Αλληλεγγύη των λαών, εντάξει, αλληλεγγύη των εργαζομένων όμως;

Ένας κρατικός υπάλληλος, αρμόδιος για μια υπογραφή, αρνείται να υπογράψει τα εντάλματα, ώστε να πληρωθούν κάποιες καθαρίστριες σχολείων, δεν έχει σημασία πού…

Γιατί, θα ρωτήσετε.

Επειδή, λέει, “μου έκοψαν το μισθό”.

Εννοεί ότι η κυβέρνηση έκαμε περικοπές στον μισθό του.

Κι αυτός βρήκε έναν τρόπο να εκδικηθεί την κυβέρνηση που τον αδίκησε, κάνοντας “λευκή απεργία”. Να μη χάνει και τον… μειωμένο μισθό του!

Μη μπείτε στη λογική ν’ απαιτήσετε “ονόματα και διευθύνσεις”. Δεν θα ήταν λογικό να το κάνουμε για πολλούς και ευνόητους λόγους.

Μην πείτε και το άλλο που λένε, ότι, αν δεν μπορούμε να δώσουμε ονόματα και διευθύνσεις, είναι καλύτερα “να το βουλώνουμε”.

Όχι, μην το κάνετε, γιατί είναι έτσι όπως το λέμε κι ας μην σημειώνουμε “ονόματα και διευθύνσεις”.

Άλλωστε καμία καθαρίστρια δεν θα τολμούσε να το επιβεβαιώσει, για να μην πάει κόντρα μ’ αυτούς τους τύπους και χάσει τη δουλειά της.

Αν τώρα το μυαλό σας πάει στην τρομοκρατία του εργαζομένου, καλά θα κάνει να πάει. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για τον ανάλγητο εργοδότη που ρουφάει το αίμα της εργατιάς, αλλά για τον καθημερινό μας τυραννίσκο που κάνει τη ζωή μας δύσκολη σε κάθε μας βήμα.

Αφήστε το κι αυτό, για να σκεφτείτε ότι οι καθαρίστριες περιμένουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους καιρό τώρα, επειδή ο εν λόγω κρατικός υπάλληλος, με τον όντως μειωμένο μισθό, βρήκε έναν τρόπο να εκφράσει την διαμαρτυρία του προς την κυβέρνηση, σε βάρος των καθαριστριών που, παρεμπιπτόντως, δεν έχουν άλλο εισόδημα.

Η κυρία που μας μίλησε γι’ αυτό, δεν κατακρίνει ωστόσο τον υπάλληλο που δεν υπογράφει το ένταλμα – “δίκιο έχει κι αυτός”, λέει – τα βάζει όμως με την… ΔΕΗ που θα της κόψει το ρεύμα στο σπίτι, επειδή δεν το πλήρωσε…

Πήγε στη ΔΕΗ να διαμαρτυρηθεί για τον μαζεμένο λογαρισμό των ρυθμίσεων που της έστειλαν και της είπαν εκεί σηκώνοντας τους ώμους: “Δεν κόβουμε εμείς το ρεύμα σου, κυρία, εμείς εντολές άλλων εκτελούμε”.

Κι αυτή είπε: “Εσείς εκτελείτε εντολές άλλων να μου κόψετε το ρεύμα, ο άλλος που δεν υπογράφει για να πληρωθώ τα μεροκάματά μου, ώστε να πληρώσω τον λογαριασμό μου και να μη μου κόψετε εσείς το ρεύμα, τίνος εντολές εκτελεί;”…

Στη ΔΕΗ δεν κατάλαβε κανένας τι εννοούσε η κυρία.

Ούτε μπορούσε να της απαντήσει.

Κι αυτή έφυγε φουρκισμένη γιατί ήξερε ότι ήθελε να σπάσει τα κεφάλια όλων όσων έβρισκε μπροστά της.

Δεν το έκαμε βέβαια, γιατί είναι μια πολύ λογική κυρία και δεν έχει καμία όρεξη να την πούνε οι δημοσιογράφοι παλαβή.

Αλλά, ξέρετε, αυτό δεν είναι πάντα υπό έλεγχο! Εύκολα μπορεί να βρεθεί μια τζουραϊμάνω που την επόμενη εβδομάδα, όταν θα πάει πάλι στον εν λόγω κύριο και αυτός της ξαναπεί ότι δεν βάζει υπογραφή στο ένταλμα γιατί του έκοψαν το μισθό, να τον περιλάβει με το σκουπόξυλο και την σφουγκαρίστρα, που τόσο καλά ξέρει να χειρίζεται…

Έτσι γράφονται οι μύθοι, να το ξέρετε…

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος