Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Αναζήτηση πομπού για μαρκαρισμένο όρνιο που διαχείμαζε στα Ακαρνανικά όρη

Κοινοποίηση

Αναζήτηση πομπού από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων ενημερώνει ότι το μοναδικό όρνιο (Gyps Fulvus) που ήταν μαρκαρισμένο με σχετικό πομπό και διαχειμάζει στα Ακαρνανικά όρη (Δυτική Ελλάδα) άρχισε να μεταδίδει από την προηγούμενη εβδομάδα από ένα και μοναδικό σημείο θέσης εντός του παρακείμενου φαραγγιού πίσω από την μονή Ρόμβου.

Η όχι και τόσο ευχάριστη είδηση αυτή ενεργοποίησε άμεσα τους μηχανισμούς διαχείρισης και προστασίας της υπηρεσίας στην προστατευόμενη περιοχή, όπου με τα στελέχη του και, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο Αμφιλοχίας, Θυροφυλακή Βόνιτσας) & εθελοντές (Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου), στήθηκε την Παρασκευή 23/02/2018, μία αρκετά δύσκολη επιχείρηση προκειμένου να προσεγγιστεί το σημείο όσον το δυνατόν καλύτερα σύμφωνα και με τις συντεταγμένες που συνέχιζε να μεταδίδει ο συγκεκριμένος πομπός. Πράγματι η όλη ομάδα κατάφερε και προσέγγισε το εν λόγω σημείο χωρίς όμως τελικά να καταστεί εφικτή η εύρεση του σχετικού πομπού, λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Ευτυχές γεγονός αποτέλεσε ότι το μέχρι πρότινος μαρκαρισμένο όρνιο δεν βρέθηκε νεκρό σε όλη την περίμετρο έρευνας με αποτέλεσμα να υπάρχει ιδιαίτερη χαρά στην ομάδα για την απρόσκοπτη συνέχιση αναζήτησης της τροφής του με αρκετά ισχυρή πιθανότητα να παρευρίσκεται μέσα στο γενικότερο σύνολο τουλάχιστον 20 Όρνιων που παρατηρήθηκαν στον αέρα και σε ποιμνιοστάσιο αντίστοιχα (κοντά στο σημείο) & τρέφονταν κατά την επιστροφή της ομάδας στην έδρα τους.

Οι προσπάθειες αναζήτησης φυσικά δεν σταματούν εδώ καθώς ξανασχεδιάζεται νέα επιχείρηση τώρα όμως και με την συμμετοχή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: