Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Αναπτυξιακά εγχειρήματα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδος

Κοινοποίηση

Πλούσια δράση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση του ΠΣΕΚ

Πρωτοβουλίες με στόχο την υποστήριξη αναπτυξιακών δράσεων αναλαμβάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Δυτικής Ελλάδος. Από την έναρξη της θητείας του, το Μάιο του 2020, έχει συνεδριάσει 22 φορές κι έχει έρθει σε επαφή με ιδιωτικούς φορείς, το Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΠΠ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, την Ένωση Ελλήνων Ευρεσιτεχνών Ελλάδος και άλλους φορείς, επιδιώκοντας νέες εποικοδομητικές συνεργασίες.

Ερευνητικό Κέντρο στη Δυτική Ελλάδα

Μία από τις ενέργειες που προχωρά το ΠΣΕΚ είναι η σύσταση ενός νέου Ερευνητικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα, όπου θα ενταχθούν τρία νέα ινστιτούτα, τα οποία θα ιδρυθούν με στόχευση στην ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων της περιοχής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της: Το Ινστιτούτο Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων και Φαρμάκων, το Ινστιτούτο Ιατρικής Τεχνολογίας και το Ινστιτούτο Πολιτικής της Τεχνολογίας.

Το υπό σύσταση Ερευνητικό Κέντρο, μαζί με τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα κι ερευνητικά ινστιτούτα της περιοχής, θα επιτελέσουν σημαντικό και καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη ενός νέου και ισχυρού «οικοσυστήματος» έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια, ενώ καλούνται να δημιουργήσουν ένα φιλικό προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα περιβάλλον που θ’ αποτελέσει το σημαντικότερο μοχλό για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το Ερευνητικό Κέντρο θα έχει πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια.

Προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση με το καλύτερο δυνατό τρόπο του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής και όχι μόνο, ενώ για την ίδρυσή του θα ληφθούν υπ’ όψιν τα κενά που υπάρχουν στο ερευνητικό τομέα, αλλά και οι προτεραιότητες της RIS (εθνικές και περιφερειακές).

Ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης

Προτεραιότητα είναι η δράση για την «Αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που αναφύονται στην κοινωνία κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, αλλά κυρίως στην μετά Covid-19 αναμενόμενη εποχή», η οποία θα προταθεί προς ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 της ΠΔE.

Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και η δημιουργία δεσμών και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης και του τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης για την παραγωγή νέων ή βελτιωμένων υπηρεσιών και προϊόντων.

Η 2η Πανελλήνια Συνάντηση

Χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν από τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29-30 Ιανουαρίου 2021 μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης και της έρευνας. Η έναρξη των εργασιών έγινε στην Κλειτορία Καλαβρύτων ως ένδειξη σεβασμού για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης 1821 και οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με «πλούσιο» σε ιδέες και προτάσεις υλικό για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, στην οποία και συμμετείχε. Ενώ έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τη μελέτη ερευνητικών προτάσεων καινοτομίας που κατατίθενται στην ΠΔΕ.

Ενδιαφέροντα, επίσης, ήταν και τα θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα με θέμα: «Η Ευρεσιτεχνία σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο. Δυνατότητες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 και αφορούσαν την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος ήταν η στήριξη της ευρεσιτεχνίας ως εργαλείο παραγωγής υπεραξίας και η ενημέρωση του ευρέως κοινού για θέματα όπως το ισχύον νομοθετικό σύστημα στο χώρο των εφευρέσεων.

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη και τον Αντιπρύτανη Καινοτομίας του Διεπιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου NOVA της Λισαβόνας, καθηγητή, Rui Pedro Julião, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στη Λισαβόνα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εξωστρέφεια του Ελληνικού οικοσυστήματος, η εμβάθυνση της συνεργασίας της ΠΔΕ με το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, η ανταλλαγή ιδεών και η μελέτη βέλτιστων πρακτικών σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των οικοσυστημάτων καινοτομίας και της ερευνητικής δραστηριότητας. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται επίσης η συνάντηση με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: