Αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας: Επένδυση άνω των 500 εκ. ευρώ – Ένα κομβικό έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (VIDEO)

Το έργο έχει χαρακτηριστεί από το 2014 ως Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας

Τη «ναυαρχίδα» των έργων αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα αποτελεί η επένδυση στην Αμφιλοχία. Η αποθήκευση ενέργειας, στην οποία συμβάλλει τα μέγιστα η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης, είναι αναγκαία συνθήκη για την έναρξη του ενεργειακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Η αντλησιοταμίευση της Αμφιλοχίας είναι ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.

Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν απ’ το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility και πλέον διαθέτει οριστικές μελέτες και πλήθος ολοκληρωμένων γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών, καθώς και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Είναι ένα έργο έτοιμο από τεχνική και αδειοδοτική άποψη και πλήρως ώριμο για άμεση έναρξη κατασκευής.

Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη αντίστοιχη επένδυση στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh.

Είναι «φυσική μπαταρία»

Εκεί όπου υπάρχουν νερά, ύπαρξη φυσικών ή δυνατότητα κατασκευής τεχνητών ταμιευτήρων και υψομετρικές διαφορές, η άντληση υδάτων και η αποθήκευσή τους σε ύψος γίνεται όταν η παραγωγή ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και η ενέργεια αυτή περισσεύει. Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα, μη επιτρέποντας αύξηση τιμών. Αυτό γίνεται συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη «φυσική μπαταρία».

Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Τα οφέλη του έργου:

Το έργο αναμένεται να βοηθήσει τόσο την τοπική κοινωνία όσο και το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030, αλλά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας και των πληθυσμών ομάδων ή ειδών που επωφελούνται από την ύπαρξη λιμνών τοπικά.

Το έργο θα φέρει αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα δώσει άλλη αξία στον τόπο. Παράπλευρες δραστηριότητες αφορούν τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

Τα δε στρατηγικά οφέλη της αντλησιοταμίευσης σε Αμφιλοχία, Αμάρι Κρήτης, Βέροια και Πελοπόννησο, όπου η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» έχει εξασφαλίσει άδειες για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW, για τη χώρα μας γενικότερα, είναι ανυπολόγιστης αξίας. Είναι δε η αναγκαία συνθήκη για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ ως το 2030, αφού παρέχει στο διασυνδεδεμένο δίκτυο την απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σταθεροποίηση τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια – Απεξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα

Παράλληλα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην ταχεία ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης. Και βέβαια, συνεισφέρει στην απεξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία.

Η μεγάλη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης, με προεξάρχουσα επένδυση το έργο στην Αμφιλοχία, είναι το κλειδί -μαζί με τις διασυνδέσεις- για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και τη μετατροπή της σε «φυσική μπαταρία» για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη, δηλαδή σε περιφερειακό ενεργειακό παίκτη.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες