώς πλησιάζουμε στο λιμάνι έχει διάφορα περίεργα κύματα. Πρέπει να κρατήσουμε σταθερό το σκάφος για να μπούμε με ασφάλεια στο λιμάνι» ήταν η μεταφορική περιγραφή του, σχετικά με την παρούσα κατάσταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με το dikaiologitika, ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι «μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας της κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», καθώς είναι προφανές ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας του συνδυασμού αύξησης των τιμών και ταυτόχρονα συνέχιση της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί κάθε μήνα πώς εξελίσσεται η ακρίβεια, πώς εξελίσσονται τα δεδομένα στο υγειονομικό πεδίο και είναι έτοιμη να παρέμβει. «Όσο συνεπώς αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε πόρους, ορθώς, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υφίσταται στον οικογενειακό προϋπολογισμό τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για να δώσουμε οτιδήποτε άλλο οπουδήποτε αλλού… Η τελική εικόνα του προϋπολογισμού προφανώς έχει παρασχεθεί προκειμένου να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό την Παρασκευή όμως θα βλέπουμε την πορεία της πραγματικής οικονομίας τις επόμενες τρεις εβδομάδες», είπε για να προσθέσει ότι αν η κυβέρνηση δεν γνωρίζει κάθε εβδομάδα πώς εξελίσσεται η οικονομία και πώς εξελίσσεται ο προϋπολογισμός και ο πληθωρισμός δεν μπορεί να απαντηθεί το αν θα δοθεί τελικά κοινωνικό μέρισμα.

Σε αυτό το κλίμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε συστάσεις προς τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες και να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων.

«Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών (…) θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά την μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στη δεδομένη στιγμή η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι οι επιχειρήσεις βλέπουν τα κόστη να αυξάνονται και συζητούν πώς θα αντιδράσουν. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών αξιωματούχοι συνιστούν «ψυχραιμία και όχι βιαστικές αποφάσεις εν θερμώ».

Την ίδια στιγμή μοιάζει να απομακρύνεται και το ενδεχόμενο αναστολής είτε μέρους τον δόσεων που ξεκινούν με την καινούργια χρονιά, είτε μετάθεσης των πληρωμών για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Όλα δείχνουν ότι δημοσιονομική εικόνα της χώρας που έχει προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας, συνδυασμό με το υψηλό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί φαίνεται να μην επιτρέπει αυτή την στιγμή μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης πληρωμής των επιδοτήσεων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως των χρημάτων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου έχει να κάνει με τη δύσκολη δημοσιονομική εικόνα που έχει προκληθεί στη χώρα εξαιτίας των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων, αλλά και την εικόνα που έχουν σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά, όπως επισημαίνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, όποτε και να ξεκινήσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής, αυτή θα είναι «κουρεμένη» καθώς, από τα περίπου 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν, επαγγελματίες και επιχειρήσεις τελικά θα πρέπει να επιστρέψουν τα 3 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 5,3 δισ. ευρώ θα είναι μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος