Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα επιδότησης – αντικατάστασης θερμοσίφωνα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα. Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Από τις επιδοτήσεις του πρώτου κύκλου αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 150.000 νοικοκυριά, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται ν’ ανοίξει για την υποδοχή των αιτήσεων την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου. Δηλαδή από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου.

Η επιδότηση

Το πρόγραμμα το περιμένουν χιλιάδες οικογένειες, προκειμένου ν’ αλλάξουν τους δαπανηρούς ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς, οι οποίοι δίνουν δωρεάν ρεύμα για τη χρήση ζεστού νερού. Η δράση θα είναι ύψους 100 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2021. Θα επιδοτεί μέχρι και 60% το κόστος απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα.

Προϋπόθεση θα είναι η ανακύκλωση του ηλεκτρικού, κάτι το οποίο θ’ αναλάβει να κάνει με την αποψίλωσή του από την κατοικία ο πωλητής, το κατάστημα δηλαδή απ’ όπου ο συμμετέχων στο πρόγραμμα θα αγοράσει τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα θα γίνεται από «επιλεκτικούς τύπους» που έχουν το πρότυπο πιστοποίησης στο σύστημα τους «Solar Keymark». Πρόκειται για πιστοποιητικό που παρέχεται στους κατασκευαστές από επίσημο και αναγνωρισμένο φορέα. Την πιστοποίηση αυτή στηρίζει η ομοσπονδία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων.

Η επιδότηση αναμένεται να είναι κλιμακωτή με βάση το εισόδημα και θα δίνεται με voucher, κουπόνι. Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα λειτουργήσει στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Με πιο απλά λόγια θα τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων στο gov.gr. Η πλατφόρμα αιτήσεων θ’ ανοίξει την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Αιτήσεις θα υποβάλλονται στην διεύθυνση «allazothermosifona.gov.gr», ενώ η είσοδος θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet.

Τα κριτήρια

Οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων θ’ αξιολογούνται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλόμισθους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους. Στις καινοτομίες του προγράμματος είναι και το γεγονός πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός. Άρα την επιδότηση του 60% θα μπορούν να διεκδικήσουν και άλλης εισοδηματικής κατηγορίας οικιακοί καταναλωτές.

Οι ίδιες πηγές λένε πως το πρόγραμμα δεν θα είναι το μόνο. Πρόκειται για τον 1ο Κύκλο του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και εκτιμάται, ότι θα επιδοτηθούν περί τα 150.000 νοικοκυριά.

Εξοικονόμηση

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περί τα 3,5 εκατ. νοικοκυριά διαθέτουν μόνο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Η χρήση του είναι ενεργοβόρα καταναλώνοντας περί το 20% με 30% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται επίσης για τον κυριότερο λόγο επιβάρυνσης των λογαριασμών ρεύματος.

Η διείσδυση των ηλιακών θερμοσιφώνων συνδράμει και συνολικά στην εξοικονόμηση ενέργειας της χώρας. Μόνο από το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» εκτιμάται πως η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περί τις 150.000 Μεγαβατώρες το χρόνο, ενώ θα μειωθούν δαπάνες από την εισαγωγή φυσικού αερίου της τάξης των 10 με 20 εκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος