Αιτωλοακαρνανία: Συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων κατά της εκτροπής του Αχελώου

Ανησυχία για την επανεκκίνηση των έργων εκτροπής

«Συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον κάθε απόπειρας επανάληψης του εγκληματικού εγχειρήματος της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία», ήταν η κυρίαρχη θέση που συζητήθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου, που συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αγρινίου, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, καθώς και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης ενημέρωσαν για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις μεθοδεύσεις που αναπτύσσονται για επανέναρξη των έργων της εκτροπής. Ειδική αναφορά έγινε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των μελών της Επιτροπής κι εκφράστηκαν οι ανησυχίες για την επανεκκίνηση των έργων εκτροπής.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δ.Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπερειφεριάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου Ιωάννης Καλλίμορφος και ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Δημοσθένης Καπώνης.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

Στο τέλος της συνεδρίασης και αφού υπογραμμίστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης τα μέλη της επιτροπής ομόφωνα εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση.

«Το παρασκήνιο και οι μεθοδεύσεις Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων της Χώρας επιμένουν να συντηρούν μέσα από μια σειρά αδιαφανών μεθοδεύσεων το σενάριο της επανεκκίνησης των καταστροφικών έργων της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.

Ένα εγχείρημα το οποίο έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από την Ελληνική Δικαιοσύνη και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ δεν προβλέπεται ούτε ως εναλλακτική λύση στα νόμιμα ισχύοντα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας.

Πρόσφατα μάλιστα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου αλλά και πολιτικής δεοντολογίας έφτασε στο σημείο να συνδέσει την μη εκτροπή του Αχελώου με την ενεργειακή υποβάθμιση της χώρας και τις όποιες συνέπειες υφίστανται οι Έλληνες πολίτες εξ αιτίας της.

Μάλιστα και προκειμένου να τεκμηριώσει τα επιχειρήματα του στράφηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίων όλων των συλλογικοτήτων της χώρας που κάθε φορά εναντιώνονταν στην εκτροπή, ενώ υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα συμπαρέσυρε στον λόγο του και κορυφαίους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βέβαια ο διχαστικός και ανιστόρητος λόγος του κ. Υπουργού καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης, όταν μάλιστα η Αιτωλοακαρνανία εδώ και πολλά χρόνια πρωταγωνιστεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ ) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναμετρηθεί με το ύφος και το ήθος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων όλων μας κατά της εκτροπής.

Άλλωστε η επίκληση εκ μέρους μας της Συνταγματικής Νομιμότητας μέσα από τις αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις του ΣΤΕ κατά της εκτροπής, εκ των πραγμάτων ακυρώνει κάθε ανάλογη ή παρεμφερή παρέμβαση από όπου και αν μεθοδεύεται, από όποιον και αν εκτελείται.

Αφήνοντας λοιπόν τον κ. Υπουργό στην κρίση του Ελληνικού λαού αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, συνεχίζουμε τον ιερό μας αγώνα για την διασφάλιση της νομιμότητας των παρεμβάσεων μας αλλά και την περιφρούρηση της συνταγματικής έκφρασης της πατρίδας μας

Τέλος καλούμε για μια φορά ακόμη, όλους εκείνους τους Κυβερνητικούς παράγοντες που εξακολουθούν να συντηρούν και να μεθοδεύουν το εγχείρημα της εκτροπής, να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα κάθε ενέργεια τους, ενώ απευθύνουμε έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας να καταδικάσει απερίφραστα κάθε σχετική απόπειρα.»

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος